Jak na zawsze pozbyć się uciążliwych zaparć?

 

zaparcia

Przyczyny zaparć bywają różne, od zdenerwowania po poważne problemy zdrowotne. Jeśli jest to jednorazowy incydent to raczej nie ma czym się martwić. Natomiast jeśli jelita częściej nieprawidłowo pracują należy zastanowić się co może być tego przyczyną oraz przyjrzeć się swojej diecie. Zwykle sama zmiana nawyków żywieniowych przynosi pozytywne efekty. Dziś przedstawię Wam produkty, których obecność w diecie sprawi, że na zawsze zapomnicie o zaparciach, a praca Waszych jelit zostanie uregulowana.

1. ŻYWNOŚĆ NAWILŻAJĄCA JELITA:

  • szpinak, kalafior, kiełki lucerny, soja, marchew, burak, okra, wodorosty
  • banany, gruszki, brzoskwinie, migdały, jabłka, morele
  • orzechy włoskie, sezam, orzeszki piniowe

2. PRODUKTY PRZYŚPIESZAJĄCE WYPRÓŻNIENIE:

  • groch, kapusta, bataty, szparagi
  • papaja, figi, czarny sezam, orzech kokosowy
  • olej rycynowy otręby pszenne, owsiane, ryżowe

3. ZIOŁA POWLEKAJĄCE: 

4. ZIOŁA PRZECZYSZCZAJĄCE:

  • kora berberysu, korzeń mniszka
  • korzeń rzewienia, kora cascary

5. PRODUKTY WZMACNIAJĄCE MIKROFLORĘ JELIT:

Warto zwiększyć spożycie przynajmniej kilku wybranych produktów z każdej kategorii, żeby kompleksowo wspomóc pracę jelit. Należy także pamiętać, żeby wykluczyć z diety lub ograniczyć spożycie pieczywa drożdżowego, herbaty, alkoholu, cukru ryżu oraz produktów przygotowywanych na bazie mąki pszennej i proszku do pieczenia.  Jeżeli jednak zmiana diety nie przyniesie pożądanych efektów, wówczas należy zgłosić się do lekarza.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz