Mleko z ziaren konopi – bogactwo wapnia, białka i kwasów Omega

mleko-konopne

 

Mleko z ziaren konopi siewnej to kolejna ciekawa alternatywa dla krowiego mleka. Warto je spożywać nawet, gdy nie cierpicie na nietolerancję laktozy, ponieważ jest pyszne i zawiera szereg właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest lekkostrawne, nie zawiera cholesterolu oraz nie wywołuje wzdęć i zaburzeń pokarmowych. Stanowi niezwykle bogate źródło wapnia (100g w 1 szklance!), nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz innych mikroelementów. To także doskonały dodatek do diety wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ cechuje się dużą zawartością białka. Ziarna konopi zawierają także witaminy z grupy B oraz trzy razy większą ilość wit. E niż ziarna słonecznika. Częste spożywanie mleka z ziaren konopi wspomoże pracę Waszego serca, mózgu, układu trawiennego oraz sprawi, że Wasza cera oraz włosy staną się gładsze i nabiorą zdrowego blasku. Jeszcze jedną niewątpliwą zaletą tego mleka jest jego niewielki koszt i duża łatwość przygotowania. Ziarna konopi łuskane, bądź niełuskane możecie kupić już za kilka złotych.

SKŁADNIKI:

4 szklanki wody filtrowanej

lub wody mineralnej niegazowanej

1 szklanka łuskanych ziaren konopi

PRZYGOTOWANIE:

Przesyp ziarna konopi do blendera, zalej wodą i miksuj przez ok. 3 minuty. Kiedy płyn uzyska mleczną konsystencję odcedź go przez gazę. Mleko można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Do przygotowania mleka można też użyć niełuskanych ziaren konopi, ale najpierw trzeba ja namoczyć przez kilka godzin lub całą noc. Smak mleka także będzie się wtedy nieco różnił. Mleko z łuskanych ziaren będzie miało delikatny orzechowo – słonecznikowy smak, natomiast smak mleka z niełuskanych ziaren będzie nieco intensywniejszy i mniej słodki.

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz