Zdrowa, domowa wersja Bounty

puddingkokos

Typowe Bounty to pyszny, czekoladowo – kokosowy baton, pełen wielu niepożądanych składników i setek kalorii. Oprócz cukru zawiera równie niezdrowy syrop glukozowy, a ponadto mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz mleczny, emulgatory, itp.  Zjedzenie batona nie wpłynie dobrze ani na sylwetkę, ani na ogólne funkcjonowanie organizmu, ani tak naprawdę wcale nie doda energii, ponieważ kilkanaście minut po początkowym pobudzeniu nastąpi duży spadek energii i pojawi się senność. Dzieję się tak dlatego, że po zjedzeniu cukru jego poziom we krwi gwałtownie wzrasta, wówczas trzustka wzmaga wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru. Nagły wzrost tego składnika we krwi, a następnie jego spadek nazywa się huśtawką glikemiczną, która jest odpowiedzialna nie tylko za spadek energii, ale także może prowadzić do cukrzycy.

Jaglane Bounty, które Wam dziś prezentuję wykazuje zupełnie inny wpływ niż ten popularny baton. Nie tylko nie zabiera energii, ale dzięki kaszy jaglanej i wiórkom kokosowym wypełnia organizm energią na długie godziny i zapewnia uczucie sytości. Dlatego jest to, moim zdaniem, doskonała propozycja na śniadanie. Dodatkowo reguluje przemianę materii i poprawia trawienie oraz wspomaga odchudzanie. Kasza jaglana i wiórki kokosowe to bogate źródło białka, witamin z grupy B oraz związków mineralnych. Ponadto ten pyszny deser oczyszcza i odkwasza organizm oraz wzmaga wydzielanie endorfin, czyli poprawia samopoczucie.

SKŁADNIKI:

3 szklanki mleka roślinnego lub krowiego

2 szklanki wody

1 szklanka kaszy jaglanej

1 niepełna szklanka wiórków kokosowych

1 tabliczka gorzkiej czekolady

5 łyżek ksylitolu/miodu/innego słodu

2 łyżki oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przepłucz kilka razy pod zimną wodą. Następnie zalej ją 2 szklankami wody i 2 szklankami mleka. Gotuj kaszę aż do miękkości, ok. 20 minut. Pod koniec czasu gotowania dodaj 1 szklankę mleka, wiórki kokosowe oraz ksylitol lub inny słód i dokładnie wymieszaj. Odstaw kaszę na kilka minut do ostygnięcia. W tym czasie połam czekoladę na kostki, wrzuć do garnuszka i dodaj olej kokosowy. Mieszaj całość na bardzo małym ogniu aż czekolada się rozpuści. Ugotowaną i ostygniętą kaszę z wiórkami dokładnie zblenduj. Przygotuj małe słoiczki lub miseczki i nakładaj warstwę kaszy na zmianę z warstwą czekolady. Odstaw słoiczki do ostygnięcia, a następnie wstaw na kilkanaście minut do lodówki. Na koniec możesz dodać ulubione owoce, dżem lub orzechy. Smacznego 😉

 

 

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz