3 mało znane oleje, które warto poznać

3oleje3

Dziś przedstawię Wam 3 bardzo zdrowe, ale jeszcze mało popularne oleje tłoczone na zimno. Choć zapewne niektórzy z Was znają olej z czarnuszki, tak olej konopny lub olej z ostropestu plamistego już mniej. O tym, dlaczego warto i należy poznać dobrze wszystkie, przeczytacie w dzisiejszym wpisie. Może wybierzecie dla siebie jeden olej, który będzie Wam najbardziej odpowiadał, a może pokochacie je wszystkie. Jedno jest pewnie – oleje tłoczone na zimno należy jak najszybciej włączyć do codziennej diety (szczególnie zimą), ponieważ ich regularne spożywanie przynosi szereg korzyści zdrowotnych i przede wszystkim zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dlaczego oleje tłoczone na zimno powinny znaleźć się w codziennej diecie?

Największą zaletą olejów tłoczonych na zimno jest niezwykle wysoka zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, w tym: Omega 3, 6 i 9. NNKT, jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do prawidłowej pracy wszystkich komórek i organów. W nowej piramidzie żywienia znajdują się na pierwszym miejscu wśród żywności, która powinna być codziennie dostarczana organizmowi.

Nienasycone kwasy tłuszczowe odgrywają niebagatelną rolę w organizmie, m.in. odpowiadają za prawidłową pracę i ochronę mózgu oraz serca, neutralizują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia, wspomagają działanie układu immunologicznego, obniżają poziom „złego” cholesterolu, chronią organizm przed stanami depresyjnymi, zwiększają odporność na stres i choroby nowotworowe oraz zapewniają zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci.

Niedobór NNKT prowadzi do wielu zaburzeń, tj. obniżenie odporności, bezsenność, skłonność do stanów zapalnych, schorzenia skórne i przedwczesne starzenie skóry, problemy z koncentracją, podatność na stres i nastroje depresyjne, a w gorszych przypadkach dochodzi do bezpłodności, zaburzeń pracy układu nerwowego i sercowo – naczyniowego oraz zahamowania wzrostu u dzieci i nieprawidłowego rozwoju płodu.

FB_IMG_1435494628047

Źródło: Stylowi.pl

Poniżej znajduje się krótka charakterystyka 3 omawianych dziś olejów: oleju konopnego, oleju z czarnuszki i oleju z ostropestu plamistego. Wszystkie cechuje bogactwo właściwości odżywczych i niezwykle korzystny wpływ na organizm. Najważniejsza uwaga: zdrowe oleje, to te tłoczone na zimno i spożywane na zimno – jako dodatek do sałatki lub spożywane samodzielnie.

1. Olej Konopny

ziarnokonopi

Olej konopny jest pozyskiwany z nasion konopi siewnej – tej, która nie zawiera w swoim składzie THC, czyli substancji o działaniu psychoaktywnym. Jego największą zaletą jest nadzwyczajne bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do których zalicza się kwas linolowy i alfa – linolenowy. Zawartość tych kwasów tłuszczowych wynosi aż 72%. Dodatkowo olej konopny cechuje się idealną proporcją między kwasem Omega 6, a Omega 3. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nadmiar Omega 6 szkodzi organizmowi i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz uniemożliwia tworzenie kwasów Omega 3 w organizmie. Olej konopny zawiera także sporą ilość witaminy E, która chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i działa przeciwzakrzepowo. Regularne spożywanie oleju konopnego wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, opóźnia procesy starzenia, obniża cholesterol, chroni serce, usprawnia pracę mózgu, poprawia wygląd skóry i włosów oraz chroni przed nastrojami depresyjnymi i wpływem stresu na organizm.

Olej konopny charakteryzuje się delikatnie orzechowym smakiem, który każdemu przypadnie do gustu. Może być dodawany do wszystkich potraw spożywanych na zimno, a ten który znajdziecie tutaj -> Olej konopny BIO, może być także stosowany w diecie RAW. Oprócz stosowania wewnętrznego, czyli picia lub dodawania oleju konopnego do potraw, można go także stosować zewnętrznie. Doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery oraz łagodzeniu stanów zapalnych skóry. Przynosi spore ukojenie przy podrażnieniach oraz schorzeniach skórnych, tj. egzema, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, alergia skórna i może być stosowany nawet w pielęgnacji dzieci oraz niemowląt.

2. Olej z Czarnuszki

czarnuszka

Zapewne najbardziej znany z całej dzisiejszej trójki, choć trochę zapomniany – olej z czarnuszki. Czarnuszka jest nazywana „złotem faraonów”, ponieważ już w starożytnym Egipcie odkryto jej właściwości zdrowotne i szerokie spektrum działania. Przypisuje się jej działanie przeciwgrzybicze, przeciw pasożytnicze, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwnowotworowe oraz stosuje się przy zwalczaniu anemii, alergii, osteoporozy, chorób autoimmunologicznych i zmian skórnych. Olej z czarnuszki wykazuje podobne działanie i jest szczególnie pomocny przy spadku odporności, chorobach skórnych, grzybicy oraz schorzeniach układu pokarmowego, np. przy wrzodach żołądka lub zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Olej z czarnuszki zawiera aż 80% cennych kwasów nienasyconych, w tym: 20% kwasów jednonienasyconych i aż 60% kwasów wielonienasyconych.

Olej z czarnuszki posiada gorzkawy, korzenny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić, kiedy pije się go sam. Można go także dodawać do dań spożywanych na zimno – wtedy smak oleju nie jest tak intensywny i prawie niewyczuwalny. Olej z czarnuszki można także stosować zewnętrznie – doskonale sprawdza się jako środek nawilżający skórę i włosy. Z tym zastrzeżeniem, że najlepiej sprawdza się przy ciężkich, grubych i gęstych włosach, np. kręconych. Tu mogę wtrącić, że sama stosuję go po każdym myciu i zapewniam, że niezwykle odbudowuje włosy, wzmacniając przy tym paznokcie 😉 Ponadto pomaga zwalczyć trądzik, łupież, schorzenia skórne (np. atopowe zapalenie skóry), łagodzi podrażnienia i alergię skórną oraz intensywnie nawilża przesuszoną skórę.

3. Olej z Ostropestu plamistego

ostropest plamisty

Olej z nasion ostropestu plamistego to jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ zawiera ich aż 90%, w tym: 23% kwasów jednonienasyconych i 67% kwasów wielonienasyconych. Ponadto cechuje się dużą ilością przeciwutleniaczy i sylimaryny – substancji aktywnej w popularnych środkach wspomagających pracę wątroby. Systematyczne spożywanie oleju z nasion ostropestu plamistego regeneruje i chroni wątrobę, działa żółciopędnie, reguluje trawienie oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. Olej z ostropestu plamistego, tj. pozostałe oleje tłoczone na zimno, zapobiega chorobom nowotworowym i chroni oraz wspomaga pracę serca oraz układu krążenia i nerwowego. Olej z ostropestu znajduje zastosowanie w leczeniu schorzeń wątroby oraz żylaków odbytu i krwawień wewnętrznych, np. krwawień z jelita grubego lub nosa. Ponadto można go spożywać przy migrenie, chorobie lokomocyjnej oraz niskiej odporności i wysokim poziomie „złego” cholesterolu.

Olej z ostropestu plamistego posiada prawie niewyczuwalny smak, co stanowi jego niewątpliwą zaletę. Przy spożywaniu go wprost z łyżki w celach profilaktycznych lub leczniczych smak jest na tyle delikatny, że picie oleju z ostropestu stanowi wręcz przyjemność. Można go także dodawać do większości potraw bez obaw o znaczną zmianę ich smaku. Olej z ostropestu plamistego, podobnie jak poprzednie oleje, może być stosowany zewnętrznie. Ciekawą informację stanowi fakt, że jest on składnikiem wielu kosmetyków chroniących skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto, oprócz zapobiegania przedwczesnemu starzeniu skóry i spłycania istniejących zmarszczek, olej z ostropestu pomaga zmniejszyć zaczerwienienia skóry i zlikwidować trądzik.

Mam nadzieję, że pomogłam Wam poznać powyższe oleje i znaleźć różnice między nimi, tak by każdy mógł wybrać olej odpowiedni dla siebie. Wszystkie wymienione oleje może kupić klikając w podświetlone frazy lub na www.auraherbals.pl

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jedna odpowiedź na 3 mało znane oleje, które warto poznać

  1. Z. Rozek 8 marca 2016 at 18:53 #

    Olej z konopi rozni sie zapachem i to bardzo. Te zwykle oleje konopne maja „smierdzacy”, intensywny zapach konopny, ale te „organic” juz sa lepsze, zapach jest na tyle delikatny, ze da sie je pic czy jesc. Rzeczywiscie bardzo regeneruja skore, co na sobie wyprobowalem
    Nie da sie ustalic z jakiego dokladnie gatunku konopi wloknistej jest wyciskany olej na zimno, a to moze decydowac o jego smaku a glownie zapachu.

Dodaj komentarz