Banany + olej kokosowy = lody w czekoladzie

lody bananowe

Lody, na które przedstawiam Wam dziś przepis, to prawdopodobnie najłatwiejszy w przygotowaniu i najzdrowszy, mrożony deser. Jeśli dodamy do tego polewę czekoladową na bazie oleju kokosowego, staną się jednym z najsmaczniejszych smakołyków jakie możecie przyrządzić w domu. Dodatek cynamonu i olej kokosowy sprawia, że lody nie tylko nie niszczą sylwetki, ale także podkręcają metabolizm i ułatwiają odchudzanie. Natomiast sam główny składnik, czyli banany to skarbnica witamin i minerałów – zapobiegają nadciśnieniu, obniżają poziom cholesterolu i wywołują uczucie sytości. Dwuskładnikowe lody bananowe sprawdzą się zawsze, gdy zabraknie Wam pomysłu lub na deser, a dopadnie Was ochota na coś słodkiego – wystarczy mieć po ręką jedynie banany i cynamon 😉

Ps. Obecnie w sklepie Aura Herbals trwa promocja na wybrane nierafinowane oleje kokosowe. Kliknijcie w podświetlony link, by przejść do promocji http://bit.ly/1quJN3L

SKŁADNIKI:

4 banany

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

Polewa:

4 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki kakao lub karobu

PRZYGOTOWANIE:

Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki i wrzuć do blendera, dodaj płynny miód lub syrop klonowy oraz cynamon i zmiksuj na gładką masę. Przelej do większej foremki i wstaw do zamrażarki na 12h. Po upływie danego czasu przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść olej kokosowy w kąpieli wodnej – w miseczce nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą. Po rozpuszczeniu oleju dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odstaw polewę do ostygnięcia. Wyjmij lody i wlej polewę czekoladową, po czym wstaw ponownie lody do zamrażarki na 20 minut. Po tym czasie lody są gotowe do spożycia. Zamrożone lody bananowe można także polać masą czekoladową i zjeść od razu, nie zamrażając ich drugi raz.

Jeśli masz foremki do lodów wlej masę bananową do foremek i wstaw na 12h do zamrażarki. Gotowe lody zanurz w polewie czekoladowej i ponownie włóż do zamrażarki.

Wpisy, które moga Cię zainteresować:

  1. Odżywcze lody spirulinowe na oleju kokosowym
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz