Oxymel – średniowieczny ognisty cydr na wirusy i bakterie

oxymel

Ognisty cydr to naturalne remedium na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze. Pomaga chronić organizm przed grypą i przeziębieniem oraz zwalczyć przeziębienie lub grypę. Receptura na ognisty cydr powstała jeszcze w średniowieczu i od tamtej pory była najczęściej sporządzana w klasztorach. Sama nazwa też nie powstała przypadkiem, bowiem napój bardzo intensywnie rozgrzewa organizm. Moim zdaniem jest najlepszym i najsmaczniejszym specyfikiem, spośród domowych mikstur naturalnie wzmacniających odporność. W okresie zimy i wczesnej wiosny stanowi doskonałe wsparcie organizmu i profilaktyczną ochronę przed infekcjami. Oxymel jest tak silny, że pomaga nawet zmniejszyć gorączkę i działa skuteczniej niż dostępne bez recepty środki na przeziębienie i grypę.

Oxymel to nic innego jak połączenie miodu, octu jabłkowego oraz ziół i przypraw. Wszystkie składniki nawet oddzielnie silnie wzmacniają odporność, a połączone razem tworzą skutecznego zabójcę wszelkich zarazków. Dodatkowo wzmacniają organizm, dodają energii i poprawiają nastrój. Mikstura w sam raz na trwającą zimę oraz nadchodzący okres zwiększonej zachorowalności i spadku energii życiowej, czyli zbliżające się powoli przesilenie wiosenne.
Sposób stosowania: W celach profilaktycznych dla podniesienia odporności należy 2 razy dziennie spożywać po 1 łyżeczce cydru. W czasie infekcji oraz stanach zapalnych górnych dróg oddechowych należy zażywać po 1 łyżce cydru aż 3 razy dziennie. Dodatkowo można nim także nacierać plecy oraz klatkę piersiową.

SKŁAD:

100% naturalny ocet jabłkowy

2 laski cynamonu cejlońskiego

1 cytryna

1/2 cebuli

5 ząbków czosnku

1 mały imbir (ok. 4 cm)

1 mały korzeń chrzanu (ok. 6 cm)

1 gałązka rozmarynu

1 papryczka chilli

PRZYGOTOWANIE:

Obierz ze skórki cebulę, czosnek, imbir, chrzan oraz cytrynę, pokrój w ćwiartki lub duże kawałki i wrzuć do wyparzonego słoika. Rozerwij gałązkę rozmarynu na mniejsze części, dodaj cynamon i pokrojoną na kawałki papryczkę chilli. Zalej całość octem jabłkowym tak, żeby zakrył wszystkie składniki. Zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, a po upływie 3 tygodni przecedź jego zawartość przez gazę, dodaj 1/4 lub 1/2 szklanki płynnego naturalnego miodu, dokładnie wymieszaj i przelej w mniejsze buteleczki. Oxymel należy przechowywać w chłodnym miejscu, a jeżeli chcecie pozostawić część na kolejną jesień lub zimę można przechowywać go w lodówce aż przez rok. Jeżeli cydr się lekko skrystalizuje, butelkę można włożyć na krótką chwilę do ciepłej wody.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz