Marchew – moc zdrowia

Marchew należy do warzyw o najwyższych właściwościach leczniczych. Zresztą nie od dziś wiadomo, że marchewka to samo zdrowie. Przy tym jest bardzo tania i dostępna cały rok, przez co nic nie ogranicza nas w spożywaniu jej.

Nadmiar marchwi w diecie nie ma negatywnego wpływu na nasz organizm. Warto poznać, jakie konkretnie właściwości ma to pomarańczowe warzywo i na jakie pomoże nam dolegliwości.

naturalne oczszczanie

Marchew to doskonałe źródło beta-karotenu.

90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.

Beta-karoten występujący w marchwi:

  • jest silnym antyoksydantem,
  • blokuje związki rakotwórcze,
  • wpływa na nasz układ odpornościowy,
  • dzięki niemu nasza skóra ma ładny kolor.
  • marchew chroni nasz wzrok,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zapobiega chorobom serca i nowotworom

Nie tylko korzeń marchwi ma dobroczynne działanie, warto także wykorzystywać liście i nasiona. Marchew działa regulująco, mineralizuje, wzmacnia, oczyszcza, regeneruje. Stosuje się ją w formie soku, suszu, pulpy, nasion.

Lista dolegliwości, na które pomoże nam marchewka jest imponująca:

  • zaburzenia przemiany materii,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • białaczka,
  • zwężanie naczyń wieńcowych,
  • trądzik,
  • oparzenia, odmrożenia,
  • obniżona ostrość widzenia,
  • wrzód żołądka i dwunastnicy,
  • niedobór mleka u matek karmiących,
  • miażdżyca,
  • nowotwór piersi,
  • reumatyzm,
  • astma,
  • anemia,
  • biegunka u dzieci.

Marchew jest bardzo dobra na wzmocnienie. Powinniśmy pić po 1 szklance soku z marchwi rano i wieczorem. Jeżeli nie lubimy smaku marchwi, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić go jabłkami, brzoskwiniami czy bananami. Sok zagotowany z mlekiem i z miodem stanowi doskonały środek na przeziębienie. Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym, dlatego zalecany jest przy astmie, bronchicie i przy zachrypnięciach.

Świeży sok marchwiowy zachowuje pełnię wartości.

Właściwości marchwi

  • Nieocenione jest działanie marchwi przy usuwaniu schorzeń żołądkowych i jelitowych – wspomaga wytwarzanie kwasu mlekowego i octowego.
  • Przy nerwicy żołądkowej wystarczy żuć kilka nasionek 3 razy dziennie dopóki dolegliwości nie ustąpią.
  • Ma zastosowanie przy wzdęciach i gazach (napar z nasion marchwi – 1 łyżeczka na szklankę wrzątku), a także przy biegunkach dziecięcych.
  • Marchew obniża poziom cholesterolu we krwi i ułatwia jego usuwanie z organizmu. Z tego powodu  marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu.
  • Duża zawartość witaminy A, która niezbędna jest do prawidłowego wzrostu i dobrej ostrości widzenia, czyni marchew naprawdę wartościową.
  • Marchew chroni palaczy przed rakiem płuc, gdyż blokuje związki rakotwórcze  dymu papierosowego.
  • Oprócz niezwykłych właściwości leczniczych, marchew a także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Bardzo korzystnie wpływa na stan naszej skóry i jej koloryt. Zmniejsza przebarwienia skóry. Jest składnikiem wielu kosmetyków do opalania i pielęgnujących opaleniznę. Wyciąg z marchwi jest składnikiem kremów, karoten wykorzystuje się do kosmetyków pielęgnujących twarz.
  • Możemy przemywać szyję i dekolt co drugi dzień wacikiem nasączonym sokiem z marchwi. Dzięki temu nasza skóra będzie jędrna i odświeżona, zapobiegniemy zmarszczkom.
  • Warto także stosować maseczkę z marchwi. Wystarczy raz na dwa tygodnie nałożyć na twarz i szyję startą marchewkę. Maseczkę należy trzymać 15 minut., po czym spłukać ciepłą wodą, a następnie nasmarować twarz kremem silnie nawilżającym.

Przykładowe przepisy:

Krem z marchewki z imbirem

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 dużej cebuli posiekanej w kostkę,
  • 230g marchewki obranej i pokrojonej w plastry,
  • 1 duża pietruszka pokrojona w plastry,
  • 1 łyżka drobno startego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczy,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 60 ml śmietanki 18%,
  • sól, pieprz.

Rozpuszczamy masło w rondlu na małym ogniu. Dodajemy cebulę i gotujemy, mieszając przez 3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przykrywamy rondel i gotujemy przez 15 minut (od czasu do czasu mieszamy), aż warzywa trochę zmiękną.

Dodajemy imbir, skórkę z pomarańczy i bulion. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum, dusimy pod przykryciem przez 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie.

Zdejmujemy z ognia, miksujemy w blenderze, przelewamy do czystego rondla, dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy na ciepło, posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Surówka z marchewki

Potrzebujemy:

  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • sól, pieprz, cukier.

Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na średnich oczkach. Por myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w półkrążki. Marchewkę i pora mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Wszystko mieszamy. Dobrze jest wstawić do lodówki na pół godziny.

Placki ziemniaczano-marchewkowe

Potrzebujemy:

  • dużą marchewkę,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 mała cebula,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • sól, pieprz, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
  • olej do smażenia, 1 łyżeczka oliwy extra virgin.

Marchewkę myjemy, obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Ziemniaki i cebulę obieramy, trzemy i umieszczamy na sitku. Odciskamy dokładnie z soków i dodajemy do marchewki. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy roztrzepane jajko, sól, pieprz, imbir i cynamon. Na patelni rozgrzewamy olej z oliwą. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy. Nakładamy po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i smażymy tak jak zwykłe placki ziemniaczane. Odkładamy na ręczniki papierowe, żeby odciekł tłuszcz. Możemy podawać z dodatkami, np. z jogurtem, sosem pieczarkowym, rzeżuchą, jajkami.

Marchew jest warzywem, które należy, a nawet trzeba spożywać. Ma bardzo dobry wpływ na nasz organizm.  Ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, eliminuje ryzyko zapadnięcia na niektóre choroby. Wzmacnia nas i czyni zdrowszymi. Najbardziej wartościowa jest surowa, można jednak przygotowywać ją i dodawać na wiele sposobów. Oprócz swoich silnych właściwości leczniczych jest bardzo dobra dla naszej cery – poprawia jej koloryt, czyni ją jędrną i gładką.

Parafrazując znane powiedzenie – jedna marchewka dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Jedna odpowiedź na Marchew – moc zdrowia

  1. inez 28 września 2011 at 19:19 #

    Tak marchewka jest bardzo smaczna i bardzo zdrowa ale niestety nie ma wszystkich witamin potrzebnych organizmowi ;( wiec ja pomagam sobie jeszcze witaminkami w proszku :) np Vigantiol z witaminą D jest tez super pomysłem w uzupełnieniu diety:)

Dodaj komentarz