Wolne rodniki – cichy zabójca

Jeśli żyjesz w ciągłym biegu i stresie, jesz byle co i byle kiedy, palisz papierosy i często ratujesz się lekami przeciwbólowymi- to UWAŻAJ! Jesteś narażony na zmasowany atak wolnych rodników, które mogą Cię zabić.

 

Co to są wolne rodniki?

To cząsteczki organicznych związków o  jednym wolnym elektronie. Taka cząsteczka ma dwa wyjścia albo odda ten elektron innej cząsteczce albo zabierze  sobie jeszcze jeden  od innej i będzie miała komplet.

Wolne rodniki - powstawanie

W poszukiwaniu tych możliwości zachowują się bardzo agresywnie i atakują sąsiednie komórki. A rozprzestrzeniając się po całym organizmie uszkadzają wszystko co znajdą na swojej drodze.

Sytuacja nie jest groźna, dopóki zachowane są odpowiednie proporcje. Wolne rodniki są potrzebne naszemu organizmowi np. w procesach odpornościowych niszczą bowiem drobnoustroje chorobotwórcze. Dopóki zachowana jest równowaga miedzy wolnymi rodnikami a niszczącymi je antyoksydantami – nie ma zagrożenia dla zdrowia. Kiedy jednak ta równowaga jest zachwiana dochodzi do gwałtownego namnażania się wolnych rodników a w konsekwencji do rozwoju różnych chorób.

A destrukcyjne działanie wolnych rodników jest bardzo rozległe- mogą one niszczyć komórki serca, mózgu i innych ważnych narządów, mogą uszkadzać komórki nerwowe, osłabiać działanie układu odpornościowego a nawet uszkadzać materiał genetyczny zawarty w komórkach. I w efekcie prowadzić do powstania nowotworu… Wolne rodniki bardzo zanieczyszczają nasz organizm. Gdy jest ich zbyt duzo organizm przeciażony jest zanieczyszczeniem.

Czy da się przed nimi uchronić?

Niestety uchronić się nie da ale można zminimalizować ich ilość i działanie.

  • Zwróć uwagę na to co jesz – chipsy, frytki, krakersy, ciastka- do ich przygotowania używane są szkodliwe rodzaje tłuszczów,
  • Palenie papierosów sprzyja namnażaniu wolnych rodników,
  • Zwolnij tempo życia, unikaj stresu,
  • Nie nadużywaj leków,
  • Staraj się od czasu do czasu uciec od zanieczyszczonego miejskiego środowiska,

Do walki z wolnymi rodnikami stosuje się antyoksydanty- substancje wychwytujące wolne rodniki. Są to m.in.:

  • witaminy A, C, E
  • barwniki roślinne – lipogen i beta-karoten
  • składniki mineralne enzymów takie jak żelazo, selen, cynk.

Źródłem antyoksydantów są świeże warzywa i owoce. W szczególności te o kolorze żółtym, pomarańczowym i zielonym.

Największe ilości antyoksydantów znajdują się  w takich środkach/witaminach jak:

  • Beta karoten: kapusta włoska, zielone liście buraka, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki, dynia, papaja, morele, pietruszka, bazylia.
  • Witamina C: owoce cytrusowe, brokuły, kalafior, kapusta.
  • Witamina E: wzbogacone płatki, oleje roślinne, orzechy, szpinak, kapusta włoska, mango, łuskane ziarna pszenicy.
  • Selen: cebula, czosnek, grzyby, łuskane ziarna pszenicy, ryż.

Bardzo dobrymi produktami są również: czerwone wino, winogrona, ryby, tran, wyciąg z wątroby, zielona herbata oraz przyprawa oregano. Jeśli czujesz, że ostaniami czasy nie byłeś zbyt łaskawy dla  swojego organizmu to warto rozważyć jedną z wielu dostępnych diet oczyszczających organizm z toksyn.

Jedząc winogrona walczymy z wolnymi rodnikami smacznie i zdrowo.

A więc jedzmy produkty opisane wyżej, uprawiajmy sporty, unikajmy „żywieniowych śmieci”, a na pewno przedłużymy młodość naszemu organizmowi.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz