Bezglutenowe bułeczki owsiano – lniane

bułeczki

Dziś podsuwam Wam przepis na bardzo lekkie bułeczki owsiano – lniane, które są najlepszym rozwiązaniem na śniadanie lub wczesną kolację. Dostarczają sporo energii, zapewniają uczucie sytości, nie zawierają glutenu i nie obciążają układu pokarmowego, a poza tym są przepyszne.  To idealna propozycja dla osób, które nie tolerują glutenu lub cierpią na schorzenia przewodu pokarmowego. Głównymi składnikami bułeczek są płatki owsiane, które zawierają mnóstwo błonnika, zaopatrują organizm w długotrwałą energię i zaspokajają głód na długi czas. Poza tym bułeczki zawierają bardzo zdrową mąkę lnianą, w którą można zaopatrzyć się klikając w ten link -> mąka lniania. Bułeczki owsiano – lniane to doskonała alternatywa dla klasycznego białego pieczywa, które jest bardzo tuczące i przede wszystkim szkodliwe. Spożywanie dużej ilości białego pieczywa prowadzi do nadwagi lub objawia się charakterystycznie wypiętym brzuszkiem, którego w żaden sposób nie można się pozbyć. Prowadzi także do wzdęć, przyśpiesza procesy starzenia oraz zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Mąka lniana nie jest tak popularna jak mąka pszenna lub żytnia, ale jest za to zdecydowanie zdrowsza i ma dużo lepszy wpływ na cały organizm. Mąka lniana jest nadzwyczaj delikatna i lekkostrawna, nie tylko nie podrażnia układu pokarmowego, ale dodatkowo wspomaga jego funkcjonowanie. Mąka lniana cechuje się niesamowicie dużą zawartością błonnika – aż 43% w 100g, który reguluje pracę jelit, ułatwia wypróżnianie i zapobiega zaparciom. Duża ilość błonnika w codziennej diecie wspomaga odchudzanie, obniża poziom złego cholesterolu i sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki oraz zapewnia prawidłową pracę jelit. Stanowi także bogate źródło białka (28%) i aminokwasów, tj. lizyna leucyna, tryptofan i fenyloalanina, które biorą udział w regulowaniu gospodarki hormonalnej i wspomagają wzrok. Ponadto obfituje w lecytynę,  wit. B i wit. E oraz minerały: wapń, cynk, fosfor, żelazo i chrom. Mąka lniana należy do jednych z najbardziej korzystnych dla organizmu ludzkiego rodzajów mąki. Wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, pomaga złagodzić podrażnienia żołądka, przełyku i jelit oraz spowalnia procesy starzenia i zapobiega chorobom układu krążenia.

SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki lnianej

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka niegazowanej wody mineralnej

1 duże jajko lub 2 mniejsze

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Wsyp do miski wszystkie sypkie składniki: mąkę lnianą, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, wodę i oliwę z oliwek i bardzo dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na wolnych obrotach. Odstaw ciasto na 10 minut, po czym uformuj 6-7 kulek i delikatnie je rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw bułeczki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Smacznego 😉

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz