Oczyszczająco – wzmacniający zakwas buraczany

zakwas buraczany

Zakwas buraczany naturalnie fermentowany to doskonały, naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i oczyszczenie go z toksyn oraz zalegających resztek. Jeśli przygotujecie go już teraz będzie gotowy tuż po świętach, żeby pomóc Wam oczyścić się po rodzinnym biesiadowaniu i zjedzeniu wielu, czasem bardzo kalorycznych i niekoniecznie zdrowych potraw 😉 Zakwas przygotowuje się bardzo łatwo i szybko – jest gotowy po 6 – 7 dniach. Po jego przygotowaniu należy spożywać 1/2 szklanki napoju, a w czasie infekcji lub innych chorób 1 – 2 szklanki. Dlaczego w drodze do zdrowia warto sięgnąć po zakwas buraczany, przeczytacie poniżej.

WŁAŚCIWOŚCI ZAKWASU BURACZANEGO: 

  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne
  • silnie wzmacnia odporność organizmu
  • odbudowuje florę bakteryjną jelit
  • zapobiega infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym, a nawet chorobom nowotworowym oraz wspomaga ich zwalczanie
  • wzmacnia procesy krwiotwórcze, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i zapobiega anemii
  • reguluje ciśnienie krwi
  • przyśpiesza przemianę materii
  • usprawnia pracę nerek, serca i wątroby
  • pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu ujędrnia i wygładza skórę oraz usprawnia działanie stawów
  • zawiera duże ilości mikro – i makroelementów

zakwasburaczany

SKŁADNIKI:

6 buraków średniej wielkości

4 ząbki czosnku

5 ziaren ziela angielskiego

4 listki laurowe

mała szczypta gorczycy

mały korzeń chrzanu

sól himalajska lub morska

woda mineralna lub przefiltrowana

 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj drewnianą łyżkę i kamionkowe duże naczynie lub szklany słoik o pojemności co najmniej 2 l. Wyparz wrzątkiem zarówno łyżkę, jak i naczynie. Dokładnie umyj buraki i obierz je ze skórki, a następnie pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć je do naczynia. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki, a następnie  wraz z resztą składników dodaj do buraków.  Przygotuj roztwór wody z solą: na każdy 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli i dokładnie wymieszaj. Zalej buraki i czosnek wodą. Wymieszaj zawartość naczynia lub słoika drewnianą łyżką, zakryj naczynie ścierką i załóż na nią gumkę.

Postaw naczynie z zakwasem w zaciemnionym i nieprzewiewnym miejscu. Raz dziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką i zbieraj z wierchu białą piankę. Po 6 – 7 dniach przelej zakwas przez gazę do mniejszych buteleczek i przechowuj w lodówce. Okres ważności tak przygotowanego zakwasu wynosi 3 – 4 miesiące. Na zdrowie!

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , ,

Jedna odpowiedź na Oczyszczająco – wzmacniający zakwas buraczany

  1. Gaja 30 marca 2016 at 21:28 #

    Przepis na pewno mi się przyda! Planowałam robienie soku z buraków, ale to bardzo pracochłonne i odpuściłam.

Dodaj komentarz