Guarana – wspomaga oczyszczanie i nie tylko!

Guarana – lecznicza roślina pochodząca z Amazonii. O jej niezwykłych właściwościach wiedzieli już Indianie na długo przed tym, jak roślina trafiła do Europy. Dla Starego Kontynentu odkrył ją w XVII wieku niemiecki botanik Paullini. Jej nazwa pochodzi od plemienia Guarani. Uważali oni tę roślinę za magiczną, nazywana była darem od boga i eliksirem młodości. Używano jej głównie przy problemach jelitowych i jako naturalny stymulant.

Ostatnio bardzo często na sklepowych półkach możemy dostrzec napoje energetyzujące przygotowywane na bazie guarany. Napoje z guarany święcą triumfy na całym świecie. Wszystko za sprawą związku, który działa na organizm identycznie jak kofeina – guaraniny (te dwa związki różnią się budową chemiczną). Zawiera jej aż 6% czyli 3 razy więcej kofeiny  niż kawa! Jest przy tym mniej szkodliwa dla zdrowia. Ale dobroczynnych właściwości tej rośliny nie można ograniczyć jedynie do właściwości energetyzujących.

W produktach spożywczych guarana wystepuje jako ekstrakt z owoców lub sproszkowanej.

Oprócz guaraniny guarana zawiera szereg innych substancji aktywnych: adeninę, cholinę, katechinę, hypoksantynę, saponiny, teofilinę, teobrominę, skrobię oraz olejki eteryczne.

Guarana jest dobra zarówno dla ciała jak i umysłu

  • Stymuluje ona pracę mózgu, wpływa dobrze  na naszą pamięć, koncentrację i na ogólne samopoczucie.
  • Zwiększa refleks, uodparnia nas na stres.
  • Nawet po ciężkim dniu pracy, guarana utrzymuje nasz umysł w dobrej kondycji.
  • Ma także zastosowanie przy zwalczaniu stanów depresyjnych, które są przyczyną wyczerpania nerwowego albo napięcia przedmiesiączkowego.
  • Guarana zwiększa także wytrzymałość całego organizmu, dlatego napoje energetyzujące na jej bazie mogą być spożywane przez osoby, które narażone są na większy wysiłek fizyczny. Z powodzeniem mogą spożywać  ją sportowcy.

W przeciwieństwie do kofeiny, guaranina uwalnia się wolniej, przez co jej działanie jest dłuższe – może działać nawet do 6 godzin, przy czym nie zawiera substancji szkodliwych.

  • Ta tropikalna roślina stymuluje pracę ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki niej wydzielają się hormony i neuroprzekaźniki (np. dopamina, adrenalina), które powodują zwiększoną wydolność psychiczną, fizyczną oraz dobry humor i samopoczucie. Także pobudzone zostają układy: oddechowy, naczynioworuchowy i nerwu błędnego.
  • Substancje aktywne w guaranie przyspieszają metabolizm i pomagają spalać tłuszcz. Guarana zatrzymuje uczucie głodu, a my mamy mniejszy apetyt. Dzięki temu guarana może być substancją pomocniczą w walce z nadwagą. Co ciekawe, guarana bierze udział również w redukcji cellulitu!
  • Guarana ma również działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartym garbnikom jest skutecznym lekiem na biegunkę. Działa odtruwająco, gdyż wpływa na zmniejszenie gazów gromadzących się w jelitach. Pomaga również odwrócić szkody, jakie wyrządza miażdżyca, ustępują przed nią migrenowe bóle głowy.
  • Guarana ma działanie moczopędne i pomaga w oczyszczaniu krwi.

Działanie niepożądane

Mimo że działanie guarany jest bardzo dobre, w niektórych przypadkach mogą pojawić się efekty niepożądane – przeważnie takie, jak przy produktach o dużej zawartości kofeiny. Najczęstszymi problemami są: bezsenność, utrata apetytu, niepokój, nudności, przyspieszone bicie serca. Cięższe działania niepożądane to wymioty, zawroty głowy, bóle brzucha. Przyczyną tego może być przedawkowanie guarany. Wówczas należy niezwłocznie udać się do lekarza.

Przeciwwskazania do stosowania.

Działania niepożądane mogą pojawić się wówczas, gdy istnieją przeciwwskazania do spożywania guarany. Wśród nich są:

  • wysokie ciśnienie krwi,
  • choroby serca,
  • ciąża,
  • nadczynność tarczycy.

Jeżeli nie mamy przeciwwskazań do spożywania guarany, może zostać ona naszą dobrą przyjaciółką. Można zastąpić nią kawę – pobudzi nas lepiej, a jest lepsza dla naszego zdrowia. Nie posiada szkodliwych substancji, a poza tym działa dłużej. Oprócz właściwości energetyzujących i pobudzających ciało i umysł, guarana ma szereg innych zalet, co powoduje, że warto uwzględnić ją w naszej codziennej diecie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz