Energetyczne trufle czekoladowe z awokado

trufle-z-awokado

Smaczkliwka wdzięczna, czyli awokado to owoc, który znajduje szerokie w kuchni. Może stanowić składnik przystawek, sosów, dań głównych czy nawet deserów. I właśnie dziś przedstawię Wam przepis na jeden z deserów z wykorzystaniem awokado, które są tak odżywcze, że mogą nawet zastąpić śniadanie. Czekoladowe trufle, których podstawę stanowi awokado to niecodzienny pomysł na zdrowe słodycze. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymagają pieczenia ani żadnej obróbki cieplnej, a samo wykonanie zajmuje kilkanaście minut. To także doskonały pomysł na jeden ze świątecznych deserów, którym na pewno zaskoczycie całą rodzinę 🙂

Trufle z awokado to doskonały sposób na przekonanie do smaku smaczkliwki nawet tych, którzy do tej pory nie byli jej fanami, a przede wszystkim dzieci. Dlaczego warto jeść awokado w różnych formach, najlepiej codziennie? Dlatego, że to owoc niezwykle bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 oraz bardzo silne przeciwutleniacze. Częste spożywanie awokado przyśpiesza odchudzanie, zapobiega miażdżycy, obniża cholesterol, usprawnia pracę mózgu i serca, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, wygładza skórę oraz włosy i dodaje im zdrowego blasku, a także chroni przed chorobami nowotworowymi. Ponadto awokado w połączeniu z gorzką czekoladą to bomba energetyczna, która bardzo szybko poprawia nawet bardzo zły nastrój.

SKŁAD: 

1 awokado

1 czekolada gorzka

5 łyżek kakao/karobu

4 łyżki chudego twarogu

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki miodu naturalnego

1 łyżka oleju kokosowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Przekrój awokado, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ. Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą). Odstaw czekoladę na parę minut do ostudzenia. Po tym czasie przełóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj. Wyłóż powstałą masę do pojemnika i wstaw do lodówki na ok. 50 minut. Następnie dobrze stężoną masę formuj przy pomocy łyżki w kulki średniej wielkości, obtocz je w kakao i ponownie wstaw do lodówki na kilkanaście minut. Smacznego.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz