Napój żurawinowy detoksykujący cały organizm w 7 dni

napój żurawinowy

Napój żurawinowy, na który przepis Wam dziś przedstawiam wykazuje silne właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Już 7 dniowa kuracja pomoże Wam pozbyć się nagromadzonych toksyn i zalegających resztek pokarmowych. Woda żurawinowa, która jest podstawą tego napoju, posiada silne właściwości detoksykujące oraz przeciwutleniające. Żurawina jest także bogatym źródłem wit. C, minerałów i błonnika, a zawarty w niej kwas hipurowy jest jednym z najsilniej działających naturalnych antybiotyków. Wodę żurawinową możecie spożywać samą w ciągu dnia, dzięki czemu będziecie systematycznie oczyszczać organizm z toksyn.

Dlaczego trzeba regularnie oczyszczać organizm z toksyn? Nadmiar szkodliwych substancji, które znajdują się w przetworzonym pożywieniu (szczególnie w słodyczach, fast foodach, niezdrowych przekąskach), powietrzu oraz lekach skutkuje szeregiem różnych objawów. Najczęstszym skutkiem nadmiaru toksyn w organizmie jest chroniczne zmęczenie, brak energii, spadek nastroju i odporności, poszarzała cera, trądzik, słabe i wolno rosnące włosy, a w najgorszym przypadku nawracające stany zapalne lub choroby nowotworowe. Regularna detoksykacja wspomaga odchudzanie, pomaga utrzymać piękny wygląd oraz wysoką odporność i niewyczerpaną energię.

SKŁADNIKI:

2 litry wody żurawinowej (przepis niżej)

1/2 szklanki soku z pomarańczy

1/4 szklanki soku z cytryny

1/2 łyżki cynamonu

1/4 łyżki gałki muszkatołowej

1/4 łyżki startego imbiru

PRZYGOTOWANIE:

Przelej wodę żurawinową do garnka i gotuj na średnim ogniu aż do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, dodaj przyprawy i gotuj przez 15 minut. Odstaw garnek do ostygnięcia i dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i przechowuj w lodówce. Dla osiągnięcia jeszcze lepszych efektów oczyszczania zaleca się spożywanie przejście na dietę roślinną w trakcie 7 dni picia napoju żurawinowego lub zwiększenie ilości spożywanych warzyw i owoców. Spożywaj 1 szklankę napoju dziennie.

Woda żurawinowa:

I sposób – 300 g świeżych owoców żurawiny opłucz, zalej 1 litrem wody i gotuj pod przykryciem aż popęka 90% owoców. Następnie odcedź zawartość garnka, wyrzuć owoce i podziel sok na 4 równe porcje. Przygotuj 4 dwu litrowe butelki, wlej do każdej z nich równą część zawartości garnka i zalej wodą mineralną. Tak powstałą wodę przechowuj w lodówce.

II sposób – Przygotuj dwie 1 litrowe butelki. Wlej do każdej butelki po 150 ml niesłodzonego soku żurawinowego i uzupełnij resztę pojemności butelki wodą mineralną. Wodę żurawinową przechowuj w lodówce.

 

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz