Drugie śniadanie w pracy (przepisy łatwe, szybkie i zdrowe)

Siedzisz w pracy jest godzina 12…aż tu nagle…coś nie gra – Twoja koncentracja spada, czujesz się zmęczona, zaczyna Ci burczeć w brzuchu… no tak drugie śniadanie! Chyba o nim zapomniałaś … heh… jak można pamiętać o drugim śniadaniu skoro nawet pierwsze było skomplikowaną czynnością do wykonania.

Nie pozostaje mi nic innego jak pogrozić Ci palcem i zachęcić do zmiany postępowania. A ponieważ robiłam tak samo przyznam, że nie jest to łatwe… Dlaczego nie jadamy śniadań? Mi wydawało się to zbyt czasochłonne, a poza tym po zjedzeniu czegokolwiek czułam się ciężko i miałam wrażenie, że mój brzuch zwiększył swoje rozmiary o dobre kilka centymetrów.

W pracy często jemy na szybko i niestety byle jak.

Nie wiem czemu tak myślałam…i w zasadzie też nie wiem jak to się stało, że zaczęłam jeść śniadania…ale kiedy to się stało mój metabolizm zaczął działać jak należy. Od jakiegoś czasu już nie chwytam tylko kawy w locie zanim wybiegnę do pracy…Nauczyłam się, że dobrze jest wstać te 10-15 minut wcześniej i zagrzać mleko do otrębów, które zjadam ze smakiem- a w szczególności te granulowane o smaku śliwkowym..mniam naprawdę polecam- sycące, ciepłe i zdrowe przede wszystkim. Powiem szczerze, że taki jadłospis na rano wcale mi się nie nudzi, bo zawsze można otręby jakoś urozmaicić dodając nasiona takie jak siemię lniane( nie polecam mielonego…no chyba, że lubisz ciapowatą, ciągnącą, galaretowatą podobną do niczego substancje…- mój eksperyment z serii siemię lniane z ciepłym mlekiem i płatkami wylądował w koszu..ble), dynie, suszone owoce, orzechy – można kombinować na wiele sposobów.

Tak samo jest z drugim śniadaniem – można kombinować i tworzyć smaczne, lekkie potrawy – których będą nam zazdrościć koledzy zza swoich biurek. Podczas gdy reszta ekipy będzie zadowalać się pączkami kupionymi w bufecie, Ty w tym momencie możesz wyciągnąć przygotowaną przez siebie wcześniej sałatkę i bułkę pełnoziarnistą. Kiedyś zupełnie przez przypadek udało mi się stworzyć pyszną sałatkę z resztek wszystkiego co miałam w lodówce.

Sałatka z „resztek”

Wyglądała ona tak :

  • kawałek piersi z kurczaka grillowanego (pozostałość z obiadu z poprzedniego dnia),
  • jeden ugotowany burak,
  • kawałek papryki czerwonej,
  • seler naciowy,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • dużo, dużo pietruszki naciowej

polane kropelką oliwy, szczyptą soli i dużą ilością pieprzu – wyszło naprawdę pyszne i syte … a jakie zdrowe!! Szybkie to zrobienia ( kroisz wszystko wieczorem, wrzucasz do pojemniczka, a rano zabierasz z lodówki – ot całe 10 minut !).

Możesz też przygotować pyszną kanapkę

  • z ciemnego pieczywa
  • pieczonej piersi indyka
  • sera
  • pomidora
  • ogórka
  • sałaty

Ryż z ugotowanym mięsem kurczaka i sosem beszamelowym

  • udko lub pierś kurczaka gotujemy w osolonej wodzie
  • woreczek ryżu
  • do przygotowania sosu potrzebujemy wywar z gotowanego wcześniej mięsa dodajemy do niego żółtko jajka i śmietanę, wstawiamy na mały ogień mieszając, (zagęszczamy jeżeli ktoś lubi )i dodajemy cukru waniliowego i cytryny według uznania.

To przecież nic prostszego do zrobienia, a smakuje rewelacyjnie na ciepło i zimno.

Sałatka z tuńczyka

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • jako fanka zielonej pietruszki to powiem bardzo dużo natki!!
  • opcjonalnie : ryż, makaron
  • polać jogurtem naturalnym i łyżeczką majonezu

Tuńczyk to na tyle przyjazna nam ryba, że nie ma nieprzyjemnego zapachu, więc nie musimy się obawiać nieprzyjemnej woni wokół. A sałatka samo zdrowie…

Owocowy mix

  • nektarynka
  • arbuz
  • melon
  • kilka truskawek
  • serek wiejski

W letnie, gorące dni taka przekąska to rewelacja, połączone zdrowe witaminki z białkiem z twarożku pozwolą wytrzymać do obiadu.

Sałatka z selera

  • 1/4 selera – zetrzeć na tarce
  • seler naciowy – pokroić w drobne kosteczki
  • por – posiekać w drobne piórka
  • 1/4 małej główki, białej kapusty
  • ananas z puszki lub świeży pokroić w kosteczkę
  • dodać jogurt naturalny z łyżeczką majonezu
  • doprawić do smaku

Też kiedyś stworzona przypadkiem kompozycja a naprawdę godna polecenia.

Kurczak na słodko

Niech nie przerazi Cię ta słodycz w tytule ! Kalorii będzie niewiele!

  • udko kurczaka wrzucasz do specjalnego rękawa foliowego przyprawiasz wedle uznania i do tego wrzucasz suszone morele, śliwki, nektarynki- wkładasz do piekarnika i po 40 minutach wyjmujesz pyszne mięso, które przejdzie aromatem słodkich owoców
  • gotujesz ryż

I na pewno jutrzejsze drugie śniadanie w pracy zachwyci Cię smakiem, polecam na ciepło lub zimno.

Jeśli brak Ci czasu na przygotowanie czegoś na dzień wcześniej lub rano to polecam płatki owsiane w torebce  np. o smaku porzeczkowym- kwaśne i tak ślicznie pachną. Mimo że porcja wygląda na małą to zapewniam, że są bardzo syte. W razie braku czegokolwiek na ten drugi w ciągu dnia posiłek zawsze można skoczyć do sklepu po maślankę i wafle ryżowe, albo jakieś owoce które dzięki błonnikowi wypełnią przyjemnie nasz żołądek.

Przekonałam się do przynoszenia śniadań do pracy i codziennie tworzę coś nowego – rozwijam się kulinarnie i kombinuję z różnymi smakami.

Jeśli przyrządzisz coś smacznego, co lubisz to gwarantuję, że w pracy nie będziesz mogła się doczekać, aż wyciągniesz swój pojemniczek z drugim  śniadaniem i polubisz przerwy na lunch w pracy, gdyż nie będziesz musiała wydawać majątku na średniej jakości jedzenie w bufecie.  Zaoszczędzone pieniądze będziesz mogła wydać na nową sukienkę, która będzie pewnie w mniejszym rozmiarze – gdyż lekkie, regularne posiłki sprzyjają ubytkowi wagi!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz