Żywnośc ekologiczna a zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że to co jemy, odbija się na naszym zdrowiu. Dlatego chcemy i staramy odżywiać się jak najzdrowiej. W tym celu spośród wielu produktów wybieramy te, które na etykiecie deklarują, że są „naturalne”, „ekologiczne”, i „bio”.

Czy na pewno są one dla nas zdrowe i czy warto wydawać na nie pieniądze? Okazuje się, że nie zawsze. Niestety bardzo często nie sprawdzamy dokładnie danego produktu i kupujemy, kierując się tylko nazwą na etykiecie. A producenci, wiedząc, jaki jest popyt na produkty naturalne, wprowadzają nas nierzadko w błąd.

Na rynku pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako BIO. Czy na pewno wszystkie zasługują na taki przedrostek?

Jaka powinna być żywność, która jest zdrowa, bezpieczna i ekologiczna? Powinna ona zawierać odpowiednie ilości składników odżywczych: soli mineralnych, witamin, węglowodanów, tłuszczy, białek. Musi także być wolna od różnego rodzaju substancji sztucznych, np pestycydów, konserwantów. Uprawy ekologiczne nie obciążają środowiska w większym stopniu niż naturalne ekosystemy.

Sięgając po produkty deklarujące, że są „zdrową żywnością”, i „w 100% naturalne”, nie mamy żadnej gwarancji, że tak właśnie jest. Nie posiadają one żadnego certyfikatu, nie są w żaden sposób kontrolowane.

Naprawdę dobre i spełniające nasze oczekiwania są tylko produkty „ekologiczne”. Produkty noszące ten przydomek nie są tylko chwytem marketingowym, bowiem posiadają one specjalny, unijny certyfikat. Pochodzą one z pewnych upraw i poddawane są szczegółowym kontrolom. Poznamy je po charakterystycznym logo: okrąg z kłosem zboża w środku. Poza logo na etykiecie takiego produktu powinny znaleźć się:

  • wspólnotowy znak „Rolnictwo ekologiczne”
  • nazwę i numer jednostki certyfikującej, której podlega producent (do certyfikacji upoważnione są m.in. organizacje: AGROBIOTEST, BIOEKSPERT, COBICO, ECOLAND, ECOCERT, SKAL);
  • nazwa i adres producenta oraz jeśli jest inny – właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwa produktu oraz znak identyfikacyjny partii towaru.

Chociaż takie oryginalne ekologiczne produkty mają wyższą cenę, warto je wybierać. Są produkowane metodami tradycyjnymi i przy użyciu naturalnych składników, pochodzą tylko z certyfikowanych gospodarstw. W uprawie nie stosuje się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Takie produkty nie zawierają sztucznych dodatków, barwników, stabilizatorów, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu. W hodowli nie są używane antybiotyki, symulatory wzrostu, przemysłowe pasze. Jeżeli wybieramy żywność ekologiczną, mamy gwarancję, że nie szpikujemy się sztucznymi, często toksycznymi substancjami.

Produkty z upraw ekologicznych charakteryzują się lepszą jakością.

Bardzo często również mylimy tzw „zdrową żywność” z żywnością ekologiczną. Niestety, nie wszystkie produkty, które mianują się jako „zdrowe” są ekologiczne, a tym samym wartościowe dla nas i dobre dla naszego zdrowia. To kolejny zabieg, którego celem jest, abyśmy wybrali właśnie taki, a nie inny produkt. Sklepy ze zdrową żywnością proponują nam produkty dla wegetarian, suplementy diety czy zioła. A przecież nie każda żywność na bazie soi, musi być uprawiana w ekologicznych gospodarstwach! Dlatego dobrze jest zawsze czytać dokładnie etykiety. Żeby mieć gwarancję jakości, wybierajmy produkty ekologiczne z unijnym certyfikatem.

Pamiętajmy, że warzywa i owoce, które hodowane są w sposób naturalny, nie zawsze są takie piękne i dorodne, jak te spryskiwane sztucznymi nawozami. Nie sugerujmy się wyglądem zewnętrznym. Często jabłko, które wygląda marniej, jest mniejsze i niepozorne, będzie dla nas zdrowsze niż to piękne, świecące i dorodne. Przypomnijmy sobie słowa babć, według których robak w jabłku to oznaka, że owoc jest zdrowy.

W codziennym ferworze zakupów wybieramy produkty, które na etykiecie mamią nas hasłami zdrowej i bio żywności. Niestety, nie zawsze takie produkty są naprawdę dla nas dobre. Wybierajmy zatem żywność ekologiczną, która sygnowana jest logo „Rolnictwa ekologicznego”. Wybierając takie produkty, mamy pewność, że sięgamy po żywność dobrą dla naszego zdrowia.

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Jedna odpowiedź na Żywnośc ekologiczna a zdrowie

  1. luxochic.com.br 3 sierpnia 2013 at 10:50 #

    Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
    Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information
    a lot. I was looking for this particular information for a very long time.
    Thank you and best of luck.

Dodaj komentarz