Jak i dlaczego jeść pestkę z awokado?

jak zjeść pestkę z awokado?

Pestka z awokado to zapewne ostatnia rzecz, o której zjedzeniu pomyślelibyście. Jest duża, twarda, a jej wnętrze zdaje się niedostępne. Jak się jednak okazuje, natura może nas zaskoczyć po raz kolejny. Czy Wy też macie wrażenie, że gdybyśmy odeszli od tych wszystkich przetworzonych produktów i tych z leków, które bardziej szkodzą niż pomagają, to moglibyśmy żyć bez większości chorób i dolegliwości. Posiłkując się samą wiedzą o roślinach i ich dobroczynnym wpływie na poszczególne bolączki moglibyśmy się obyć bez tej całej chemii.

Skąd jednak czerpać tą wiedzę? W większości z medycyny naturalnej, która funkcjonuje w każdym zakątku świata oraz z nowoczesnych badań, które potwierdzają lub odkrywają zdrowotne właściwości roślin. To właśnie podczas jednego z takich badań odkryto korzyści płynące ze spożywania pestki z awokado. Odkryto też jak się do niej dobrać, bo przecież nikt by jej nie przegryzł lub nie pokroił, ale o tym za chwilę – najpierw zajmijmy się korzyściami.

jak zjeść pestkę z awokado?

Jakie właściwości zdrowotne posiada pestka z awokado?

Właściwości antyoksydacyjne, a więc opóźniające procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek jakie posiadamy.  Pestka z awokado zawiera szereg związków fitochemicznych, np. flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole podobne do tych z zielonej herbaty.  Są to bardzo silne przeciwutleniacze,  które neutralizują wolne rodniki, nie dopuszczając tym samym do rozpadu komórek. Pestki z awokado zawierają jedne z największych ilości przeciwutleniaczy, jakie można spotkać wśród roślin. Już sam owoc awokado to bomba antyoksydacyjna chroniąca nas przed chorobami, dlatego powinien zaciekawić Was fakt, że jego pestka zawiera aż o 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ. Wydaje się to niewiarygodne, ale potwierdza to badanie już z 2003 roku.

Niewyobrażalne bogactwo błonnika sprawiło, że w Ameryce Południowej pestka z awokado jest stosowana w leczeniu biegunek oraz innych problemów trawiennych. Tu znów porównam ją do owocu awokado, które jest jednym z największych źródeł błonnika, jakie znamy. Cóż tym razem pewnie już Was nie zaskoczę, pisząc, że jego pestka zawiera kilka razy więcej błonnika niż on sam. Ogromna zawartość rozpuszczalnego błonnika to same korzyści dla naszego zdrowia i sylwetki. Przecież nic tak nie przyspiesza odchudzania, reguluje pracy jelit czy obniża cholesterolu, jak błonnik. Dlatego jeżeli chcecie cieszyć się piękną sylwetką lub pozbyć się kłopotów z trawieniem i mieć sprawne jelita oraz obniżyć cholesterol czy ochronić organizm przed niszczącymi rodnikami (które przecież mogą nas doprowadzić do chorób nowotworowych) i zapobiec chorobom układu krążenia, to włączcie do swojej diety nie tylko awokado, ale przede wszystkim jego pestkę.

jak zjeść pestkę z awokado?

Jak to ugryźć, czyli o rozbijaniu pestki z awokado…

1. Przekrój wzdłuż awokado i obracając połówki oderwij jedną z nich. Z drugiej, gdzie została pestka wykrój ją delikatnie nożem i oczyść z ewentualnego miąższu. Najlepiej przeprowadzać tą czynność na dojrzałym awokado, wtedy dużo łatwiej wyjąć pestkę. Z miąższu przygotuj pyszne guacamole, połóż na kanapki lub zrób takie pyszności http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2014/02/przeciwutleniajacy-mus-czekoladowy/

2. Wysusz pestkę przez 2 – 3 dni na słońcu, np. na na nasłonecznionym parapecie lub na kaloryferze. Następnie włóż do plastikowego woreczka i rozbij pestkę za pomocą młotka, po czym wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Blender musi mieć dużą moc i bardzo wytrzymałe, ostre noże. Inaczej może się po prostu zepsuć.

Jeżeli macie naprawdę mocny i super wytrzymały blender, nie musicie suszyć pestki na słońcu tylko od razu ją zmielić. Nasiona są dość gorzkie, dlatego najlepiej dodawać je do koktajli, smoothie lub samodzielnie wyciskanych soków. A może tak Wam posmakują, że dacie radę posypywać nimi kanapki. Smacznego!

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , ,

51 Odpowiedzi na Jak i dlaczego jeść pestkę z awokado?

  1. Janusz 17 marca 2017 at 15:46 #

    O to to, płaci się tyle za awokado a pestkę zawsze wyrzucałem, i tak przypadkiem tu się dowiedziałem że to wspaniałe źródło błonnika, mam blender z tytanowym ostrzem powinien poradzić z taką pestką. Mam jeszcze pytanie czy jest jakaś różnica pomiędzy zielonym a ciemno brązowym awokado.

  2. gienia 21 lutego 2017 at 19:03 #

    usmialam się z wybitej szyby’bo to nie moja szyba.dzieki

  3. pestek 21 stycznia 2017 at 11:21 #

    można np przez kilka dni* potrzymać pestkę na grzejniku (zima) żeby skórka pestki lekko odeszła. Potem na ręcznej trace na grubym oczku zetrzeć i wysuszyć. Następnie młynek do kawy na pył.
    ewentualnie można użyć tego drobnego oczka, wysuszyć, Wiórki są na tyle drobne że w palcach da się rozdrobnić bezpośrednio przed dodaniem do czegoś, albo używać jakiego jest.

    ogólnie pestka może dość długo leżeć nim stanie się twarda jak kamień :)

  4. Mietek 10 stycznia 2017 at 00:50 #

    Pestka daje się pokroić na plasterki (nożem z ząbkami
    na desce do krojenia), które zjadam popijając przegotowaną wodą.

  5. ANNA 29 listopada 2016 at 18:20 #

    UZUPELNIENIE DO KOMENTARZA POWYZEJ DODAC SOK Z CYTRYNY TO NIE CIEMNIEJE JA PRZECHOWUJE W SLOICZKU W LODOWCE

  6. ANNA 29 listopada 2016 at 18:11 #

    ZMIELILAM SWIEZA PESTKE W RECZNYM MLNKU DO ORZECHOW MOZNA WCZESNIEJ POKROIC NA CZESCI LUB W CALOSCI .WIORKA ZROBILY SIE POMARANCZOWE ROZSPALAM NA TALERZU I SUSZE W CIEPLM MIEJSCU. Z MIAZSZU ZROBILAM PASTE DO CHLEBA,,,OBRALAM ZE SKORKI I POKROILAM NA DOWOLNE CZESCI NOZEM NA TALERZU DODALAM DWA KARPOFLE UGOTOWANE W MUNDURKACH OBRANE ZE SKORKI DODALAM 3 ZABKI POSIEKANEGO CZOSNKU TROCHE OLIWY MAJONEZU ,SOLI I PIEPRZU ROZGNIOTLAM DOBRZE WIDELCEM DO POWSTANIA JEDNOLITEJ MASY -KREMU .JEM KANAPKI Z ZOLTYM SEREM I WEDLINA NIE PROBOWALAM DOMIESZAC WIOREK Z PESTKI ,JAK KTOS SPROBUJE TO PROSZE Oe-maila

  7. Kołbel 17 października 2016 at 16:18 #

    O rety ale sie uśmiałam Mirko, 23 sierpnia 2015 . A to z czego zrobiona byla ta szyba? Z waty?

  8. Andrzej 21 sierpnia 2016 at 22:26 #

    Czy ktoś wie przez jaki okres czasu można zjadać pestkę Awokado?

  9. Pestka 8 maja 2016 at 21:16 #

    ŚRODKI OSTROŻNOŚCI

    Mimo wspomnianych korzyści zdrowotnych nasionko awokado posiada zabezpieczenie przed chętnymi je zjeść w postaci garbników, które nadają pestce strasznie gorzki smak. Niektóre z nich są lekko toksyczne w większych ilościach, jednak przeważnie nie spożywa się więcej niż pół pestki dziennie (spotkałem się z komentarzem jednej osoby, która używa nawet trzy pestki (po jednej do szejka) dziennie od dłuższego czasu i nawet odstawiła leki na tarczycę). Jednak czasami wystarczy, ze nawet mniejsza ilość może wystarczyć by WYWOŁAĆ DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE, gdy dana osoba ma ALERGIĘ POKARMOWĄ. DLATEGO RADZĘ ZACZĄĆ OD ILOŚCI MINIMALNEJ, MNIEJSZEJ NIŻ PÓŁ ŁYŻECZKI surowego lub sparzonego startego kawałka awokado i uważnie obserwować reakcję organizmu.

    JAK JE ZJEŚĆ?

    Jednym ze sposobów wykorzystania pestki awokado jest starcie jej na tarce i przygotowanie pięknie wyglądającej pomarańczowej herbatki (osobiście dodaję 1 łyżeczkę). „Fusy” z niej można zjeść, np. posypując potrawę lub dodając do szejka. Ja właśnie tak to robię.pozdrawiam wszystkich smakoszy pestki.

  10. Klaudia 5 maja 2016 at 19:56 #

    Jak dlugo mozna przechowywać starta pestke w sloiku?

    • Basia 15 grudnia 2016 at 15:53 #

      W słoiku zapleśnieje. Ja trzymam starte w uchylonym słoiku.

      • maluna 18 marca 2017 at 14:42 #

        Musi być dobrze wysuszone, wtedy nie pleśnieje.
        Ja trzymam bardzo długo.

    • a. 13 lutego 2017 at 20:06 #

      Po co trzymać?,trzeba ją zjeść to tylko parę łyżeczek i w razie potrzeby następną pestke i tak w kółko :)

  11. alina 21 kwietnia 2016 at 08:33 #

    A ja mam jeszcze pytanie w jakich ilościach można to cudo spożywać i z czym nie należy łączyć!!!

  12. maria 13 marca 2016 at 17:57 #

    pogryzłamświerzą pestke gorzko jest tylko przez chwilke bardzo smaczna

  13. meriem 31 października 2015 at 20:09 #

    Witam kochani
    Przyznam że dużo się dowiedziała dziś o awocado ale najciekawsze jest to jaką jest pestka.Dziś zjadłam jedno avocado,pestke odłożyłam i zastanawiałam się co z nią zrobić ? w rezultacie ją odłożyłam ,miałam ją wyrzucić nie wiedząc że taki SKARB .Teraz właśnie siedzę i czytam o pestce, nawet przez chwilę nie przyszło mi do głowy że można ją sporzyć !
    Więc wzięłam ją obrałam z tej ciemnej skórki,i wcale nie jest taką twardą,tradycyjnym ostrym nożem daje się kroić w cienkie plastry podczas krojenia przebiera taki pomarańczowe lekko zabarwienie. SMAK ?? Jest niesamowity !można porównać do piołunu ! ale można przezwyciężyć popijając wodą mineralna nie gazowaną,
    trochę podczas jedzenia język cierpnie. Ale następnym razem skorzystam z jakiegoś przepisu .Zjadłam połowę i chyba a dziś już starczy że wzgędu na cierpkość w ustach . Natura jest niesamowita co potrafi stworzyć !!
    Pozdrawiam odważnych jeśli chcą spróbować świeżej pestki bez jakichkolwiek dodatków smakowych !!

    • Jadzia 9 grudnia 2015 at 23:37 #

      Ja pokroiłam tez na plasterki i zmieliłam w młynku,zmieniła kolor na pomarańczowy i chyba będę dawać do surówek i pozacierać lekko kotlecik zobaczę jak będzie smakowalo..I chyba z miodem i cytryną tez zrobię

    • j N 4 marca 2016 at 04:25 #

      Pestke z awokado nie ma problemu mozna jesc swieza nie jest az taka twarda tylko jest gorzka

    • Jola 19 maja 2016 at 08:22 #

      Codziennie robię rano na śniadanie koktail z 1/2 lub jak duże to z 1/4 awokado. Dodaję pietruszkę seler naciowy sok z 1/2 cytryny sałate, cukinię, na zmianę różne takie warzywka i woda ale podstawą jest awokado i do tego 1/2 pestki. W pestkę na desce gumowej wbijam cieniutki nóż tak zwany jarzyniak a drugim nożem cięższym popukam w niego. Pestka się rozpada. Obieram z ciemnej skórki i wówczas jecze kroję na pół. Takie kawałki wrzucam do blendera. Bez problemu miksuję. Bez skórki nie jest gorzka. W koktailu wyczuwa się takie twardsze cząsteczki ale mi nie przeszkadzają. Smaku nie psuja. Nawet jak dodam całą pestkę to również jest w miare smaczne. Ale blender konieczny. Myślę, zę to jest najlepszy sposób. Pozdrawiam Jola

    • Ewka 12 grudnia 2016 at 00:10 #

      Ja spozywam pestke na surowo reguralnie od kilku lat i nie choruje tzn.nie lapie przeziebien,moja mama ma astme wczesniej przed zazywaniem pestki brala inhalator a i tak w jesieni miala zapalenie pluc.Od czasu spozywania plasterkow pestki (calej) dziennie nie lapie przeziebien ani nie uzywa inhalatora na astme.Pestka i jej przezuwanie jest bardzo pomocna w utrzymaniu zdrowych dziasel i dobra na zeby.Niedawno bylam u dentysty po 10 latach i wyszlam bez leczenia byl to tylko przeglad zebow.Pozdrawiam i wszystkim polecam spozywanie tj.przezuwanie plasterkow pestki. Zycze zdrowia.

  14. Bubu 29 października 2015 at 16:11 #

    Świeżą pestkę scieram na najdrobniejszych oczkach.
    Dodaje miód i sok z cytryny.
    Jest pyszne, nawet mojemu dziecku smakuje.

    • jadziabe 26 listopada 2015 at 23:12 #

      Zabarwione pestką ręce ( po ucieraniu na tarce) umyłam octem 6 % , a potem wodą z mydłem. Zmyło się bez problemu.

  15. Mirko 23 sierpnia 2015 at 13:07 #

    A ja walnąłem pestkę młotkiem do kotletów i tak nieszczęśliwie walnąłem jakoś bokiem że wybiłem szybę zespoloną pestka poleciała jak pocisk na podwórko , koszt naprawy 280 zeta .Na razie mam uczulenie jak widzę pestkę z awokado .Może mi kiedyś przejdzie to spróbuję zmielić

    • Anna 29 października 2015 at 04:01 #

      dziękuję panu, uśmiałam się serdecznie. Może mniej serdecznie śmiałabym się, gdyby to była moja szyba.

      • Ania 3 grudnia 2015 at 15:11 #

        Zgadzam się z Panią Anną. Nie mogłam przestać się śmiać.

        • Lidka 1 listopada 2016 at 13:29 #

          Ja rownież sie usmialam, ze śmiech to zdrowie to podwójna korzyść. Przykro mi szkoda szyby. Szkoda mi blendery, susze pestkę obieram z brązowej po wysuszeniu skorki, ścieram na tarce jarzynowej. Zostawiam na talerzu do wysuszenia. Proces jest bardzo krotki, następnie w młynku do kawy rozdrabniam na drobny pył. Łatwe, i szyba cała. Pozdrawiam

    • Grace 22 listopada 2015 at 21:42 #

      Przepraszam Pana ale od dawna nic bardziej mnie nie rozśmieszyło . Miałam cudowny masaż przepony .

    • dorota 23 września 2016 at 11:00 #

      ja też , ja też się śmieję , choć bardzo współczuję !!!

    • Anonim 28 listopada 2016 at 14:03 #

      Jest pan wspanialy , dziekuje za TEN WPIS.

    • Henry 16 lutego 2017 at 15:13 #

      Już dawno nie uśmiałam się tak jak po
      przeczytaniu Pana wpisu.Lepiej działa niż pestka…:)

  16. Anonim 23 kwietnia 2015 at 16:49 #

    ja robię pyszną pastę z pestek awokado , miąższu awokado, świeżej bazylii, czosnku,oliwy z oliwek, soku cytryny,pieprzu z odrobiną soli- pycha

    • mamatowie.pl 23 listopada 2015 at 23:12 #

      A możes podać bardziej dokładny przepis prosze. Jak narazie brzmi najbardziej ciekawie i warte spróbowania. Dzieki i pozdrawiam

  17. iza 16 kwietnia 2015 at 13:46 #

    świeżą pestkę tarkuję na tarce. Idealnie sie suszy. W okresie grzewczym stawiam na grzejnik i na drugi dzień jest sucha. Po wyschnięciu kruszy się w palcach i nie trzeba niczego miksować. Nie potrzeba ostrych blenderów ani innych cudów techniki. Ja tarkuję na tarce z IKEA, która ma pojemniczek, do którego wpada starta pestka.

  18. Satek1944 2 kwietnia 2015 at 16:20 #

    A ja wyjąłem pestkę, obrałem ze skóry i była miękka, dała się kroić nożem. Czy jest zgniła?

    • iza 16 kwietnia 2015 at 13:47 #

      nie wydaje mi się aby pestka była zgniła. Można ją śmiało zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i wtedy suszyć

    • jagoda 24 listopada 2015 at 19:02 #

      Wystarczy pestkę utartą doprawić i jest pycha,pozdrawiam wszystkich , a szczególnie tego pana który walczył z pestką awokado -młotkiem , ubawiłam się :)

  19. janna 26 marca 2015 at 12:26 #

    Świeżą pestkę kroję i mielę zaraz w dobrym blenderze, 2 łyżeczki proszku popite wodą działają jak środek nasenny polecam.Resztę przechowuję w lodówce, na zaś.

    • aras76 6 kwietnia 2015 at 11:55 #

      całapestkę czy tylko jej srodek

      • jagoda 24 listopada 2015 at 19:03 #

        całą pestkę:)

      • EB 22 kwietnia 2016 at 09:05 #

        witaj, jem avocado od 2 lat systematycznie codziennie polowke, pestki susze przez kilka dni, skoropka z nich ladnie sama odejdzie, ktoje na cwiartki , potemmiele w termomiksie na mial, smakuje to bardzo dobrze dla mnie i mojego meza , po 2 latach systematycznego jedzenia mamy bardziej uodporniony organizm, wiele zmagan chorobowych ustalo, warto jesc pozdrawiam Ewa

  20. aniakaw 19 stycznia 2015 at 23:33 #

    Ja kroję świerze pestki awokado i wtedy mielę w młynku do kawy a nastepnie suszę.Tuż po mieleniu mają kremowy kolor, który za kilka minut robi się przepięknie rudy.:) Suszone pestki są tak twarde, że można popsuć młynek.:)

  21. Cronics 18 grudnia 2014 at 22:26 #

    Odrobina soli załatwia gorycz pestki najlepsze jednak jest z pesto no cud malina.

  22. Kama 18 października 2014 at 11:24 #

    ja obralam pestki(4 sztuki), starlam na tarce, wrzucilam do blendera, zalalam oliwka z oliwek, nie zaduza ilosc, tak aby blender zaczal mielic.Powstala mi wspaniala pasta, nie jest gorzka w smaku, mozna dosolic sola himalaiska i zakrecic w sloikczku.
    po przelozeniu do sloiczka, nalalam troszeczke cieplej kawy, zmiksowalam aby oczyscic blender, okazalo sie ze byl przepyszny smak kawy ktora wypilam, nic sie nie zmarnowalo ha..ha..polecam, wartosci odzywcze w oliwce beda lepiej zachowane.

    • Anna 24 października 2014 at 13:53 #

      Kama Twój sposób jest niesamowity :) To idealna propozycja dla tych, którzy nie mogą znieść gorzkiego smaku pestki. Dziękuję, że o nim napisałaś :)

  23. halyna 30 lipca 2014 at 06:44 #

    Dziękuję za porady. Utarłam pestkę na tarce z małymi oczkami i wysuszyłam. Spróbuję wykorzystać. Dziękuję Halyna

  24. Anonim 7 lipca 2014 at 14:37 #

    Zrobiłam dziś pastę z 1 pestki awokado pokiejanej i zmielonej w blenderze z dodatkiem połówki cytryny z białą otoczką, 1 łyżki podprażonego sezamu (lub pasty tahini), 3 łyżek oleju pistacjowego i ćwiartki miąższu z awokado. Smakuje orzechowo-sezamowo.

  25. Przemek 7 lipca 2014 at 13:04 #

    Wątpię czy większość blenderów wytrzyma potęgę nasiona awokado. Bardzo ciekawe podejście, jednak tak czy inaczej wolę miąższ z awokado :)

    Tutaj też jest ciekawy artykuł na ten temat dla wszystkich awokadowców:
    http://maksimumzdrowia.pl/zadziwiajacy-owoc-awokado/

  26. Mafefka 5 lipca 2014 at 12:42 #

    Ja pestkę kroję na plasterki, suszę i potem blenduję. Dodaję do przyprawy, którą sama robię – czarna sól – zawiera 13 rożnych składników. Resztę proszku z pestki trzymam w słoiku.
    Zapraszam po przepis na

    http://magicznyzakatekkasi.blogspot.com/2014/07/pestka-z-awokado-jest-jadalna.html

    W przyprawie nie czuć goryczy.

  27. Tomasz Trawienny 9 maja 2014 at 06:27 #

    Ja już od dawna jem pestki awokado, rzeczywiście czuć efekty. W mocnym blenderze nie trzeba nawet rozbijać pestki – wystarczy przekroić na pół i wrzucić jedną połówkę do reszty składników koktajlu. U mnie sprawdza się Vitamix 5200.

  28. Jagoda 8 maja 2014 at 14:19 #

    Pestkę można utrzeć na tarełku o dużych oczkach i potem wysuszyć. Można tez po utarciu zalać wióry wrzątkiem, odlać pierwszą wodę, reszta nie jest już taka gorzka. Napar wypić posłodzony miodem.

    • Anna 8 maja 2014 at 17:06 #

      Z tarełkiem faktycznie ma Pani rację, jednak wahałabym się z zalaniem wiór wrzątkiem, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zabić większośc jej wartości odżywczych.

Dodaj komentarz