Dieta ryżowa receptą na głód!

Niewielkie, bogate w potas ziarenka ryżu są jednym z najpopularniejszych produktów świata. Jedząc duże porcje nie musisz się martwić o kalorie. Ryż  zapewnia organizmowi równowagę kwasowo – zasadową, usprawniając trawienie. Jest lekarstwem dla osób cierpiących na schorzenia układu pokarmowego i krążenia. Spożywając go zamiast ziemniaków, kaszy czy makaronu nie tylko schudniesz, ale oczyścisz swój organizm!

Ryż jest znany od 5 tysięcy lat i uprawiany na całym świecie. Istnieje wiele jego odmian. Różni się kształtem, wielkością i zawartością skrobi. Najbardziej popularny jest ryż brązowy i biały długoziarnisty. Amerykański lekarz Walter Kempner wykorzystał cudowne właściwości  ryżu i dodając do niego białko stworzył dietę leczniczą, zwaną dietą ryżową. Jest to dieta bogata w błonnik. Korzystnie wpływa  na pracę serca i obniżenie cholesterolu. Błonnik pomaga usuwać toksyny z organizmu i poprawia pracę jelit. Dzięki niemu żołądek zapełnia się i daje na dłuższy na czas uczucie sytości.

Składniki diety

Głównym produktem w diecie jest ryż. Jego ziarna są niskokaloryczne, dzięki małej zawartości tłuszczu. Ryż zawiera dużo potasu i mało sodu, dzięki czemu usuwa nadmiar wody z tkanek. Najzdrowszy i najbardziej wartościowy jest ryż brązowy. Podczas procesu przetwarzania biały ryż pozbawiony zostaje naturalnej łuski i traci cenne składniki.

Ryż brązowy to odmiana odmiana ryzu najcenniejsza dla zdrowej diety.

Niepolerowany ryż brązowy wymaga dość długiego gotowania, ale po takiej obróbce pozostaje sypki, sprężysty, ma jasnobrązowy kolor i jest bogaty w szereg składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, witaminy z grupy B, wit. K, wit. E,  potas, cynk, wapń, magnez i żelazo. Samo spożywanie ryżu przez długi czas mogłoby być niebezpieczne dla naszego zdrowia i wywołać chorobę beri-beri. Dlatego oprócz ryżu dieta wzbogacona jest w produkty zawierające witaminę B1:

  • warzywa,
  • owoce,
  • gotowane mięso,
  • produkty zbożowe,
  • rośliny strączkowe,
  • drożdże,
  • orzechy,
  • słonecznik,
  • ryby,
  • soki owocowe,
  • herbatki ziołowe,
  • wodę mineralną,
  • jogurt naturalny

Dieta ryżowa jest mało kaloryczna i monotonna. Należy ją stosować 2-3 tygodnie i powtarzać nie częściej niż co 3 miesiące. Poprawia stan zdrowia, oczyszcza organizm i pozwala schudnąć aż 10 kg w miesiąc!  Jej sekretem jest mała zawartość sodu, a dużo węglowodorów złożonych i produktów pełnoziarnistych. Dieta dostarcza dziennie 1000 kcal i nie ma obawy ich przekroczenia, ponieważ czujemy się bardzo syci. Jest polecana dla wszystkich, a szczególnie dla osób, które kochają ryż i lubią szybkie posiłki.

Przeciwwskazania:

  • ciąża
  • kobiety karmiące piersią
  • dorastająca młodzież

Propozycje dań:

Dieta ryżowa polega na zjadaniu posiłków składających się z ryżu i produktów bogatych w witaminę B1. Ugotowany ryż zawiera w 100 g  zaledwie 136 kcal. Jest zdrowy i niskokaloryczny.

Śniadanie:

Ugotuj ryż, wsyp 1/3 zawartość torebki do miseczki i dodaj wybrany przez Ciebie składnik:

  • 1/5 jogurtu wiśniowego,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 1/5 jogurtu naturalny + pół banana pokrojonego w plasterki.

II Śniadanie:

  • 2 wafle ryżowe z ananasem i pomarańczą,
  • 2 kromki pieczywa ciemnego z plasterkiem chudej wędliny +  jabłko,
  • kromka chleba pełnoziarnistego z żółtym serem + kiwi,
  • 2 kromki pieczywa ciemnego z sałatą i pomidorem,
  • kromka ciemnego chleba z miodem,
  • 2 wafle ryżowe z łyżeczką konfitur z żurawiny,
  • kromka ciemnego pieczywa z ogórkiem i serem,
  • 2 wafle ryżowe z twarożkiem i rzodkiewką.

Obiad:

Zapiekany ryż z kawałkami kurczaka

Składniki:

  • 3 torebki ryżu,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • przyprawa do kurczaka,
  • kostka rosołowa na 1,5 litra przegotowanej wody,
  • ogórek,
  • pomidor,
  • sałata

Wsyp na patelnię ryż z torebki, wlej 2 łyżki oleju, a następnie podsmaż do zarumienienia. Przełóż ryż z patelni do naczynia żaroodpornego i zalej rosołem. Włóż do piekarnika i piecz w temp.150 stopni, aż ryż zrobi się miękki. Od czasu do czasu wymieszaj. Pierś z kurczaka pokrój w małe kawałeczki, dopraw i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Warzywa dokładnie umyj, obierz i pokrój w    kawałki. Wsadź je do miski i delikatnie razem wymieszaj. Zapieczony ryż wyłóż na talerz, połóż obok mięso i warzywa.

Sałatka z ryżu i ogórka

Składniki:

  • 1 torebka ryżu,
  • pół zielonego ogórka,
  • 4 plasterki szynki,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • puszka kukurydzy,
  • koper,
  • czosnek,
  • przyprawy.

Ugotuj 1 torebkę ryżu. Umyj i pokrój na kawałki zielona ogórka. Szynkę i ser skrój na kostkę. Do miski wrzuć ryż, kukurydzę, ogórka, ser, szynkę i wszystko delikatnie przemieszaj. Posiekaj koper i przeciśnij przez praskę czosnek.

Sałatkę ryżową mozna przygotowac na setki sposobów.

Sos: Koperek i czosnek wrzuć do małego naczynia i dodaj łyżeczkę majonezu i przypraw według uznania, może to być Vegeta. Całość wymieszaj i polej sosem sałatkę z ryżem.

Kurczak w sosie z ryżem

Składniki:

  • 1 ryż,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • sos miodowo-musztardowy,
  • przyprawy.

Pierś z kurczaka potnij na małe kawałki i przypraw. Wrzuć na patelnię i podsmaż. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć jedną torebkę ryżu. Po zagotowaniu opłucz torebkę zimną wodą i wsyp ryż na talerz.

Sos: 2 łyżeczki miodu i majonezu wymieszać w małym naczyniu i dodać przypraw według uznania

Do kawałków kurczaka dolej sos i zamieszaj. Całość wylej na ryż.

Podwieczorek:

  • 400 g świeżych malin,
  • 2 ciasteczka ryżowe,
  • ryż z truskawkami (90 g ryżu, 100 g truskawek, 20 g cukru) ,

Ugotuj ryż, umyj i pokrój truskawki. Do miski wsyp ryż i truskawki. Całość wymieszaj i posłodź.

  • sałatka warzywna (groszek, fasola, kukurydza, odrobina jogurtu, zioła)

Do miski wsyp groszek, fasolkę i kukurydzę, całość zalej jogurtem i posyp świeżymi ziołami.

Kolacja:

Ryż z owocami

Składniki:

  • 130g ryżu,
  • 120 g twarożku,
  • 50 g kiwi,
  • 50 g ananasa.

Ugotuj ryż, pokrój kiwi i ananasa w kawałki. Do miseczki wsyp kiwi, ananasa i ryż. Dodaj  twarożku i delikatnie wymieszaj.

Ryż z jajkiem i koperkiem

  • porcja ryżu, jajko sadzone (usmażone na odrobinie masła), koperek

Ugotuj 1/3 torebki ryżu i usmaż jajko. Ryż wsyp do miseczki i połóż na górę jajko. Całość posyp koperkiem.

Podczas trwania diety między posiłkami można jeść owoce w postaci: 1-ego jabłka lub pomarańczy, a także chrupkie pieczywo np. wafle ryżowe.

Zanim zdecydujesz się na dietę, zastanów się jak ważna jest dla Twojego zdrowia. Ryż brązowy ma niski indeks glikemiczny i pomaga uzyskać piękną sylwetkę. Dzięki powolnemu trawieniu zaspokaja głód na bardzo długo. Zawarty w ryżu błonnik zmusza organizm do pozbywania się osadów z tkanek mogących powodować miażdżycę i nowotwory. Dieta ryżowa to idealna recepta na zdrowy, świeży wygląd. Dostarczy Twojemu organizmowi cennych witamin i składników odżywczych. A ponadto go oczyści i zregeneruje. Nie wolno jednak zapomnieć o ruchu, gdyż żadna dieta nie zdziała cudu bez aktywności fizycznej.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , ,

2 Odpowiedzi na Dieta ryżowa receptą na głód!

  1. Olga CURTIS, Wrocław 14 października 2011 at 23:15 #

    GŁÓD. PODJADANIE. BŁĘDY W TABELACH Z IG. ♥♥♥♥♥

    BH.30.
    MOTTO: Stabilny poziom cukru we krwi przez 24h !! *****

    PODJADANIE W NOCY LUB PODCZAS DNIA TO ZAWSZE JEST Z GŁODU, KTÓRY ODCZUWAMY WTEDY:
    Gdy poziom cukru we krwi spada. Podwyższamy go zawsze; dużą oczywiście proporcjonalną ilością tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu; czyli naszym ludzkim paliwem, a więc GLUKOZĄ naturalną. Głód u człowieka to czerwona lampka w samochodzie pokazująca, że paliwo się kończy. Zatankuj i Ty. Musisz podnosić sobie poziom cukru szybko, w kategoriach dozwolonych i utrzymać długo, wtedy nie czujesz głodu.

    ŁAKNIENIE, STAN PUSTKI W ŻOŁĄDKU, TZW. SSANIE:
    Odczuwamy także wówczas, gdy do pustego żołądka (np. 2 godziny przed obiadem) wydziela się sok trawienny (kwas solny). Neutralizujemy go skutecznie zasadotwórczym sokiem z cytryny (np. dodając do herbaty). Eliminujemy zatem, również i to źródło odczuwania GŁODU.

    TAK UŁOŻYŁA TO PRZYRODA PLANETY O NAZWIE ZIEMIA. JEŚLI KTOŚ MÓWI INACZEJ:
    Nawet ten z tytułami to zwyczajnie powinien sobie wykonać najprostsze badania, a wtedy dostrzeże, iż przyroda naszej planety jest jedna i finalnie tworzy logiczną perfekcję. Ułożone są zatem przez PRZYRODĘ wszelkie zależności pierwiastkowe, czyli żywieniowe również. Problem jedynie jest z identyfikacją ewolucyjnych dokonań naszej przyrody, bo to można zrealizować jedynie poprzez wykonanie setek elementarnych badań laboratoryjnych. Ten kto je wykona dopiero może mówić: REALNĄ prawdę. *****

    POCZYTAJ, ZAPOZNAJ SIĘ TO WYSTARCZA:
    Jednak koniecznie pamiętaj o CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie odczuwasz głodu.

    KONKLUZJA finalna:
    Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

    R E F L E K S J A:
    INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

    CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL

  2. Olga CURTIS, Wrocław 14 października 2011 at 22:17 #

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

Dodaj komentarz