Frytki, które wspomagają odporność, krew i odchudzanie…

fyrtki z buraków

Frytki z buraków to dość niekonwencjonalny, ale bardzo zdrowy pomysł na dodatek do posiłku lub przekąskę. To także doskonały sposób na przemycenie do diety dzieci niekoniecznie lubianych przez nich buraków. Frytki z buraków nie tylko urozmaicą Wasze menu, ale przede wszystkim wzmocnią zdrowie. Są to bowiem jedne z niewielu warzyw, które podczas jakiejkolwiek obróbki cieplnej prawie wcale nie tracą swoich właściwości zdrowotnych. Co lepsze frytki z buraków nie szkodzą sylwetce, dlatego można je dość często przyrządzać bez obaw o przyrost tkanki tłuszczowej. Zawierają sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie oraz wspomaga usuwanie złogów pokarmowych, których nagromadzenie utrudnia odchudzanie.

Dlaczego warto jak najczęściej spożywać buraki?
Przede wszystkim, dlatego że niesamowicie poprawiają odporność oraz wzmacniają układ krwionośny. Głównie z tego powodu są zalecane osobom cierpiącym na anemię i choroby krwi, a także kobietom w ciąży. Buraki stanowią bogate źródło wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, kwasu foliowego, beta – karotenu, przeciwutleniaczy oraz witaminy C i co lepsze posiadają niewielką wartość energetyczną (44 kcal). Ponadto obniżają poziom „złego” cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, opóźniają procesy starzenia oraz pomagają ochronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Buraki oczyszczają także organizm z toksyn oraz pomagają uzyskać lub zachować młody wygląd skóry, lśniące włosy oraz mocne paznokcie.

SKŁADNIKI: 

3 duże buraki

2 łyżki oliwy

szczypta bazylii, oregano, majeranku, pieprzu cayenne/chilli

szczypta soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Buraki umyj i obierze ze skórki, a następnie pokrój w słupki, tj. na grube frytki. W misce wymieszaj oliwę oraz przyprawy. Wrzuć do miski pokrojone buraki i dokładnie wymieszaj w oliwie i przyprawach. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż buraki, a następnie wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz buraki przez 30 minut i mieszaj je w tym czasie parę razy. Po upływie tego czasu włącz funkcję termoobiegu i piecz je jeszcze przez 10 minut. Do przyprawienia frytek z buraków możesz też użyć innych przypraw, które lubisz najbardziej. Smacznego.

 

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz