Pomarańcza – owoc życia

Kiedyś symbol luksusu, dziś dostępna dla każdego podręczna apteczka zdrowia. Pomarańcza to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Zimą i wczesną wiosną, gdy szczególnie trudno o świeże owoce sezonowe, to pomarańcze mogą pomóc nam uchronić się przed przeziębieniem, a także dodać niezbędnej w te ponure dni energii.

Pomarańcze, ze względu na ich piękną barwę i kulisty kształt, od wieków kojarzono ze słońcem, które jako niezbędne do życia symbolizuje płodność, rozród i energię życiową. W wielu mitologiach pomarańczę jako „Złote Jabłko” wiązano z historią powstania świata. Do dziś wierzy się, że owoc ten wręczony komuś w darze, zapewnia pomyślność i szczęście.

Pomarańcze dojrzewające w słońcu.

Drzewo pomarańczowe pochodzi z obszarów tropikalnej Azji, a obecnie uprawia się je przede wszystkich w krajach śródziemnomorskich, Chinach i Stanach Zjednoczonych. Szczególnie dobrą sławą, ze względu na soczystość i wyjątkowo słodki miąższ, cieszą się owoce z drzew hiszpańskich oraz kalifornijskich.

Nie tylko witamina C

Pomarańcze znane są ze swojej wysokiej zawartości witaminy C (aż 50 mg witaminy C na 100 g pomarańczy), która poprawia odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, a przez to dodaje energii. Ten naturalny przeciwutleniacz zapobiega powstawaniu zarówno zwykłego przeziębienia czy grypy, jak i chorób nowotworowych czy sercowo-naczyniowych. Odpowiada także za prawidłowe ciśnienie krwi – jego rola w organizmie jest niezastąpiona.

Pomarańcza, jak wszystkie cytrusy, zawiera dużo witaminy C.

Jednak pomarańcze zawierają w sobie znacznie więcej cennych dla zdrowia substancji, niż tylko witaminę C. Są to między innymi witaminy A, B, B12 i P, a także sole mineralne i peptyny, dzięki którym praca jelit przebiega prawidłowo. Pomarańcza to nie tylko miąższ, ale i biała, nieco mniej smaczna, ale równie bogata w minerały biała skórka. To w niej właśnie znajdują się peptyny i błonnik oraz witamina P, pomagająca obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pomarańcza ma więc właściwości odchudzające i jako taka polecana jest – zwłaszcza pod postacią jednodniowych soków – jako składnik diet. Jedzenie tych smacznych i pożywnych owoców zalecane jest są również kobietom w ciąży, ponieważ posiadają one dużo kwasu foliowego i potasu.

Pomarańcza na „skórkę pomarańczową”?

Zdrowie to jedno, ale niejednemu – a zwłaszcza niejednej – zależy jeszcze na urodzie. Z pomarańczy od wieków produkuje się perfumy i kosmetyki. Nawet herbata nie obyłaby się bez pomarańczy – jeden z najpopularniejszych gatunków herbaty, Earl Grey, nie istniałby bez dodatku olejku bergamotowego, który pozyskuje się z kwiatów, liści i skórki pomarańczy. Z samych kwiatów produkuje się również drogocenny olejek neroli. Kilogram tego niezwykle aromatycznego afrodyzjaku o właściwościach antydepresyjnych powstaje z tony kwiatów gorzkiej pomarańczy.

Pomarańcza to nie tylko pyszny owoc, ale także podstawa soków, konfitur czy skórki pomarańczowej do ciast.

Z soku pomarańczowego można robić świetne maseczki, znakomite zarówno do cery normalnej (wtedy należy zmieszać je z mlekiem i mąką), jak i suchej (sok z pomarańczy zmieszany z żółtkiem jajka ma działanie odświeżające i oczyszczające). Z kosmetyków z dodatkiem pomarańczy dużą popularnością cieszą się też toniki i balsamy, ze względu na swoje właściwości odprężająco – rozluźniające. Balsam z dodatkiem pomarańczy pomaga zwalczyć cellulit, jednak zamiast stosować same kosmetyki, lepiej po prostu wprowadzić pomarańczę na stałe do swojej diety. 100 gramów owocu to tylko 44 kcal.

P jak Postaw na Pomarańczę

Zdaniem dietetyków pomarańcza jest jednym z pięciu owoców, które powinno się jeść każdego dnia. Dobroczynnie wpływa zarówno na ciało, jak i na duszę. Warto znaleźć w ciągu dnia chwilę na relaks z pomarańczowym balsamem lub własnoręcznie wyciśnięcie soku z kilku dorodnych pomarańczy, pamiętając, że białe fragmenty skórki zawierają najwięcej niezbędnych dla zdrowia witamin. Już sam kolor pomarańczowy, nazywany też oranżem, poprawia humor, jedzenie owoców (słodkich, kwaśnych, gorzkich, zależnie od upodobań) wpływa pozytywnie na cały układ nerwowy dzięki wysokiej zawartości tiaminy, a masaż olejkiem neroli pomaga w odchudzaniu. Nasze samopoczucie, wygląd i zdolności umysłowe zależą więc tylko od nas samych.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz