Nowy cykl: Weekend z naturalną herbatą

 

jak rozgrzac sie herbata

 

Co zrobić, gdy drzewa straszą gołymi gałęziami, coraz częściej pada deszcz, a temperatura spada z każdym dniem? Poddać się szarej, jesienniej aurze i popaść w przygnębienie, ospałość i zniechęcenie?

A może spróbować obudzić się z jesiennego marazmu, naturalnymi sposobami?

W nowym cyklu Weekend z naturalną herbatą, zaprezentuję Wam receptury, które  rozgrzeją Was w chłodne jesienne dni oraz przywrócą życiową energię, wzmocnią odporność i może nawet pomogą schudnąć.

Dziś przedstawiam Wam najlepsze receptury na rozgrzewające, pobudzające i wzmacniające herbatki.

Receptury na jesienne „uzdrawiające” herbatki (podstawą receptur może być Wasz ulubiony rodzaj herbaty):

1. Herbatka z imbirem.

 imbir

 

Herbatka z imbirem bardzo mocno rozgrzewa, dlatego należy dodać małą ilość imbiru. Warto też zastąpić świeży imbir, kandyzowanym, który można też spożywać w formie przekąski. Kandyzowany imbir w syropie klonowym zachowuje swój lekko piekący, cytrynowo – pieprzowy smak i jednocześnie dodaje herbatce delikatnej, dla niektórych nawet niewyczuwalnej słodyczy. Ponadto herbatka z imbirem pomaga zwalczyć przeziębienie, ból gardła i zapalenie oskrzeli oraz dodaje sił witalnych i może być afrodyzjakiem.

 Sposób przygotowania: Do 1 łyżeczki lub torebki herbaty dodaj mały plasterek świeżego imbiru lub 1kostkę kandyzowanego imbiru, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 10min. Możesz dodać trochę naturalnego miodu, zwłaszcza wtedy, gdy cierpisz na ból gardła.

2.  Herbata z hibiskusem

hibiskus

W okresie jesienno – zimowym warto wypić każdego dnia, przynajmniej 1 filiżankę herbatki z malwą sudańską. Herbatka poza właściwościami rozgrzewającymi, niesamowicie wzmacnia odporność oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Przepiękny czerwony kolor herbatki dodaje energii i poprawia nastrój.

 

Sposób przyrządzenia: Do 1 łyżeczki lub torebki herbaty wrzuć  1 łyżeczkę suszonego kwiatu hibiskusa, zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 10min. Możesz dodać 1łyżeczkę naturalnego miodu i przekrojone ziarenko kardamonu, który nada niepowtarzalny, orientalny smak herbatce. Suszony kwiat hibiskusa może też używać w formie naparu: kilka kwiatów wrzuć do małego dzbanka na herbatę, zalej gorącą wodą i odstaw na 10-15min. Napar wypij w ciągu dnia.

3. Herbatka z goździkami i cynamonem

gożdziki

Herbatka intensywnie rozgrzewa i ma niesamowite smakuje. Aromat  herbatki może przenieść was w klimat świąt Bożego Narodzenia i przypomnieć smak pierników. Herbatka działa odprężająco i kojąco, szczególnie po ciężkim dniu w pracy oraz dodaje energii na resztę dnia. Jest to moja ulubiona herbatka na jesienne wieczory.

         

Sposób przygotowania: Do 1 łyżeczki lub torebki herbaty dodaj 2-4 goździki, mały kawałek kory cynamony lub 1/3 łyżeczki cynamony sproszkowanego, zalać wrzącą wodą i przykryć na 5-10min, dodać plasterek pomarańczy.

 

herbata

Dziś zapoczątkowaliśmy nowy cykl na blogu: Weekend z herbatą. Co tydzień będę Wam podsuwać inspirujące przepisy na herbatki i napary, które pomogą Wam jeszcze bardziej zrelaksować się w każdy weekend. Tymczasem zachęcam Was do podzielenia się opiniami na temat powyższych herbatek i zdradzenia swojej unikalnej receptury na „uzdrawiający” napój.

Składniki niezbędne do przygotowania wymienionych herbatek znajdziecie w jednym miejscu, pod tymi linkami:

Imbir:

http://auraherbals.pl/p708,imbir-kostka-kandyzowany-8-10-500g.html

Cynamon:

http://auraherbals.pl/index.php?d=szukaj&szukaj_opis=1&szukaj=cynamon&x=0&y=0

Goździki:

http://auraherbals.pl/index.php?d=szukaj&szukaj_opis=1&szukaj=go%C5%BCdziki&x=0&y=0

Hibiskus:

http://auraherbals.pl/index.php?d=szukaj&szukaj_opis=1&szukaj=hibiskus&x=0&y=0

Kardamon:

http://auraherbals.pl/index.php?d=szukaj&szukaj_opis=1&szukaj=kardamon&x=0&y=0

Miód:

http://auraherbals.pl/k64,miod.html

 

 

 

 

 

 

 

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz