Niskokaloryczne owoce morza

Owoce morza wzbudzają podziw, ale i niechęć. Homary, kraby, krewetki, małże, ośmiornice to rozmaite, jadalne zwierzęta morskie. Ale czy ich spożywanie jest wskazane? Smażone, zapiekane, grillowane, wędzone lub gotowane na parze owoce morza są skarbnicą zdrowia! Od początku historii odgrywają istotną rolę w odżywianiu człowieka. Świadczą o tym wykopaliska archeologiczne.

Owoce morza – „seafood” lub „ frutti di mare” są powszechnie spożywane przez mieszkańców krajów śródziemnomorskich i na antypodach. W Polsce do niedawna kojarzyły się wyłącznie z rybami. Jednak świat mórz  fascynuje i ma dla nas coraz szerszą ofertę kulinarną. Owoce morza stały się łatwo dostępne i bardzo modne. Odławia się je z naturalnych środowisk lub uzyskuje poprzez hodowle w przygotowanych specjalnie zbiornikach wodnych. W Polsce owoce morza występują najczęściej w postaci mrożonek i konserw. Świeże owoce można kupić jedynie od dostawców lub w dobrze zaopatrzonych supermarketach.

Owoce morza zachwycają bogactwem kształtów i smaków.

W Belgii owoce morza są tradycją i ulubionym rarytasem. W Boże Narodzenie ostrygi i homar to obowiązkowe menu. Przed najważniejszymi świętami jak np. Nowy Rok sklepy belgijskie są pełne owoców morza i można rozkoszować się ich cudownym smakiem.

Z jadalnych darów morza można przyrządzić wiele smacznych i niezwykłych dań. W kuchni wykorzystuje się je na wiele sposobów:

  • surowe
  • faszerowane
  • suszone
  • duszone
  • wędzone
  • marynowane
  • gotowane
  • smażone
  • zapiekane

Marynowane krewetki z grilla, paluszki surimi smażone w cieście, małże w sosie-pomidorowo- czosnkowym… Doskonale nadają się jako przekąski i przystawki np. do zupy, sałatki i dania głównego. Najprostszą, przepyszną, a zarazem wykwitną zakąskę stanowią krewetki i langustynki. Przyrządza się je bardzo szybko i łatwo.

Owoce morza są niezwykle zdrowe, smaczne i stanowią cenne źródło witamin, protein i minerałów. W swoim składzie zawierają:

  • pełnowartościowe i przyswajalne białko
  • witaminy  z grupy B – wit. PP i B12 –  uczestniczą w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi
  • jod –  produkuje hormony tarczycy, które pełnią ważną funkcję w procesach metabolicznych
  • wapń – reguluje pracę układu nerwowego, serca i ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie alergii, poprawia krzepliwość krwi
  • selen –  zapewnia prawidłowe funkcjonowanie komórek, ma działanie przeciwnowotworowe,  wzmacnia układ odpornościowy
  • fluor –  niezbędny dla prawidłowego rozwoju kości i zębów
  • żelazo – bierze udział w syntezie DNA, jest niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów paznokci i poprawnego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • cynk – chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, uczestniczy w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów, wzmacnia odporność
  • magnez – wzmacnia mięśnie i koi nerwy
  • kwasy Omega 3 – są niezbędne w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, poprawiają ukrwienie i pracę mózgu.

Owoce dostarczają organizmowi najwyższą wartość odżywczą.  Te morskie przysmaki są niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego polecane są w walce z nadwagą i problemami układu sercowo- naczyniowego. Ostrygi mają szczególnie dużo cynku, dzięki czemu cieszą się opinią mocnego afrodyzjaku.

Owoce morza są polecane każdemu, a szczególnie osobom które lubią próbować nowych potraw i  chcą zadbać o zdrowie i uzyskać piękną sylwetkę.

Przeciwwskazania do spożycia:

  • uczulenie
  • ciąża
  • dna moczanowa
  • nadciśnienie
  • stosowanie diety niskosodowej

Osoby cierpiące na dnę moczanową mogą czasem pozwolić sobie na owoce morza, ale jedynie w  bardzo malutkich ilościach. Zawarte w owocach puryny zwiększają poziom kwasu moczowego we krwi. Owoce morza gotuje się w osolonej wodzie, dlatego nie wskazane jest ich stosowanie  podczas diety niskosodowej i przy wysokim ciśnieniu.

Wśród owoców morza wyróżnia się dwie grupy: skorupiaki i mięczaki, w tym małże, ślimaki i głowonogi. Skorupiaki są bezkręgowcami z zewnętrznym szkieletem, który czasem tworzy kruchą segmentową skorupę. Podobnie jak skorupiaki, mięczaki są bezkręgowcami, wyróżnia je silna muszla. Mieszkają na brzegach mórz i w ujściach rzek.

Niektóre z jadalnych owoców morza mogą zniechęcać wyglądem, co nie świadczy o ich smaku.

Poznaj bliżej najpopularniejsze owoce morza i przełam opór przed skosztowaniem. Oto kilka z nich:

  • Langusty –  można kupować świeże lub mrożone, jadalne mięso znajduje się na odwłoku, występują w wodach przybrzeżnych  na całym świecie, w odróżnieniu od innych skorupiaków po ugotowaniu nie są jasnoczerwone
  • Ostrygi – żyją w Morzu Śródziemnym, w oceanach Atlantyckim i Spokojnym, istnieje wiele odmian, można je spożywać na surowo skropione cytryną
  • Kalmary – maja lekko gumową konsystencję, zamieszkują otwarte strefy mórz słonych, można je kupić świeże lub sproszkowane, mięso kalmarów jest przepyszne
  • Ślimaki – należą do mięczaków, mają lekko gumową konsystencję, można je kupić świeże lub w puszkach, przyrządza się je z masłem i czosnkiem wkładając do skorupek
  • Raki – słodkowodne skorupiaki z rodziny rakowatych , można je kupować żywe lub gotowane, najczęściej się je smaży i gotuje,
  • Kraby – żyją w Morzu Śródziemnym i  Atlantyku, można je kupić żywe z skorupkach lub bez, najczęściej je się pieczone i gotowane
  • Homary – występują w Morzu Śródziemnym i Atlantyku, można je kupić żywe, świeże, mrożone i gotowane, żywy homar po ugotowaniu zmienia kolor z ciemnoniebieskiego na jasnoczerwony
  • Krewetki – niewielkie, wolno pływające skorupiaki, mają kolor bladoróżowy, można je kupić świeże, mrożone lub w puszkach, ze względu na smak i cenne wartości odżywcze warto włączyć je do diety
  • Małże – występują na wybrzeżu Atlantyku i są hodowane w wodach tropikalnych, istnieją różne odmiany, mniejsze małże są spożywane na surowo a większe można gotować otwarte i podawać z masłem
  • Ośmiornice – są to ośmioramienne głowonogi, występują  w klimacie umiarkowanym, mięso ośmiornicy należy zbić tłuczkiem aż straci sprężystość, po czym odciąć ssawki, końce ramion i głowę, małe ośmiornice można smażyć w całości np. w cieście.

Dobrze przyrzadzone owoc morza to podstawa wielu apetycznych potraw.

Owoce morza stały się popularne i łatwo dostępne. Ich przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu i wymaga jedynie wprawy. Skorupiaki i mięczaki to przysmaki, którym trudno się oprzeć i  nie spróbować. Nie tylko niesamowicie smakują ale dostarczą Twojemu organizmowi ważnych i niezbędnych witamin i mikroelementów. Przekonaj się do owoców morza i zdrowo odżywiaj!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz