Jajka faszerowane awokado

jajka z guacamole

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a w Waszych domach pewnie już zaczęły się przygotowania. Jeżeli kompletujecie menu i zastanawiacie się w jakiej formie podać jajka, dodajcie mój przepis. Jajka faszerowane pastą z awokado zaskoczą wszystkich gości i odświeżą Wasz wielkanocny stół. Niezwykle smaczne i bardzo zdrowe – wiadomo, w końcu to awokado. Co jest dodatkową zaletą? Jedna porcja zawiera tylko 97kcal 😉 Pamiętajcie też, aby wybrać jajka z farm tradycyjnych lub oznakowanych numerem 0 albo 1 – zawierają mniej cholesterolu i pochodzą od „szczęśliwych kur”.

 

SKŁADNIKI:

8 jajek

1 awokado

1 ząbek czosnku

1/2 czerwonej cebuli

kilka gałązek pietruszki

szczypta chilli

sól, pieprz

cytryna

 

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyjmij żółtka. W miseczce rozgnieć widelcem awokado (koniecznie dojrzałe i skrop je odrobiną soku z cytryny. Dodaj do niego żółtka, cebulę pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę, posiekany lub wyciśnięty czosnek, pietruszkę oraz szczyptę chilli (możesz zastąpić pieprzem cayenne), sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i tak powstałą pastę nakładaj w miejscu żółtek na połówkach jajek.

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz