3 zaskakujące i łatwe sposoby na „ugryzienie” nasion Chia

nasionachia
Nasiona chia
to jedne z najsmaczniejszych Superfoods jakie istnieją i jak to z Superfoods bywa jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Stanowią niezwykle bogate źródło cennych przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapewniają, m. in. piękną, gładką skórę oraz błyszczące, zdrowe włosy, czyli to, o czym marzą nie tylko kobiety, ale też mężczyźni. Niestety po okresie zimowym często bardzo dużo czasu zajmuje odbudowanie zniszczonych włosów i poszarzałej cery. Najlepsze efekty przynosi działanie na zewnątrz i od wewnątrz, tak by stosowanie masek szło w parze z obecnością w diecie produktów bogatych w witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nasiona Chia zawierają całe mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych (np. Omega 3 – 4900 mg i Omega 6 – 1620 mg), które w dużej mierze odpowiadają za nasz wygląd. Obecność nasion Chia w diecie pozwala uzupełnić zapotrzebowanie w nienasycone kwasy tłuszczowe (35g), a także białko (15g), błonnik (37g), magnez (335 mg), wapń (630 mg), żelazo (7 mg), cynk (4 mg), fosfor (860 mg), potas (407 mg), wit. A (54 IU) oraz wiele innych składników odżywczych. Nasiona Chia błyskawicznie dodają energii, szybko zaspokajają głód oraz wspomagają pamięć, działanie układu nerwowego i krwionośnego, a także – jak już wspomniałam – pomagają zyskać młodą, zdrowo wyglądającą skórę i piękne włosy. W nawiasach podałam procentową zawartość składników odżywczych znajdujących się w 100g nasion Chia, a teraz czas na obiecane przepisy.

1. LODY Z NASIONAMI CHIA

lodychia
SKŁADNIKI:

3/4 szklanki dowolnych owoców
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
2 łyżki nasion Chia
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój owoce na małe kawałeczki i przełóż do plastikowej miski lub pojemnika, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj naczynie pokrywką lub owiń przezroczystą folią i wstaw do lodówki na 4 godziny. Po upływie tego czasu wstaw pojemnik do zamrażalnika lub przelej zawartość do specjalnych foremek na lody i schładzaj przez 8 – 12 godzin.

 

 

2. NALEŚNIKI Z NASIONAMI CHIA

naleśnikichia

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka wody lub mleka (najlepiej roślinnego)
2 łyżki nasion Chia
3/4 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka oleju sezamowego
szczypta soli i sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

Przełóż składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Odstaw na 10 min i wymieszaj jeszcze raz składniki za pomocą łyżki. Wysmaruj patelnię odrobiną oleju kokosowego i smaż naleśniki z obu stron aż się zarumienią.

 

3. CHIA FRESCA

chiafresca

 

SKŁADNIKI: 

1 szklanka wody mineralnej/soku/smoothie

2 łyżki nasion Chia

1/2 cytryny lub limonki

1 łyżeczka płynnego miodu

 

PRZYGOTOWANIE:

Podstawą napoju może być zarówno woda, jak i naturalny sok lub smoothie czy woda kokosowa. Wlej wybrany płyn do szklanki lub shakera, wyciśnij sok z cytryny, dodaj, nasiona Chia oraz miód i dokładnie wymieszaj. Wstaw napój do lodówki na kilkanaście minut lub odstaw w chłodne miejsce.

 

Mam nadzieję, że powyższe przepisy przypadną Wam do gustu, szczególnie teraz w jednym z najlepszych okresów w całym roku lub kiedy zaleje nas fala upałów. Lody z nasionami Chia oraz Chia fresca doskonale ochłodzą Was nawet w najgorętsze dni i dodatkowo dodadzą energii, a naleśniki będą pysznym urozmaiceniem codziennych śniadań lub podwieczorków. Wszystkie przepisy można wykorzystać nawet wtedy, kiedy jesteście w trakcie diety odchudzającej. Mam nadzieję, że powyższe pyszności zagoszczą na stałe w Waszym menu, ponieważ są nie tylko mega smaczne, ale też bardzo naturalne i zdrowe.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Jedna odpowiedź na 3 zaskakujące i łatwe sposoby na „ugryzienie” nasion Chia

  1. Karolina 6 lipca 2016 at 12:15 #

    Bardzo fajne przepisy, szczególnie ten na lody. W kuchni stosuję ją od roku, choć początki nie były łatwe. Kupiłam ją dużo wcześniej na fali popularności chii ale nie wiedziałam za bardzo do czego ją dodawać, z pomocą przyszła mi książka ‚Nasiona CHIA. Aztecki sekret zdrowia’ B. Simonsohn. Znalazłam tam mnóstwo przepisów na potrawy z dodatkiem tych cudownych nasionek ale i takie, gdzie szałwia hiszpańska występuje w roli głównej. Polecam wszystkim i nasionka i wspomnianą książkę.

Dodaj komentarz