Zdrowie w kwaśnej postaci

Pierwsze doniesienia o rabarbarze i jego właściwościach pochodzą z Chin sprzed 2700 roku p. n. e.. Nie będzie tu jednak mowa o historii tego warzywa, skąd się wzięło, kto je odkrył. Wszak ważniejszym i zdecydowanie wartym podkreślenia jest jego wpływ na zdrowie.

Im dłużej rabarbar jest znany wśród ludzi tym większą grupą zwolenników się cieszy. Amatorów tej kwaśnej rośliny nie skłaniają do jej spożycia wyłącznie walory smakowe. Zawartość kalorii na poziomie piętnastu na każde sto gramów produktu. Dochodzi również wysoki poziom zawartości witaminy C, poza tym zawiera trochę ze wszystkich ważnych dla organizmu pierwiastków między innymi są to:

  • potas
  • sód
  • wapień
  • magnez
  • żelazo
  • fosfor

Niestety ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasów szczawiowych powinny go unikać osoby z kamica nerkową i nadwrażliwością układu pokarmowego. Poza walorami smakowymi nie odznacza się raczej dużą zawartością ważnych składników odżywczych.

Rabarbar zawiera witaminy i składniki mineralne.

Jednak myliłby się ten kto uważa, że małe wartości odżywcze przyczynią się do tego, że właściwie nie ma po co spożywać rabarbaru. Sceptyków niewierzących w zdrowotny wpływ mogą przekonać najnowsze badania. Wskazują one, że to warzywo bogate jest w polifenole. Te naturalne związki chemiczne mogą mieć swój wkład w walkę z powstawaniem komórek rakowych. Dobrą wiadomością dla ceniących smak rabarbaru w cieście może być fakt, że te przeciwrakowe związki stają się najbardziej intensywne w działaniu kiedy rabarbar jest pieczony. Wtedy to właśnie polifenole charakteryzują się największym poziomem czynności.  Poza tym wśród licznych substancji zawartych w rabarbarze są takie, które zapobiegają odkładaniu się negatywnego cholesterolu we krwi. W związku z tym popularny jest w profilaktyce chorób układu krwionośnego, jak zatory czy też miażdżyca.

Jako ciekawostkę i przestrogę zarazem zaznaczyć należy, że liście rabarbaru są trujące, więc należy unikać ich spożycia. Z łodygami nie ma tego zmartwienia można śmiało oddawać się przyjemności płynącej  z jedzenia ulubionego rabarbarowego ciasta. Nie pozostaje nic innego jak po prostu popędzić na stragan i zaopatrzyć się w łodygi zdrowo wyglądające bez śladów mechanicznych uszkodzeń. Jednak niestety już nie teraz, rabarbar jest oznaką zbliżającego się lata i największy wybór znajdzie dopiero w następnym roku.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz