Domowe batoniki kokosowo – orzechowe z czekoladą

domowe batoniki energetyczne

 

Uwielbiacie słodkości, tj. ja, ale unikacie ich ze względu na zdrowie i figurę? Cóż, z tym przepisem możecie o tym zapomnieć. Oto batoniki, które nie zawierają cukru, a są przepyszne i ciężko się od nich oderwać 🙂 Jednak to nie koniec ich zalet, bowiem składają się głównie z kokosów i orzechów nerkowca. Jakie zatem korzyści Wam przyniosą, oprócz rozkoszy dla podniebienia? Na pewno dodadzą energii (i to mnóstwo) na cały dzień, wspomogą pracę mózgu, poprawią koncentrację i nastrój oraz dostarczą kwasów Omega – 3, białko, magnez i witaminy z grupy B. Najważniejsze: zastąpią Wam gotowe batony i ułatwią odchudzanie lub ograniczenie cukru i tłuszczów.

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki kokosowej

1 szklanka wiórek kokosowych

1/2 szklanki orzechów nerkowca

1/3 szklanki naturalnego miodu

1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

POLEWA:

1/2 szklanki czekoladowych drobinek (chocolate chips)

lub 1 gorzka czekolada

1 łyżka oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do wysmarowanej odrobiną masła foremki o wymiarach 20cm x 20cm. Masa powinna być plastyczna, jeśli jest zbyt krucha, dodaj trochę więcej rozpuszczonego oleju kokosowego. Natomiast jeżeli jest zbyt rzadka, dosyp więcej mąki kokosowej. Teraz polewa – wrzuć do małej miski czekoladę i olej kokosowy i włóż je na 1-2 minuty do mikrofalówki, po upłynięciu połowy czasu wymieszaj i włóż na pozostałe 30 sekund lub rozpuść czekoladę tak jak robisz to zazwyczaj (nie zapomnij o oleju kokosowym). Rozlej rozpuszczoną czekoladę na masę kokosowo – orzechową i włóż całość do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz