5 superdetoksykujących roślinnych superbohaterów

Superfoods

Roślinni superbohaterowie to inaczej superfoods – pokarmy niezwykle bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Zawierają kilka lub niekiedy kilkadziesiąt razy więcej składników odżywczych niż zwykłe rośliny. Te 100% naturalne bomby witaminowe wykazują bardzo podobne właściwościami, ale też trochę się różnią. Jedne bardziej wspomagają odporność, inne mocniej dodają energii, a jeszcze inne skuteczniej wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn i zalegających resztek pokarmowych. Dziś przybliżę Wam 5 sylwetek tych ostatnich – superfoods, z których włączenie do codziennej diety sprawi, że detoks przebiegnie szybciej i efektywniej.

Dlaczego warto regularnie oczyszczać organizm?

Niewielka ilość toksyn, w przypadku zdrowego organizmu nie obciążonego chorobami, nie jest zbyt mocno szkodliwa, ponieważ organizm sam potrafi je usuwać. Toksyny rozpuszczalne w wodzie są usuwane przez skórę i układ moczowy, natomiast te rozpuszczalne w tłuszczach przez układ pokarmowy. Jednak nagromadzone toksyny są częstą przyczyną uciążliwych schorzeń, których bardzo ciężko się pozbyć. Zazwyczaj nikt nie kojarzy ich z toksynami lub złogami pokarmowymi, które kumulują się z kolei w jelicie grubym. Chroniczne zmęczenie, trądzik, trudności w pozbyciu się zbędnych kilogramów, poszarzała, cera czy gorsza odporność to tylko najlżejsze objawy zakwaszenie. Dużo gorszym skutkiem nie usuwania toksyn z organizmu są nawracające stany zapalne, choroby nerek, grzybice (np. Candida albicans), a w najgorszym przypadku choroby nowotworowe. Okazuje się, że dostarczanie do organizmu dużej dawki toksyn przy jednoczesnym braku jakiejkolwiek detoksykacji przez długo czas, może być przyczyną chorób nowotworowych.

Gdzie znajduje się najwięcej toksyn? Pod tym względem na pierwszym miejscu znajdują się używki oraz lekarstwa, następnie wysoko przetworzona żywność, np. fast foody, słodycze, chipsy i inne niezdrowe przekąski, słodzone napoje, ale również mięso lub stosowane kosmetyki. Oprócz pożywienia, źródłem toksyn jest także stres oraz powietrze, którym oddychamy. Dlatego nawet jeśli unikacie niezdrowej żywności, to również powinniście raz na jakiś czas przeprowadzić detoksykację lub wprowadzić do diety poniższe produkty.

  1. Ostropest plamisty – nasze rodzime superfood, które słynie głównie z wysokiej zawartości sylimaryn – substancji wzmacniających wątrobę i wspomagających jej pracę. Nasionka ostropest regenerują wątrobę zniszczoną złą dietą, lekarstwami lub używkami. Ponadto zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, które chronią komórki organizmu przed rozpadem i pomagają utrzymać młodą, piękną skórę. Ostropest plamisty, ze względu na właściwości wspomagające detoksykację wątroby jest doskonałym środkiem oczyszczającym organizm z toksyn. Wspomaga proces przetwarzania toksyn w wątrobie i usuwania ich z organizmu. Wątroba należy do jednego z najważniejszych organów, ponieważ to ona jest odpowiedzialna za przemianę substancji chemicznych, które następnie zostają wydalane przez organizm, a także gromadzi żelazo czy wit. B12 oraz jest jednym z organów produkujących ciepło. Dlatego codzienne lub okresowe wspomaganie jej pracy jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia.
    Nasiona ostropestu możecie zaparzać jak napar lub zmielić i posypywać nim kanapki albo dodawać do musli, jogurtu lub smoothie.
  2. Rokitnik – roślina o jednej z największych zawartości wit. C, która wzmacnia odporność oraz jest silnym antyoksydantem, który pomaga także w detoksykacji. Częste spożywanie owoców rokitnika pomaga utrzymać młodą skórę, ale przede wszystkim przyśpiesza oczyszczanie organizmu z toksyn i niewiarygodnie poprawia działanie układu immunologicznego oraz pracę serca i mózgu. Rokitnik to także doskonałe źródło witamin: A, E, K i P oraz niezwykle rzadko występującego nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega – 7, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem.
    Owoce rokitnika lub przygotowany z nich sok i mus możecie dodawać do naparów, musli, smoothie czy deserów.
  3. Surowe kakao –  ziarno kakaowca RAW cechuje się prawie całkowitym brakiem jakiejkolwiek obróbki, dlatego jest zaliczane do surowych produktów, cechujących się najwyższą zawartością wartości odżywczych. Ziarno kakaowca właściwego, bo tak się nazywa drzewo, z którego pochodzi zawiera liczne, niezwykle ważne i rzadkie substancje odżywcze, które wspomagają organizm. Do jednych z takich substancji należą inhibitory MAO – naturalne antydepresanty pochodzenia roślinnego, które znajdują się także w dziurawcu oraz są wykorzystywane do produkcji leków przeciwdepresyjnych. Oprócz tego, że jedzenie ziaren kakaowca skutecznie i dość szybko poprawia nastrój, to także dodaje energii, tj. w przypadku gorzkiej czekolady oraz przyśpiesza regenerację po wysiłku. To także bardzo silnym przeciwutleniacz, który przyśpieszy i wspomoże oczyszczanie organizmu z toksyn oraz spalanie tkanki tłuszczowej.
    Ziarno kakaowca możecie spożywać jako przekąskę lub dodawać do smoothie, deserów, musli czy jogurtu.
  4. Chlorella nazywana „królową chlorofilu” należy do produktów najszybciej i najskuteczniej oczyszczających organizm z toksyn, a także groźnych złogów pokarmowych. Jeśli chodzi o detoksykację organizmu, chlorella nie ma sobie równych. Jeżeli czujecie, że Wasz organizm może być przepełniony toksynami i nie radzi sobie z ich usuwaniem, chlorella to najlepszy wybór. To superfood do zadań specjalnych, ale także świetny sposób na ochronę organizmu przed nagromadzeniem toksyn. Wszystko, m.in. za sprawą nadzwyczajnie dużej zawartości chlorofilu, który oczyszcza i odświeża krew, a także jest jednym z najważniejszych dla człowieka składników odżywczych (więcej przeczytacie tutaj: http://bit.ly/właściwościchlorofilu lub http://bit.ly/greeniechlorofil). Chlorella oprócz detoksykacji organizmu posiada dużo innych, ważnych właściwości odżywczych, np. dodaje energii, uzupełnia dietę w białko i wit. B12, przyśpiesza odchudzanie, zawiera wszystkie niezbędne minerały i witaminy w ilości kilkukrotnie przewyższającej ich popularne roślinne źródła oraz wzmacnia odporność i wspomaga pozbycie się Candida albicans. Detoksykację organizmu oprócz chlorelli bardzo skutecznie wspomagają też inne zielone superfoods – bogate źródła chlorofilu, czyli spirulina i młody jęczmień. Więcej o chlorelli i zielonych superfoods:  http://bit.ly/chlorellawłaściwości
  5. Ocet jabłkowy – czasem ciężko uwierzyć, że zwykły produkt powstały ze sfermentowanych jabłek może wykazywać tak wiele właściwości zdrowotnych, co ocet jabłkowy. Niedawno pisałam Wam o tym jak jego picie przed snem wpływa na organizm (http://bit.ly/2n9Z7rw), a dziś przedstawiam go jako produkt wspomagający detoksykację. Ocet jabłkowy usprawnia pracę układu pokarmowego i moczowego, co niezwykle przyśpiesza i ułatwia usuwanie nagromadzonych w jelicie złogów oraz toksyn wydalanych z moczem. Co ciekawsze ocet jabłkowy wspomaga także usuwanie toksyn, gdy jest stosowany zewnętrznie, np. na skórę lub włosy.
    Ocet jabłkowy możecie dodawać do różnych potraw oraz pić przed śniadaniem lub przed snem – w obu przypadkach rozpuszczacie 1 łyżeczkę octu w 1 szklance wody.

Mam nadzieję, że powyższe informacje pomogą Wam uskutecznić detoksykację i wzmocnić swój organizm. Regularne oczyszczanie z toksyn jest niezwykle ważnym elementem w życiu każdego z nas i powinno stać się częstym rytuałem zdrowotnym. Obecna żywność, tryba życia i stan powietrza nie pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia, dlatego powinniśmy jak najszybciej sami o nie bardziej dbać i wspomagać je na różne sposoby. Detoksykacja jest szczególnie istotna teraz, kiedy zaczęła się wiosna, ponieważ organizm przemęczony zimą trudniej znosi nagromadzenie toksyn przez co możecie czuć, że jeszcze bardziej brakuje Wam energii oraz chęci do działania, a odporność na infekcje lub stres może jeszcze bardziej się obniżać.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz