Zielony chlebek pełen kwasów Omega 3 i Omega 6

chlebek-z-awokado

Kiedy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę się nim z Wami szybko podzielić. Chlebek z awokado to skarbnica zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 oraz błonnika, białka oraz wit. E i bardzo silnych przeciwutleniaczy. Chlebek awokado smakiem przypomina trochę chlebek bananowy, ale możecie mi wierzyć na słowo, że jest jeszcze lepszy od niego. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika stanowi pełnowartościowe pożywienie, które zapewnia uczucie sytości na długie godziny. Jeśli dbacie o sylwetkę lub zmagacie się z nadwagą ten chlebek zastąpi Wam słodycze i przyśpieszy spalanie tkanki tłuszczowej. Ponadto jest dobrym sposobem na przechytrzenie dzieci i wprowadzenie do ich diety awokado, które wspomaga pracę mózgu i poprawia pamięć oraz koncentrację. Chlebek z awokado może być spożywany na śniadanie, podwieczorek lub jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki żytniej

1/2 szklanki miąższu z awokado

1/4 kostki masła

1 jajko

1/3 szklanki ksylitolu

1 łyżeczka soku z limonki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta cynamonu i soli

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce zmiksuj na puszystą masę masło z ksylitolem. Dodaj jajko, sok z limonki oraz (rozgnieciony wcześniej lub zblendowany) miąższ z awokado i wymieszaj drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól i wymieszaj. Powoli wsypuj zawartość miski z suchymi składnikami do miski z mokrymi składnikami i cały czas mieszaj. Następnie prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej powstałą masę i piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz