Mandarynki – słodka broń w walce z nadwagą

Walka z nadwagą nie należy do prostych. Rygorystyczne diety, regularna aktywność fizyczna i silna wola nie zawsze wystarcza.  A przecież każdy z nas chce mieć szczupłą i zgrabną sylwetkę. Kanadyjscy naukowcy dowiedli, że zawarty w mandarynkach związek pomaga w walce z nadwagą. Co więcej spożywanie mandarynek chroni przed miażdżycą i cukrzycą typu 2.

mandarynki

Jedzenie smacznych owoców nie zawsze wiąże się z cudownym wpływem na zdrowie, ale nie w przypadku mandarynek! Ten pomarańczowy, soczysty owoc z rodziny rutowatych zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób. Uprawiana jest w wielu rejonach świata o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Jej nazwa pochodzi od wyspy  Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą dawniej nazywano Mandarą. Mandarynki rosną na drzewku o wysokości do 8 m.

W mandarynkach, a szczególnie w ich skórce znajdują się duże ilości flawonu zwanego nobiletyna. Zapobiega  on zaburzeniom prowadzącym do zawału serca i udaru, chroni przed miażdżycą i cukrzycą typu 2, a przede wszystkim zapobiega otyłości. Działa pobudzająco na geny odpowiedzialne za spalanie tłuszczu w wątrobie. Dzięki temu tłuszcz nie odkłada się a cholesterol pozostaje w normie.

Mandarynki są silnie zasadotwórcze i polecane dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych. Częste jedzenie mandarynek pomaga na zaparcia, hamuje rozwój nowotworów i łagodzi dolegliwości wynikające z przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby. Będą chronić Twój organizm przed miażdżycą i tworzeniem się osadu w naczyniach krwionośnych. Zapobiegnie to zawałowi i udarowi. Jedzenie mandarynek w połączeniu z odrobiną ruchu i zdrową żywnością pozwoli Ci uzyskać zaskakującą figurę!

Mandarynka bogata jest w wartościowe białko, witaminy i minerały. Zawiera dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Owoce mają około 87% wody,  przez co wartość energetyczna mandarynek jest niska. W 100 gramach owocu znajdują się zaledwie 42 kcal.

Zawartość witamin i składników mineralnych mandarynki (mg/100g):

  • wit.B1: 0,06
  • wit. B2: 0,03
  • wit. B6: 0,07
  • wit. C: 30
  • wit. E: 0,06
  • sód: 1,2
  • potas: 210,0
  • magnez: 11,0
  • wapń 33,0
  • fosfor: 20,0
  • żelazo: 0,03

Na świecie wyróżnia się kilka odmian mandarynek: klementynka, satsuma, tangela i tangerynka. Największą popularnością cieszy się klementynka. Jej nazwa pochodzi od francuskiego członka zakonu i powstała poprzez skrzyżowanie mandarynki z pomarańczą. Ma bardzo małą ilość pestek. Oznaką dobrej i świeżej mandarynki jest aromat i łatwe oddzielanie się skórki od cząsteczek miąższu.

Mandarynki są spożywane na surowo, a ich cząstki puszkowane. Można je stosować także do wielu potraw np.: sałatek, deserów, naleśników, lodów, sosów, ciast, a także dań głównych. Każdy posiłek będzie przepyszny i wzbogacony ciekawą nutką smakową.

Sałatka z mandarynkami

SKŁADNIKI:

1 sałata lodowa lub 1 opakowanie mieszanki sałat

5 mandarynek

1/2 czerwonej cebuli

100 g sera pleśniowego

garść rukoli

1 łyżka posiekanych dowolnych orzechów

odrobina oleju sezamowego (opcjonalnie)

Sos:

3 łyżki oliwy

sok z 1/2 mandarynki

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego

szczypta soli i czarnego pieprzu/pieprzu cayenne

PRZYGOTOWANIE:

Umyj sałatę, porozdzielaj listki i delikatnie osusz ręcznikiem. Porwij na mniejsze części i wrzuć do salaterki. Możesz też użyć gotowego miksu różnych sałat. Obierz mandarynki i pokrój je w plastry lub przekrój poszczególne cząstki na połówki i dodaj do sałaty. Wrzuć pokruszony ser pleśniowy, rukolę i pokrojoną w piórka cebulę. Polej całość sosem i skrop olejem sezamowym, a następnie prósz sałatę ulubionymi orzechami.

Sos: Do małej miseczki wlej oliwę, sok z mandarynki, ocet balsamiczny, miód oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Mandarynkowe smoothie

SKŁADNIKI:

1 mandarynka

1 pomarańcza

1 szklanka wody mineralnej

1/2 cytryny

2 łyżeczki ksylitolu/naturalnego miodu

1 łyżeczka acai/camu camu/maca

PRZYGOTOWANIE:

Pokrój owoce na kawałeczki i wrzuć do blendera, dolej wodę i dodaj ksylitol. Całość dokładnie zmiksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

SMACZNEGO!

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz