Mleko z płatków owsianych

Poniżej znajdziecie przepis na najtańsze mleko pochodzenia roślinnego. Wykonanie przepisu też należy do najłatwiejszych i najszybszych. Dlaczego mleko orkiszowe? Przede wszystkim dlatego, że nie zawiera laktozy, której bardzo dużo osób nie toleruje. Przyznam, że sama dopiero po odrzuceniu krowiego mleka zauważyłam jak wiele z moich dolegliwości minęło. Przede wszystkim pozbyłam się wiecznie wzdętego brzucha, krostek na twarzy i zmęczenia, które dopadało mnie zawsze po spożyciu produktów z krowim mlekiem. Jeśli sami chcecie sprawdzić czy podobne dolegliwości męczą Was przez mleko – odstawcie je chociaż na 1-2 tygodnie i spróbujcie pić mleko roślinne.

Mleko owiane nie wymaga wielkich nakładów pracy czy pieniędzy i może być wstępem do przygody z innymi rodzajami mleka roślinnego, np. sojowego czy migdałowego, których nie zamieniłabym z powrotem na krowie mleko. Nawet jeśli nie macie problemów z tolerancją laktozy, możecie potraktować mleko owsiane jako posiłek na śniadanie lub drugie śniadanie. Nie wszyscy przepadają za owsianką, którą niestety wypadałoby jeść  ze względu na jej dobroczynne działanie: dodaje energii, skutecznie zaspokaja głód aż do obiadu, jest bogatym źródłem (dobrych) węglowodanów złożonych oraz błonnika. Dostarcza także naszemu organizmowi witaminy z grupy B, witaminę E oraz  nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk, żelazo, potas i magnez. Prawdziwa kopalna zdrowia, dobrego samopoczucia, energii i piękna.  Mogę Was też zapewnić, że mleko z płatków owsianych smakuje o wiele lepiej niż owsianka i inne rodzaje mleka roślinnego.

mleko owsiane

SKŁADNIKI:

400ml chłodnej przegotowanej wody

4 łyżki płatków owsianych

szczypta cukru i soli

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp płatki owsiane do blednera i wlej do nich wodę. Miksuj całość przez ok. 5 minut, po czym przelej przez gazę lub cienką ściereczką do innego naczynia. Mleko możesz przechowywać przez 2 – 3 dni w lodówce. Jeżeli mleko nie będzie Ci smakować posłódź je lub posól, możesz też wsypać trochę cukru waniliowego lub naturalnego aromatu z wanilii.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz