Bezglutenowe Muffiny Dyniowe

muffiny dyniowe

Koniec września i październik to czas, w którym królują u mnie potrawy z dyni – od zup, po…ciasteczka. Stąd mój dzisiejszy przepis na bezglutenowe muffiny dyniowe. Dynia jest (niskokaloryczna – 100g to tylko 30 kcal), bogata w beta – karoten i witaminy z grupy B. Ponadto wspomaga odchudzanie, oczyszczanie, leczenie nadciśnienia oraz łagodzi podrażnienia i zaburzenia układu pokarmowego. Jeżeli tolerujecie gluten i nie macie w domu kilku rodzajów mąki, możecie dodać zwykłą mąkę pszenną.

SKŁADNIKI:

500g dyni

2 jajka

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/2 szklanka mąki z ciecierzycy/kokosowej

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki erytrytolu/ksylitolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczka soli

1 łyżeczka imbiru (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój dynię w plastry, rozłóż ją na blaszce do pieczenia skórką do dołu i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut aż dynia będzie miękka, po czym przestudź ją i zdejmij z niej skórkę. Jeżeli kawałki dyni są wodniste odsącz z nich nadmiar wody. Przełóż kawałki dyni do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj 1 szklankę takiego musu z dyni i wlej jajka oraz olej – całość wymieszaj.

Wsyp do drugiej miski przesianą mąkę, dodaj erytrytol (możesz go zastąpić 2 razy większą ilością brązowego cukru), cynamon, proszek do pieczenia, sól i imbir. Wymieszaj sypkie składniki i wlej zawartość miski z dynią. Wszystko bardzo dokładnie i powoli wymieszaj.

Przygotuj foremki na muffiny i wlej do 3/4 ich wysokości przygotowane ciasto. Piecz przez ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarnika. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz