Bezglutenowa pizza na chrupiącym cieście z kalafiora

pizza z kalafiora

Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna i mało smaczna. Cały czas pojawiają się nowe, ciekawsze przepisy, które urozmaicają dietę osób borykających się z celiakią. Jedną z takich ciekawostek jest pizza na cieście z warzyw, np. z kalafiora. Przyznam, że kiedy o niej usłyszałam, podeszłam do niej dość sceptycznie :) Nie byłam pewna jak i czy w ogóle taka pizza może się udać i smakować. Jednak po 1 pierwszym wykonaniu wiem, że będzie coraz częstszym gościem na moim stole. Pizza jest lekka, chrupka i ciągle zaskakuje mnie swoim smakiem. Dziś polecam Wam przepis na nią, nie tylko jeśli nie tolerujecie glutenu. „Pizza kalafiorowa” jest doskonałą alternatywą tradycyjnej pizzy, ponieważ nie jest tak bardzo „tucząca” i jest dużo bardziej zdrowa. Co za tym idzie mogą ją także spożywać osoby w trakcie diety odchudzającej lub dbające o swoją sylwetkę.

SKŁADNIKI

Ciasto:

1 kalafior

1 jajko

1/2 szklanki sera żółtego twardego

1 łyżeczka oregano

szczypta soli i pieprzu

Sos:

4 duże pomidory świeże lub z puszki

2 ząbki czosnku

szczypta bazylii i pieprzu

Dodatki:

1 papryka

10 pieczarek

10 czarnych oliwek

2 pomidory

2 opakowania sera mozzarella

1 czerwona cebula

1/2 żółtej i czerwonej papryki

kilka plastrów ulubionej szynki

szczypta pieprzu cayenne

 

PRZYGOTOWANIE:

Kalafior umyj i podziel na różyczki, następnie zmiksuj w blenderze lub zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez 10 minut, po czym odcedź przez sitki wyłożone gazą. Pozostaw masę do ostygnięcia, a następnie wyciśnij dokładnie przez gazę. Przełóż masę do miski i dodaj wszystkie składniki wymienione w rubryce „Ciasto”. Wymieszaj ze sobą składniki i przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha może mieć okrągły kształt lub jeśli takiej nie posiadacie – prostokątny. Blachę z ciastem pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Teraz przygotuj sos – możesz użyć świeżych pomidorów lub tych z puszki. Obierz świeże pomidory ze skórki i wrzuć je na patelnię. Dodaj czosnek i smaż całość na małym ogniu przez 15 minut. Następnie wrzuć całość do blendera, dodaj przyprawy i dokładnie zmiksuj.

Kiedy ciasto się upiecze, wystaw blachę z piekarnika i posmaruj je sosem, dodaj wszystkie dodatki. Możesz użyć tych podanych w przepisie lub użyć swoich ulubionych. Następnie wstaw pizzę na kolejne 10 – 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Smacznego!

 

 

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz