Wegetariańska zupa – krem z łuskanego grochu

zupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepyszna, rozgrzewająca i sycąca zupa. Dużo błonnika, dużo białka i dużo tak potrzebnych w okresie jesiennym, witamin. A najlepsze jest to, że zupa zawiera mało kalorii, a znajdujący się w warzywach błonnik wspomaga odchudzanie. Smacznego!

zupa krem wegeSkładniki:

500g łuskanego grochu

1500ml (6-7 szklanek) wody

2 obrane marchewki

2 łodyżki selera

2 pomidory

1 biała cebula

2 starte/posiekane ząbki czosnku

Przyprawy:

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego majeranku

1/2  suszonej natki pietruszki

1/4  łyżeczki suszonej musztardy (opcjonalnie)

1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Wykonanie:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Marchewkę, cebulę, seler i pomidory pokrój na małe plasterki lub kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa razem z łuskanych grochem, posiekanym czosnkiem i wszystkimi przyprawami do większego garnka. Dolej wodę i gotuj całość na wolnym ogniu przez 1 godzinę albo do czasu, gdy groch będzie miękki. Sprawdź co jakiś czas czy cała woda nie odparowała. Zupa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję z papkowatym grochem. Dodaj do smaku szczyptę soli. Po ostygnięciu zupy możesz ją też zblendować.

 

Przepis pochodzi z książki: The Vegan Table, C. Patrick-Goudreau, Wydawnictwo  Fair Winds Press 2009

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz