Jesienna dieta

Deszcz, chłód, krótkie, ponure dni. Opis daleki od optymizmu. Co zrobić, by nie dać się zwariować jesiennej chandrze? Ze względu na pogodę przebywamy głównie w domu. Znikają możliwości aktywnego spędzania czasu z przyrodą. Siedzący tryb życia sprzyja otyłości. Jesienią szczególnie chętnie sięgamy po słodycze i kaloryczne potrawy. By po wakacjach nie przytyć, skuś się na właściwą dietę.

Dietetycy proponują na jesień głównie warzywa, owoce i ryby. Dieta bogata jest również w nabiał, drób i oleje tłoczone na zimno (zawierają NNKT- niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe).

Ryba podawana z warzywami jest smaczna, zdrowa i uzupełnia niedobór witamin i substancji odżywczych.

Zadbaj o odporność i wzmocnienie organizmu.

Okres jesieni sprzyja przeziębieniom i grypie. Pewnie dlatego też niezbyt kolorowo kojarzy się nam ostatni kwartał roku. Spożywając pokarmy bogate w witaminy i minerały można skutecznie uodpornić organizm i uchronić się przed infekcjami. Dodatkowo nie przybierać na masie i cieszyć się doskonałą sylwetką przez 12 miesięcy.

Króluje czosnek

Główną rolę na drodze do odporności i witalności stanowi czosnek. Ze względu na swoje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne skutecznie eliminuje zagrożenie jesiennych zachorowań. Gdy poczujesz, że łapie Cię przeziębienie, wypij szklankę gorącego mleka z miodem i potartym czosnkiem. Gwarantuję, że przeziębienie da za wygraną. Można również przegryźć duży ząbek czosnku w przypadku infekcji w obrębie gardła. Czosnek jest naturalnym, bardzo silnym zabójcą bakterii i wirusów.

Czosnek na wzmocnienie odporności.

Jeśli chcesz schudnąć, pamiętaj o tym, że czosnek przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu.

Proponowana dieta

Trwa około 3 tygodni. Można ją powtarzać co 2-3 miesiące. Chudnie się 1 kg tygodniowo. Powolne tempo redukcji masy ciała zapobiega efektowi jo-jo. Dieta bogata jest w liczne witaminy (w tym A, C, z grupy B, E), błonnik i NNKT.

Dzień I

Śniadanie: Kromka chleba żytniego, 150 g serka ziarnistego lekkiego ze szczypiorkiem, ogórkiem konserwowym, łyżeczką pestek ze słonecznika, papryką ostrą i kminkiem.

Drugie śniadanie: Kromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych.

Obiad: Schab w porach,zielona fasolka szparagowa.

Podwieczorek: Sok z czarnej porzeczki.

Kolacja: Ryż z warzywami po chińsku, sałatka z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.

Dzień II

Śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.

Drugie śniadanie:  Mały jogurt naturalny z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną.

Obiad: Filet rybny na sałatce, ziemniak.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: Przysmak brokułowy z pomarańczą, tost graham z plasterkiem chudej szynki, pomidor cebulką, herbata zielona.

Dzień III

Śniadanie: 2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru z pokrojonymi na cząstki połową jabłka i kiwi.

Drugie śniadanie: Kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, 2 liście cykorii, ogórek, herbata zielona.

Obiad: Kurczak pieczony nacierany czosnkiem, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), 1/4 brokuła gotowanego na parze, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z jabłkiem (50 g).

Kolacja: Cukinia nadziewana mięsem.

Dzień IV

Śniadanie: Kromka chleba pełnoziarnistego, serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g) wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem, herbata z cytryną.

Drugie śniadanie: Pół bułki grahamki posmarowanej, plasterek polędwicy drobiowej, papryka czerwona.

Obiad: Gołąbki z mięsem i grzybami, 3-4 marchewki starte na tarce, 2 małe ziemniaki.

Podwieczorek: Jabłko.

Kolacja: Zapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%.

Dzień V

Śniadanie: Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana łyżeczką chrzanu z 2 plasterkami pomidora i jajkiem na twardo, kawa mleczno-zbożowa bez cukru.

Drugie śniadanie: Kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej, 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną, herbata zielona bez cukru.

Obiad: Flądra w sosie pomarańczowo-jogurtowym, 2 średnie ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

Podwieczorek: Grejpfrut.

Kolacja: Twarogowe kapelusze, kromka chleba wieloziarnistego.

Dzień VI

Śniadanie: Jajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z łyżeczką oliwy z oliwek.

Drugie śniadanie: Koktajl z mleka 0,5% (150 ml) i połówki banana i kiwi.

Obiad: 200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej ź jogurtem, ziemniak.

Podwieczorek: Naleśniki dietetyczne z owocami.

Kolacja: Sałatka makaronowa z brokułami, szklanka wody mineralnej.

Dzień VII

Śniadanie: Budyń mleczny waniliowy (250 ml), z 2 łyżkami konfitury.

Drugie śniadanie: Kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.

Obiad: Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

Podwieczorek: 100 g malin zalanych 200 ml galaretki.

Kolacja: Pulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym i czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, ziemniak.

Dieta zwłaszcza na jesienny czas

W tym okresie jesteśmy szczególnie narażeni na stres i depresję. Dlatego też dieta powinna zawierać produkty bogate w magnez i żelazo. Samopoczucie poprawia gorzka czekolada. By nie przytyć i nie popaść w jesienną chandrę zaplanuj swój jadłospis. Jeśli właściwie dobierzesz składniki pokarmowe, odpowiednio przygotujesz się do zimy.

Śniadanie

– Płatki zbożowe z dodatkiem orzechów, ziaren słonecznika i suszonych owoców ( dostarczysz w ten sposób organizmowi witamin z grupy B, PP, C i E, a także magnez, potas, cynk, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.

– Jogurt naturalny – zawiera żywe kultury bakterii, które działają jak naturalne antybiotyki- wzmacniają układ odpornościowy.

– Grejpfrut – doskonałe źródło witaminy C. Dodatkowo w swoim składzie zawiera pektynę, obniżającą poziom cholesterolu. Zaledwie połówka grejpfruta dostarcza więcej niż połowę zalecanej dziennej dawki witaminy C.

Obiad

Ryba z duszonymi warzywami.

Składniki:

– filet z łososia,
– 2 pomidory,
– ½ cebuli,
– średnia papryka,
– 2 marchewki,
– kostka bulionowa,
– ząbek czosnku,
– liść laurowy, listki świeżej bazylii, oregano, nać pietruszki,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– odrobina pieprzu,
– oliwa z oliwek.

Pomidory podduś na patelni razem z posiekaną cebulą, listkami bazylii, oregano, pokrojoną w kostkę papryką oraz startymi na tarce marchewkami, dodając oliwę z oliwek. Dolej bulion, dodaj zioła i przyprawy. Całość duś na wolnym ogniu około 10 minut. Filet rybny polej sokiem z cytryny, obficie posyp natką pietruszki (bardzo duża dawka witaminy C), zawiń w folię aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczoną rybę obłóż warzywami. Zaleca się podanie dania z kaszą kuskus i dużą ilością zielonej sałaty.

Kolacja

– duży plaster tofu z kiełkami sojowymi i słonecznikowymi,
– żytnie pieczywo chrupkie,
– surowe warzywa: marchew, seler naciowy, papryka żółta, cukinia;
– zielona herbata.

Jeśli między posiłkami poczujesz głód, zjedz owoc, skuś się na nasiona lub orzeczy, ewentualnie na dietetyczne ciastko.

Jesień posiada drugie oblicze: malownicze, kolorowe pejzaże okraszone dusznym zapachem dojrzałych liści. By jesień w tym roku była pełna ciepłych barw, pokoloruj swoje życie zdrowym, dietetycznym jedzeniem. Otwórz się na jej piękno i zadbaj o siebie.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

2 Odpowiedzi na Jesienna dieta

  1. Low Carb Cereal 5 sierpnia 2013 at 11:30 #

    You can make use of flax meal, almond meal, soy powder,
    and so forth.

  2. wikicars.org 1 sierpnia 2013 at 11:19 #

    This piece of writing is truly a pleasant one it assists new the web visitors, who are wishing for blogging.

Dodaj komentarz