Dieta 3 minerałów – chrom, cynk, magnez

Chrom, cynk i magnez – oto podstawa diety 3 minerałów. Okazuje się bowiem, że bardzo często przyczyną złej sylwetki mogą być niedobory minerałów w organizmie. Główną zasadą tej diety jest   spożywanie posiłków bogatych przynajmniej w jeden z tych trzech minerałów.

Stosując się do niej i nie przekraczając 1200 kcal dziennie, możemy w ciągu tygodnia zrzucić 2-4 kilogramy. Co ważne dieta jest bezpieczna oraz uzupełnia niedobory minerałów. Zalecana jest przede wszystkim osobom, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz ze słabą przemianą materii. Dobra jest zarówno dla zrzucenia zbędnych kilogramów, jak i dla utrzymania pięknej sylwetki.

Dlaczego akurat chrom, cynk i magnez?

CHROM

Jest mikroelementem niezbędnym do życia. Obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju miażdżycy. Przez to, że reguluje poziom glukozy we krwi, zmniejsza apetyt na słodycze. Sprzyja zwiększaniu się masy mięśniowej. Jego niedobór może być przyczyną rozwoju cukrzycy oraz chorób układu krążenia.

Źródłem chromu są: drożdże, kolby kukurydzy, jabłka, kasze, gotowana wołowina, płatki zbożowe, chleb gruboziarnisty, grzyby, kiełki pszenicy, jaja, ryby, drób.

Niestety chrom wchłania się słabo, dlatego warto zażywać suplementy diety wpływające na jego wchłanianie się.

Jabłka i soki jabłkowe zawierają duzo chromu.

CYNK

Jest bardzo ważny w procesie trawienia białek, tłuszczów, węglowodanów. Niezbędny jest przy produkcji wielu hormonów.

Poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Jego niedobór powoduje niedokrwistość, złe gojenie się ran, złą tolerancję glukozy. Jest lepiej przyswajalny z produktów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego.

Źródłem cynku są: kasza gryczana, żółte sery, warzywa strączkowe, orzechy, drób, wołowina, pestki słonecznika, ryby.

Warzywa strączkowe sa bogate w cynk.

MAGNEZ

Odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie mięśni serca i układu nerwowego. Wspomaga trawienie węglowodanów i tłuszczów. Poza tym warunkuje dobry nastrój i chroni przed stresem.

Źródłem magnezu są: kasza gryczana i jaglana, ryż razowy, soja, migdały, owoce morza, otręby.

Jest przyswajalny lepiej w towarzystwie witaminy D i białka zwierzęcego. Natomiast negatywnie na jego wchłanianie wpływają tłuszcze, cukry i substancje występujące w mocnej kawie i herbacie.

Pokarmy bogate w magnez.

Podczas diety planujemy cztery posiłki dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację. Ilość kalorii spożywanych w ciągu dnia nie może przekraczać 1200 kcal. Pamiętajmy o nawadnianiu naszego organizmu. W trakcie diety zrezygnujmy z picia mocnej kawy i herbaty. Unikajmy także słodyczy i potraw wysoko tłuszczowych.

Przeciwwskazania

Niewskazane jest jej stosowanie przez dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży i karmiące. Po zrzuceniu kilku kilogramów możemy nadal spożywać potrawy, które zawierają chrom, cynk, magnez, ale nie powinniśmy długofalowo ograniczać dziennego spożycia kalorii.

PRZYKŁADOWY  JADŁOSPIS

Dzień 1

Śniadanie: szklanka musli z kubkiem jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ziaren słonecznika i 2 łyżeczkami miodu. Do tego szklanka niesłodzonej herbaty.

Drugie śniadanie: kromka chleba pełnoziarnistego z plasterkiem chudej wędliny drobiowej, pomidor.

Obiad: 100 g schabu usmażonego z posiekaną połówką cebuli na łyżeczce oleju roślinnego, 3 łyżki makaronu razowego, surówka z 3 łyżek selera wymieszanych z 2 posiekanymi orzechami włoskimi.

Kolacja: kromka chleba żytniego z posiekaną rzeżuchą, gotowana parówka drobiowa, surówka z pomidora, 3 liści kapusty pekińskiej, łyżki kukurydzy konserwowej z sosem z łyżeczki oliwy i soku z cytryny.

Dzień 2

Śniadanie: zapiekanka z 2 tostów razowych typu graham, 2 plasterki szynki delikatesowej z kurczaka, 2 plasterki sera żółtego light, z 5 posiekanymi orzechami laskowymi, szklanka zielonej herbaty bez cukru.

Drugie śniadanie: pieczone jabłko z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypane połową łyżeczki cukru i łyżką otrębów pszennych.

Obiad: pierś z kurczaka usmażona na łyżeczce oliwy z oliwek, polana 1/3 kubka jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką curry, 2 ugotowane ziemniaki posypane łyżką posiekanego koperku lub szczypiorku, surówka z groszku konserwowego i papryki z łyżeczką majonezu light, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny.

Kolacja: 2 kromki razowego chleba żytniego z orzechami, posmarowane miękką margaryną z dwoma łyżkami tuńczyka w sosie własnym, papryka, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.

Dzień 3

Śniadanie: 1 szklanka chudego mleka z dodatkiem szklanki płatków zbożowych, 2 łyżek rodzynek i łyżeczką miodu, herbata bez cukru.

Drugie śniadanie: 1 mały filet z wędzonego dorsza polany łyżką śmietany jogurtowej, posypany łyżką posiekanych pestek z dyni i łyżką posiekanej rzeżuchy lub koperku, pomidor.

Obiad: 1 duża papryka nadziewana ryżem z mielonym mięsem z indyka, jajkiem i cebulką, surówka z kapusty pekińskiej i czerwonej papryki, szklanka wody mineralnej.

Kolacja: 2 naleśniki z mąki razowej nadziewane chudym białym serem wymieszanym z przyrumienioną cebulką i 4 usmażonymi pieczarkami, szklanka herbaty ziołowej.

PRZEPISY

Papryka nadziewana mięsem i ryżem

  • 4 duże papryki żółte lub czerwony,
  • mała cebula,
  • olej,
  • 15 dag mięsa mielonego z indyka,
  • 2 czubate łyżki ryżu na wpół ugotowane,
  • pół jajka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz

sos: 15-20 dag pomidorów, bulion, masło, mąka, śmietana, sól, cukier, pieprz, koperek

Paprykę myjemy, wycinamy piętkę z szypułką, usuwamy nasiona. Drobno pokrojoną cebulkę dusimy na patelni. Mięso mieszamy z ryżem, cebulą, jajkiem, solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki. Nadzieniem wypełniamy papryki, układamy w szerokim niskim garnku. Podlewamy bulionem (około 1 szklanka), dodajemy masło, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości około 25 minut. W miarę potrzeb podlewamy wodą.

Sos: pomidory kroimy w ósemki, należy je przetrzeć i przegotować w małej ilości wody. Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy z pomidorami i wywarem z ugotowanej papryki, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Zalewamy sosem ugotowane papryki i gotujemy 3-4 minuty.

Naleśniki z pieczarkami, kaszą i serem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • -1/2 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka.

Nadzienie: 2 woreczki kaszy gryczanej, 1/2 kg pieczarek, 40 dag białego sera, sól, pieprz, vegeta, tymianek, 2 duże cebule, masło do smażenia.

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Ciasto odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki. Następnie   smażymy naleśniki. Pieczarki drobno kroimy i dusimy do miękkości. Cebule kroimy drobno, podsmażamy na maśle, posypujemy vegetą. Kaszę gotujemy na sypko.

W dużej misce łączymy kaszę, pieczarki, cebulkę, dodajemy pokruszony ser, pieprz, trochę tymianku i sól do smaku. Nakładamy farsz na naleśniki i zawijamy.

Buraczki gotowane z musztardą

  • buraczki,
  • czosnek,
  • majonez,
  • śmietana,
  • musztarda

Buraczki gotujemy (nie powinny być rozgotowane), studzimy, kroimy w dużą kostkę. Do majonezu dodajemy śmietanę w proporcji 2:1, 1 łyżeczkę musztardy dla poprawienia smaku i przeciśnięty czosnek (tyle ile lubimy). Doprawiamy do smaku.

Jeżeli spodobała Wam się ta dieta lub potrawy proponowane, zachęcam do spróbowania. Zachęcam tez do podawania swoich przepisów w komentarzach.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz