Pożywny i Odchudzający Pudding Jabłko – Chia

Pudding Jabłko - Chia

Niedługo po wstrzymaniu przez Rosję importu polskich jabłek, pojawiła się akcja „Jedz jabłka na złość Putinowi”. Akcja ma na celu zmniejszenie strat polskich sadowników, którzy w związku z rosyjskim embargo ponieśli ogromne straty. Dla urozmaicenia tej jabłkowej akcji, podaję przepis na przepyszny pudding, którym możecie  zastąpić 1 posiłek: śniadanie, podwieczorek lub kolację.

Dlaczego warto zrobić sobie pudding ‚Jabłko – Chia’? Ponieważ nasiona Chia są zaliczane do Superfoods i zawierają jedne z największych ilości białka, kwasów Omega – 3, przeciwutleniaczy, błonnika, pierwiastków i 9 niezbędnych aminokwasów. Regularne jedzenie nasion Chia pozytywnie wpływa na dobry nastrój i koncentrację, redukcję stresu oraz zdrową cerę, włosy i paznokcie. Ponadto nasiona Chia poprawiają trawienie, pracę mózgu i serca, spowalniają procesy starzenia oraz przyspieszają odchudzanie. To wszystko w połączeniu z jabłkami daje super zdrowy mix, który zaowocuje lepszą kondycją psycho – fizyczną Waszego organizmu.

SKŁADNIKI

DŻEM:

3 duże jabłka

2 łyżki nasion Chia

3/4 szklanki 100% soku jabłkowego

3/4 łyżeczki cynamonu

mała szczypta soli morskiej

CZĘŚĆ MLECZNA:

1 + 1/4 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/sojowe/kokosowe)

1/2 szklanki płatków owsianych

2 łyżki nasion Chia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)

banan/orzechy (do dekoracji)

Dżem i Część mleczna

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj łyżką wszystkie składniki z „Części mlecznej” (owoców) i wstaw na noc lub na co najmniej 2 godziny  do lodówki, żeby płatki owsiane i Chia były rozmiękczone i zagęszczone. Całość będzie gotowa do użycia, kiedy płatki owsiane będą już bardzo miękkie i prawie całe mleko zostanie wchłonięte. Jeśli płatki będą już wystarczająco miękkie, ale „część mleczna” będzie zbyt rzadka, dodaj więcej nasion Chia. Natomiast jeżeli „część mleczna” będzie zbyt gęsta, dodaj trochę mleka.

Obierz i pokrój jabłka, wrzuć je do garnka i dodaj wszystkie składniki z części „Dżem”. Dokładnie wymieszaj, postaw na średnim ogniu, doprowadź do niewielkiego wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj garnuszek i pozostaw na wolnym ogniu przez 15-20 minut, mieszając „dżem”, co 5 minut. Po upływie tego czasu, kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie, rozgnieć je lekko widelcem. Następnie odstaw całość do ostygnięcia.

Teraz połącz wszystkie części. Najpierw wlej trochę „dżemu”, później trochę „części mlecznej” i tak na zmianę. Połóż na wierzch swoje ulubione owoce i gotowe. Nie było takie trudne, prawda? Składniki wystarczą na 2 porcje, możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 1 tydzień. Smacznego!

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz