Jak rozpoznać czy miód jest 100% naturalny?

miód

Miód jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych jakie istnieją. Gęsty, naturalnie słodki płyn stanowi przysmak większości ludzi i niezbędny dodatek do kanapek, deserów, smoothie lub musli. Może także być stosowany w celach kosmetycznych jako składnik domowych maseczek na skórę lub włosy. Popularność miodu wynika nie tylko ze względu na jego smak, ale także właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, które wymienię trochę niżej. Jednak nie każdy miód wykazuje dobroczynny wpływ na zdrowie.

Zapewne większość z Was wie, że sztuczny miód, który zawiera rafinowany cukier lub syrop glukozowo – fruktozowy i inne nienaturalne dodatki bardziej szkodzi zdrowiu niż je wspomaga. Sztuczny miód to kopalnia niezdrowych sztucznych substancji słodzących, które podnoszą ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych, nadwagi i otyłości oraz cukrzycy, a także osłabiają odporność, wywołują uczucie senności i zmęczenia, zwiększają uczucie głodu, pogarszają stan skóry oraz włosów i zakwaszają organizm. Z tego powodu warto nauczyć się odróżnić sztuczny miód od naturalnego, wolnego od pogarszających stan zdrowia dodatków. Chociaż w przypadku miodu dostępnego w sklepach wystarczy przeczytać jego etykietkę, żeby się dowiedzieć czy posiada sztuczny dodatek, to miód kupiony od prywatnych dostawców trochę trudniej rozpoznać. Dziś przedstawię Wam kilka bardzo prostych sposobów na sprawdzenie czy kupiony przez Was miód jest 100% naturalny, nie zawiera sztucznych dodatków lub nie został rozcieńczony.

WŁAŚCIWOŚCI MIODU NATURALNEGO:

  • wykazuje działanie antybakteryjne
  • poprawia odporność organizmu
  • wzmacnia mięsień sercowy
  • wspomaga leczenie przeziębienia i schorzeń górnych dróg oddechowych
  • obniża ciśnienie krwi
  • hamuje rozwój miażdżycy
  • dodaje energii i pomaga zwalczyć uczucie zmęczenia
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka (szczególnie miód Manuka)
  • nawilża i uelastycznia skórę oraz włosy

5 METOD ODRÓŻNIENIA NATURALNEGO MIODU OD SZTUCZNEGO:

  1. Naturalny miód ulega procesowi krystalizacji – jeśli kupiony przez Was miód po włożeniu do lodówki nie zaczyna gęstnieć, to znaczy, że prawdopodobnie nie jest to 100% naturalny miód. Świeżo zebrane, naturalne miody posiadają płynną postać, jednak z czasem zaczynają gęstnieć. Mętnienie i gęstnienie miodu nie jest jego wadą, ale świadczy o wysokiej jakości i braku sztucznych dodatków.
  2. Dodaj kilka kropel octu jabłkowego do szklanki z wodą i wlej odrobinę miodu – jeżeli powstanie delikatna piana oznacza to, że Wasz miód został wcześniej rozcieńczony.
  3. Podpal odrobinę miodu zapałką – 100% naturalny miód zawsze wtedy zacznie płonąć.
  4. Dodaj 1/2 łyżeczki miodu do 1 szklanki wody. Jeżeli miód się rozpuści, to znaczy, że nie jest 100% naturalny, tylko zawiera sztuczne dodatki.
  5. Czytaj dokładnie etykiety – długi okres przydatności, np. rok przy jednoczesnej płynnej formie po kilku tygodniowej dacie rozlewu oraz dodatek syropu glukozowo – fruktozowego lub rafinowanego cukru świadczy o tym, że miód jest sztuczny.
Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz