Zdrowy Krem Karobowy

karob1Dziś będzie krótko, ale treściwie 😉 Mam dla Was przepis na zdrowszą i lżejszą wersję popularnej nutelli. Jej największą zaletą jest niska zawartość tłuszczów, co oznacza, że po jej zjedzeniu nie rozrośniemy się w biodrach czy pasie. To bardzo dobra wiadomość, szczególnie teraz, kiedy zrzucamy z siebie ciężkie kurtki i swetry, odsłaniając coraz więcej ciała. Przypominam też, że to właściwie ostatni moment, żeby zabrać się za aktywność fizyczną, jeżeli chcemy zobaczyć jakąś widoczną poprawę sylwetki przed latem. Nasz krem czekoladowy będzie miał troszeczkę inny smak niż ten ze sklepowej półki, ale dla mnie jest nawet lepszy.

Dlaczego krem karobowy nie „tuczy”?

Przede wszystkim dlatego, że jego główny składnik to karob i niska ilość składników słodzących. Karob to idealna alternatywa czekolady dla osób, które nie chcą przytyć, ale też nie wyobrażają sobie bez niej życia. W tym miejscu przyznam się Wam do mojej największej wady: kocham czekoladę, a w zasadzie kochałam. Od kiedy odkryłam karob wszystkie gotowe, czekoladowe słodkości przestały dla mnie istnieć. Karob, oprócz tego, że prawie nie zawiera żadnych tłuszczów, ma inną ważną zaletę – nie uczula i nie powoduje wyprysków na skórze. Zawdzięcza to brakowi kofeiny i teobrominy – substancji uzależniających i wywołujących alergię, które znajdują się w czekoladzie czy kakao. Karob mogą bez obaw jeść dzieci, a nawet kobiety w ciąży i okresie karmienia. Co jeszcze? Ułatwia trawienie, ponieważ zawiera sporo błonnika i może być z powodzeniem wykorzystywany w diecie RAW. Wystarczy tych zalet, teraz podam Wam przepis. Jeśli szukacie karobu możecie znaleźć go w wersji BIO w Aura Herbals (tutaj).

SKŁADNIKI:

3 łyżki karobu

1 szklanka orzechów laskowych

10 suszonych daktyli

3/4 szklanki mleka kokosowego lub roślinnego

1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE:

Namocz daktyle na co najmniej godzinę, a po tym czasie odsącz i wrzuć do blendera. Orzechy laskowe (można pominąć), rozłóż równomiernie na blaszce do pieczenia i piecz przez ok. 6 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie przesyp je do ścierki i ocieraj jedne o drugie, żeby pozbyć się skórki. Kiedy skórka odejdzie od orzechów przełóż je do blendera i zmiksuj dzieląc je na mniejsze części. Można też wsypać orzechy do moździerza i wstępnie je roztłuc, a później wrzucić do blendera. Dodaj wszystkie składniki i dokładnie zmiksuj. Tak przygotowany krem można przechowywać w lodówce przez parę dni, oczywiście jeśli nie zjecie wszystkiego od razu 😉 Smacznego.

 

 

 

Wpisy, które moga Cię zainteresować:

  1. Wegańskie ptasie mleczko w wersji ekspresowej
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , ,

Jedna odpowiedź na Zdrowy Krem Karobowy

  1. Ewelina 15 października 2017 at 12:03 #

    Poczyniłam ten oto krem karobowy i jest pyszny! Lekki, wykwintny, deserowy, z nutką goryczy. Ciekawie smakuje z warstewką domowych powideł. Polecam!

Dodaj komentarz