Bezglutenowa Babka Cytrynowa

babka cytrynowa

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1/2 kostki margaryny do pieczenia

1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1/4 szklanki cukru trzcinowego

4 białka

2 żółtka

1 cytryna

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozpuść w garnku margarynę i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia. Wsyp do miski mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe (możesz je wcześniej zmielić w blenderze) i dokładnie ze sobą wymieszaj. Stopniowo wsypując cukier do białek ubij je na sztywną pianę. Następnie ciągle je ubijając, dodaj żółtka. Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana dodaj do niej margarynę i delikatnie wymieszaj całość łyżką. Zacznij znów ubijać masę i wsypuj po 1 łyżce zawartość miski z mąkami. Na koniec wyciśnij do środka sok z cytryny. Wysmaruj foremkę, w której będziesz piec babkę, margaryną i posyp mąką kukurydzianą. Przelej do niej ciasto i piecz 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, ,

Jedna odpowiedź na Bezglutenowa Babka Cytrynowa

  1. Rosario 26 maja 2014 at 20:32 #

    Hi! I simply wish to give you a big thumbs up for the great information you’ve got here on this post.

    I will be coming back to your blog for more soon.

Dodaj komentarz