Oczyszczanie czarną rzepą

Każdego dnia nasz organizm jest narażony na kontakt z wieloma toksynami. Pochodzą one przede wszystkim z tego, co zjadamy i czym oddychamy.  Dlatego warto od czasu do czasu zafundować naszemu organizmowi kurację oczyszczającą- dla zdrowia i lepszego samopoczucia.

Właściwości czarnej rzepy

Czarna rzepa, a dokładnie rzodkiew czarna (Raphanus sativus var. niger) jest bliską „krewną” lubianej rzodkiewki. Jej znaczenie dla zdrowia znane jest od starożytności – spożywali ją już budowniczowie piramid w Egipcie!

Czarna rzepa - zdrowa kuzynka popularnej rzodkiewki.

Korzeń czarnej rzepy zawiera duże ilości witamin (głównie z grupy B oraz C i A), jest także źródłem dobrze przyswajalnych pierwiastków: potasu, żelaza, magnezu, cynku i wapnia. Ponadto roślina bogata jest w fitoncydy, czyli substancje bakteriobójcze, białka i aktywne enzymy. Sprawia to, że jej ostry miąższ ma działanie żółciopędne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.

Często wykorzystywana w różnego rodzaju środkach do pielęgnacji włosów- przeciwdziała łupieżowi, przetłuszczaniu się włosów i ogólnie ma na nie dobroczynny wpływ.

Przeciwwskazania

Wśród przeciwwskazań do kuracji rośliną znajdują się jednak: nadkwaśność albo wrzody żołądka, nieżyt jelita cienkiego, niewydolność serca lub nerek.

Przepis na oczyszczającą kurację czarną rzepą

Receptura

  • 10 kg dobrze oczyszczonej czarnej rzepy ze skórką. Pamiętaj aby rzepa pochodziła z ekologicznej uprawy!
  • 300 g miodu- zlikwiduje nieprzyjemny zapach

Wykonanie: Rzepę rozdrobnić (np. przepuścić przez maszynkę do mięsa) Wytłoczyny przepuścić przez sokowirówkę. Sok przelać do szklanych butelek zakorkować szczelnie zamknąć korkiem i odstawić do lodówki. Wytłoczyny zalać miodem przesypać do miski lub garnka, zamknąć pokrywką i odstawić do suchego ciepłego miejsca. Przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką.

Dawkowanie

  • 1 mała łyżeczka soku godzinę po każdym posiłku
  • Jeśli nie wystąpią skutki uboczne ( czytaj poniżej) dawkę po 7 dniach zwiększyć do 2-3 łyżeczek.
  • Gdy już wypijemy cały sok  zaczynamy jeść 1-2 łyżki stołowe zakwaszonych wytłoczyn z rzepy  podczas posiłków.

Skutki uboczne i środki zapobiegawcze: Jeśli pojawi się ból wątroby (ponieważ zachodzi oczyszczanie pęcherzyka żółciowego z kamieni i soli) ogrzewać wątrobę termoforem lub poduszką elektryczną przez 40 minut.

Zachowaj ostrożność!
W czasie zażywania soku z rzepy unikaj ostrych, kwaśnych produktów oraz ogranicz spożywanie chleba, mleka, ryb i produktów mlecznych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , ,

Jedna odpowiedź na Oczyszczanie czarną rzepą

  1. HANIA 31 sierpnia 2012 at 13:39 #

    jEST BARDZO ZNANY I STARY LEK NA KASZEL I POPRAWIENIE ODPOROŚCI . ŚCINA SIE DASZEK CZARNEJ RZEPY, MAŁĄ ŁYZKĄ WYDRĘŻYĆ „STUDZIENKĘ” W RZEPIE, ZASYPAĆ JĄ CUKREM, LUB ZALAĆ MIODEM I PRZYKRYĆ ZCIĘTYM DASZKIEM. ODSTAWIC NA WIECZÓR. CUKIER WYCIĄGNIE CAŁY SOK Z RZEPY. W SMAKU – SLODKI SYROP, DZIECI PIJĄ Z CHĘCIA. DAWKOWANIE – 1 MAŁA ŁYZECZKA RANO I WIECZÓR PO JEDZENIU

Dodaj komentarz