Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

Na dworze deszcz i jesienna zawierucha – więcej czasu spędzamy teraz w domu. Nic tak nie rozgrzewa jak filiżanka ciepłej herbaty. Ten popularny napój pijemy często nawet nie zdając sobie sprawy z jego właściwości zdrowotnych. Co dobrego mają w sobie liście zielonej i czarnej herbaty?

W Polsce tradycja picia herbaty, która nie jest czarną herbatą (ewentualnie owocową, wzbogaconą cukrem, cytryną lub syropem) jest stosunkowo krótka. Zarówno czarna, jak i zielona herbata to liście i pąki (a czasem również kwiaty) tej samej rośliny – camelia sinensis. Zielona herbata jest jednak poddawana znacznie mniejszej ilości procesów niż herbata czarna, dzięki czemu ma łagodniejszy smak i znacznie więcej korzystnych dla zdrowia minerałów i przeciwutleniaczy.

W Polsce tradycja picia herbaty jest stosunkowo krótka.

Czarna herbata powstaje, gdy liście Camelia senensis najpierw zwiędną, potem zostaną skręcone, poddane procesowi fermentacji, a na końcu wysuszone. Zielona herbata to niesfermentowane, od razu wysuszone liście, zawierające dużą ilość polifenoli, czyli substancji, które wpływają na nasze samopoczucie. Odpowiednia ilość polifenoli i innych przeciwutleniaczy pozwala nie dać się jesiennym melancholijnym stanom, a dodatkowo zawarta w zielonej herbacie kofeina zwiększa naszą energię.

Herbata to jednak nie tylko jeden z najzdrowszych „naturalnych energizerów” – to także źródło witamin z grupy A, B, C, E, K, P, U oraz fluoru. Witaminy te wspomagają nasz układ odpornościowy, co zmniejsza zapadalność na jesienne przeziębienia. Potwierdzono również skuteczność zielonej herbaty w profilaktyce antynowotworowej, zapobieganiu chorobom reumatycznym i układu krążenia.

Zielona herbata kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i bywa polecana jako środek wzmacniający działanie diet. Już jedna lub dwie filiżanki zielonej herbaty na dobę spowodują, że spalanie tłuszczu będzie odbywać się nawet o 17% intensywniej, niż kiedy będziemy pić herbatę czarną lub inne napoje.

Art Tea jest znakomitym urozmaiceniem jesiennych wieczorów.

Poza wszystkimi oczywistymi walorami zdrowotnymi, picie zielonej herbaty to po prostu przyjemność dla zmysłów – i to nie tylko dla zmysłu smaku! Oprócz klasycznych torebek z zieloną herbatą można też kupić ją w formie ręcznie zwijanych kulkach, które po wrzuceniu do dzbanka lub filiżanki rozwiną się w piękne kwiaty. Najlepszy efekt uzyskamy wrzucając Art Tea, bo taką nazwę noszą herbaciane kulki, do przezroczystych, dużych naczyń. Tak pity gorący i smaczny napój będzie znakomitym i jednocześnie zdrowym urozmaiceniem jesiennych wieczorów spędzanych zarówno samotnie, jak i w gronie przyjaciół,  czy ukochanej osoby.

 

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , ,

2 Odpowiedzi na Dlaczego warto pić zieloną herbatę?

  1. Julka 8 listopada 2012 at 13:59 #

    ja też uwielbiam zieloną herbatę. teraz już nie wyobrażam sobie bez niej dnia. sięgnęłam po nią głównie po to, żeby obniżyć cholesterol (tu więcej na ten temat:http://www.nazdrowiesposob.com/zielona-herbata/) no i się przyzwyczaiłam.
    Anna, te kulki to herbata kwitnąca. smaczna, ale przede wszystkim bardzo efektowna. ja często kupuję ją jako prezent 🙂

  2. Anna 24 października 2012 at 00:50 #

    Zieloną herbatę lubię. Podobnie jak mate, choć to nie to samo.
    Jeszcze nie miałam okazji wypróbować tych kulek, które ciekawie wyglądają na filmikach.
    Ale zawsze musi być ten pierwszy raz 🙂

Dodaj komentarz