Przeciwutleniający mus czekoladowy

czekoladowy mus przeciwutleniajacy

Przepyszny mus czekoladowy z awokado to eksplozja kakaowego i orzeźwiającego smaku. Ziarno kakaowca w połączeniu z awokado to potężna bomba pełna przeciwutleniaczy, magnezu, kwasów Omega – i Omega -6 oraz witamin z grupy B.

Pałaszując taki deser nie tylko nie przybieramy na wadze, ale przede wszystkim obniżamy poziom złego cholesterolu (to zasługa awokado!), dodajemy sobie energii i endorfin (ziarno kakaowca zawiera inhibitory MAO – związki stosowane w leczeniu depresji i niedociśnienia tętniczego!). Na zdrowie, na młodą skórę, na silne serce i na dobry nastrój 😉 Polecam.

awokado - ziarno kakaowca

SKŁADNIKI:

1 dojrzałe awokado

3 łyżki syropu z agawy/naturalnego miodu

3 łyżki mleka roślinnego

2 łyżki ziaren kakaowca/3 łyżki kakao

orzechy nerkowca (do posypania)

 

PRZYGOTOWANIE:

Awokado obierz i pokrój na małe kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie zmiksuj na gładką masę. Przelej do miseczek, pokrusz orzechy nerkowca i posyp nimi mus. Orzechy nerkowca możesz zastąpić innymi lub użyć zamiast nich swoich ulubionych owoców. Mleko roślinne możesz zastąpić mlekiem krowim. Tak samo w przypadku ziaren kakaowca – oczywiście zdrowsze byłoby ich użycie, jednak nie stanie się nic strasznego jeśli dodasz zwykłe gorzkie kakao. Smacznego!

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

10 Odpowiedzi na Przeciwutleniający mus czekoladowy

  1. Sabina 6 czerwca 2016 at 22:08 #

    próbowałam różnych mlek wegańskich i kawa z mlekiem ryżowym (najlepiej niesłodzonym o jak najuboższym składzie) POLECAM !!!

    a do dojrzałego awokado tylko kakao i syrop/miód potem do lodówki, i można obtaczać kulki w kakao = pyszne i naturalne trufle czekoladowe – próbowałam obtaczać najpierw w cukrze pudrze a potem w kakao ale o dziwo zdecydowanie smaczniejsze są obtoczone w samym kakao 🙂

  2. Zib 27 lipca 2014 at 18:16 #

    Dla tych co nie chcą, czy nie lubią mleka krowiego polecam mleko albo krem kokosowy

    • maria dubieszko 8 czerwca 2015 at 22:14 #

      W wieku seniorow nie wskazanie jest picie duzej ilosci mleka.Pijac kawe ,jednak lubie biala bez cukru.

  3. jury 3 czerwca 2014 at 11:59 #

    Taka drobna uwaga, chyba chodzi o inhibitory MAO ( a nie MOA 🙂 )
    A poza tym, akurat wczoraj kupiłem sobie awokado, więc poczekam aż dojrzeje i lecę z tym musem, bo wygląda ciekawie 😀 Dzięki za przepis.

    • Anna 3 czerwca 2014 at 12:33 #

      Oczywiście chodzi o inhibitory MAO, błąd klawiatury 🙂 dziękuję

    • jury 7 czerwca 2014 at 11:28 #

      No i zrobiłem. Pycha 🙂 Tylko wprowadziłem małą modyfikację, jak to wszystko zmieliłem to wydało mi się za rzadkie, więc dodałem jakieś 50g mąki migdałowej. Nie zepsuła smaku, a wręcz dodała takiej jeszcze delikatności, mniam 😀

  4. Anonim 8 maja 2014 at 19:30 #

    Pyyyyyyyyyyszne!!! 🙂 Dziekuje za ten wspanialy przepis na super zdrowy deser! 🙂 Teraz moze sie moja corka najesc do woli slodkiego, nie wiedzac, ze w srodku jest awokado, ktorego nie cierpi 🙂

    • Anna 8 maja 2014 at 21:48 #

      No proszę jest to wspaniała wiadomość, zwłaszcza po dzisiejszym ciężkim dniu 🙂 Bardzo mnie to cieszy i dziękuję Pani za miłe słowa. Pozdrawiam i bardzo mi miło, że pomogłam Pani przemycić awokado do diety córki 🙂

  5. naturalniedziecko 11 lutego 2014 at 14:21 #

    Zrobiłam dzisiaj ale nie wyszło 🙁 chyba miałam za twarde awocado, bo nie zmiksowało się na gładką masę.

    • Anna 18 lutego 2014 at 18:06 #

      Możliwe, dojrzałe awokado można nawet utrzeć widelcem 🙂 Awokado musi być miękkie. Najlepiej też sprawdzić wcześniej czy skórka gładko odchodzi od miąższu, jeśli tak awokado jest dojrzałe 🙂

Dodaj komentarz