Czarna rzepa – propozycje podania

Czarną rzepę znano już w starożytnym Egipcie, o czym świadczyć mogą hieroglify na egipskich piramidach – podawano ją wraz z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym piramidę Cheopsa. Jej dobroczynny wpływ na organizm znany jest od dawna. Dzięki bogactwu składników i działaniu czarna rzepa jest warzywem, który powinien na stałe zagościć w naszej diecie.

Czarna rzepa jest tak naprawdę odmianą rzodkiewki i tak samo jak ona ma dość ostry, charakterystyczny smak. Dzięki wyrazistemu smakowi możemy z powodzeniem stosować ją jako dodatek do kanapek – zamiast zwykłej rzodkiewki, pomidora czy ogórka. Taka zamiana na czarną rzepę może przynieść nam wiele korzyści dla zdrowia.

Z czarnej rzepy można przygotować wiele smakowitych potraw.

Bogactwo składników…

Czarna rzepa dostarcza nam:

  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • fluor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • witaminy: C, A oraz witaminy z grupy B,
  • błonnik

Poza tym zawiera enzymy, białka i fitincydy – substancje bakteriobójcze.

… i dobroczynny wpływ na zdrowie

Warto włączyć do naszej codziennej diety czarną rzepę. Nie tylko potrawy zyskają na smaku, ale przede wszystkim zyska nasze zdrowie.

  • czarna rzepa leczy schorzenia wątroby, woreczka żółciowego i niestrawności, to właśnie na jej bazie produkowany jest lek raphacholin,
  • wspomaga trawienie,
  • stosowano ją w kuracjach mających leczyć anemie,
  • pomaga przy zaparciach (dzięki dużej zawartości wody i błonnika),
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • wspomaga w oczyszczaniu organizmu,
  • wzmacnia skórę i włosy, nadaje im piękny wygląd,
  • jest polecana w przypadku reumatyzmu, nerwobólach, bólach gośćcowych,
  • sok z czarnej rzepy stosowany jest na wzmocnienie i w leczeniu kaszlu – dlatego warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o osłabienie organizmu i chrypkę,
  • wspomaga leczenie żółtaczki,
  • utrzymuje równowagę flory układu pokarmowego,
  • pomaga regulować wysokie ciśnienie krwi (dzięki zawartości potasu).

Mimo tak dobrego wpływu są pewne przeciwwskazania do spożywania czarnej rzepy. Są to: silna niewydolność serca, nerek, nadkwaśność lub wrzody żołądka, nieżyt jelita cienkiego. Jeżeli cierpimy na jakieś z tych schorzeń, lepiej rzepę omijać.

Poznaj właściwości czarnej rzepy i zaczerpnij z apteki natury.

Smaczne i zdrowe – kilka pomysłów na podanie rzepy

Surówka do obiadu

Potrzebujemy:

  • 3 rzepy,
  • szczyptę soli,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • szczyptę cukru.

Rzepę obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce. Jogurt mieszamy z solą i cukrem, łączymy z rzepą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Surówka z czarnej rzepy- wariant II

Potrzebujemy:

  • 3 rzepy,
  • marchew,
  • jabłko,
  • czerwona cebulka,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżka majonezu,
  • sól, pieprz do smaku.

Obieramy i płuczemy rzepę, marchew. Rzepę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę soli i mieszamy. Na tarce ścieramy również marchew i jabłko (jabłko na grubych oczkach). Drobno kroimy cebulę. Dodajemy śmietanę, majonez i pieprz. Mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Surówka jest doskonałym dodatkiem do obiadu.

Galicyjska sałatka z czarnej rzepy i fasoli

Składniki:

  • 1 duża czarna rzepa,
  • 150g ugotowanej drobnej, białej fasoli,
  • cebula,
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • jajko (do dekoracji).

Rzepę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy. Fasolkę rozgniatamy na miazgę, rozgniatamy również ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy oliwy, przyprawiamy pieprzem i dobrze mieszamy. Podajemy w salaterce udekorowane posiekanym jajkiem i całymi fasolkami.

Gulasz wieprzowy z czarną rzepą

Składniki:

  • ok 2 kg rzepy,
  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości,
  • 2 łyżki mąki,
  • tłuszcz,
  • 200 ml gęstej śmietany,
  • sól.

Rzepę obieramy i kroimy w ósemki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie obsmażamy pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzamy, dodajemy do mięsa i razem dusimy przez 45 minut. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Na wolnym ogniu dusimy jeszcze 5 minut.

Twarożek z czarną rzepą

Składniki:

  • 150g półtłustego białego sera,
  • 1 rzepa,
  • 2 łyżki śmietany 12%,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Biały ser mieszamy ze śmietaną. Rzepę obieramy i tarkujemy na średnich oczkach. Mieszamy razem z twarogiem, solimy. Czekamy 5 minut, aż zmięknie. Jeszcze raz mieszamy, doprawiamy pieprzem i słodką papryką.

Czarna rzepa w diecie przyniesie nam wiele korzyści. Jest bogata w potrzebne składniki mineralne i witaminy, dzięki czemu nie pozostaje obojętna naszemu zdrowiu. Jej działanie jest imponujące. Utrzymuje nasze włosy i paznokcie w dobrej kondycji, reguluje ciśnienie krwi, pomaga przy zaparciach, wzmacnia organizm, pomaga przy stanach zapalnych… Jest smaczna i zdrowa, a potrawy z rzepą są proste do przygotowania. Przede wszystkim odnajdzie się jako surówkowy dodatek do obiadu, czyniąc go prawdziwą skarbnicą zdrowia.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , ,

8 Odpowiedzi na Czarna rzepa – propozycje podania

  1. eryk 19 listopada 2013 at 15:50 #

    a ja robię soki z jabłka,marchewki i czarnej rzepy….mam nadzieję że zdrowe :-)

    • Inga 19 listopada 2013 at 23:56 #

      Panie Eryku, sok z takich składników nie może być niezdrowy :) jabłka i marchewka dodane do czarnej rzepy to jeszcze więcej witamin, pro zdrowotnych właściwości i błonnika. Gratuluję pomysłu :)

  2. entuzjasta 9 stycznia 2013 at 16:00 #

    Uwielbiam ją, ale nie jest dostępna wszędzie np. w dużym mieście na osiedlowym ryneczku na 10 straganów warzywnych wystawia od jesieni tylko jeden.
    Nie mam czasu na robienie sałatek, więc biorę do pracy w całości obieram i krojąc nożem zjadam : 1 rzepkę i 1 jabłko. Polecam zwłaszcza w diecie zimowej.

  3. Tajemniczy Nieznajomy 23 września 2012 at 16:18 #

    Dla mnie to jest…nie wiem nie jadłem ale zapewne dobre xd

  4. bozka53 9 marca 2012 at 12:45 #

    Właśnie zjadam surówkę z czarnej rzepy z jabłkiem i śmietaną,wyśmienita.

  5. toffik 20 grudnia 2011 at 23:54 #

    a ja uwielbiam surówkę z czarnej rzepki i buraczka surowego. minam.

  6. Anonim 20 grudnia 2011 at 23:53 #

    a ja uwielbiam surówkę z czarnej rzepy i surowego startego buraczka plus śmietana. mniam

  7. bozka53 18 grudnia 2011 at 14:54 #

    Własnie zrobilam surówkę z czarnej rzepy z jabłkiem i śmietaną.Pyszna.

Dodaj komentarz