Złote ziarna chronią zdrowie i niszczą nowotwory

siemię lniane

Małe ziarenka, w których zaklęta jest moc ochrony przed wieloma poważnymi chorobami każdy z Was dobrze zna. Na pewno choć raz słyszeliście o siemieniu lnianym. Jest to jeden z najłatwiej dostępnych i bardzo tanich produktów, przez co jego właściwości nie są doceniane. W obecnych czasach uważa się, że jeśli coś jest tanie, to nie jest skuteczne. Owszem, bywają produkty, których sama produkcja jest dość kosztowna, jednak ich właściwości są tak cenne, że warto wydać na nie więcej pieniędzy. Jednak bywają też takie produkty, które z reguły nie kosztują więcej niż kilka złotych, a ich właściwości zdrowotne są bezcenne. Jednym z takich produktów jest siemię lniane – nasz rodzimy produkt o różnorakim zastosowaniu. Dziś przybliżę Wam te złote ziarenka i przedstawię najważniejsze substancje odżywcze, które zawierają oraz wszystkie właściwości zdrowotne.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE ZAWARTE W SIEMIENIU LNIANYM:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 3 – 23%, Omega 6 – 5%, wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 28%, jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 7%) – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, wspomagają przede wszystkim pracę układu sercowo – naczyniowego, krwionośnego, nerwowego oraz pokarmowego, zapewniają gładką skórę oraz zdrowe włosy i paznokcie, wzmacniają odporność organizmu na choroby i stres, chronią komórki przed rozpadem na skutek działanie wolnych rodników, opóźniają proces starzenia, poprawiają zdolności umysłowe, w tym koncentrację i pamięć oraz pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym.
  • Błonnik (27% w 100g) – wspomaga perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości oraz przyśpiesza odchudzanie i usuwanie złogów pokarmowych.
  • Witaminy: A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B12*.
  • Związki mineralne: żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, fluor, mangan, selen.
  • Kwas pantotenowy
  • Kwas foliowy – reguluje powstawanie i funkcjonowanie wszystkich komórek w organizmie, wykazuje działanie krwiotwórcze oraz jest niezbędny w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje nasze DNA
  • Białko (18% w 100g) – niezbędny do życia składnik pokarmowy, budulec mięśni, źródło energii.
  • Cholina – niezbędna w rozwoju i mózgu oraz serca, podobnie jak kwas foliowy chroni płód przed różnymi defektami. Ponadto bierze udział w kontrolowaniu funkcji mięśni oraz pracy mózgu, układu oddechowego i serca
  • Fitosterole  obniżają poziom frakcji LDL we krwi oraz regulują poziom cholesterolu całkowitego
  • Przeciwutleniacze – opóźniają procesy starzenia, chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, wspierają pracę mózgu, serca oraz wszystkich narządów organizmu.

Siemię lniane ze względu na bogactwo i wysoką zawartość składników jest zaliczane do superfoods – roślin o najwyższej zawartości i różnorodności niezbędnych składników odżywczych. Oprócz wymienionych substancji odżywczych siemię lniane zawiera również niewielką ilość glikozydów cyjanogennych, które po namoczeniu mogą uwalniać kwas cyjanowodorowy (kwas pruski). Jest to jednak większa zaleta siemienia niż jego wada, bowiem ilości tego kwasu są tak małe, że nawet przy spożyciu 4 łyżek siemienia dziennie nie ma obaw o to, że wystąpi jakiekolwiek zatrucie. Jednak, dlaczego jest to zaleta, a nie powód do obaw? * Przy spożywaniu siemienia lnianego wraz z sokami, owocami, miodem lub nabiałem glikozydy cyjanogenne w obecności siarki są przekształcane przez rodanazę (enzym znajdujący się, m. in. w wątrobie) w wit. B12. Ponadto cyjanki w tak małej ilości działają odkażająco oraz przeciwzapalnie.

WŁAŚCIWOŚCI SIEMIENIA LNIANEGO:

  1. Hamuje rozwój chorób nowotworowych – dieta oparta na siemieniu lnianym i oleju lnianym tłoczonym na zimno połączonymi z sokami owocowymi, opracowana przez dr Budwig pomogła powrócić do pełnego zdrowia pacjentom chorującym na nowotwory.
  2. Wspomaga odchudzanie – duża zawartość błonnika zapewnia wzmaga uczucie sytości na długie godziny i zmniejsza uczucie głodu, co z kolei zmniejsza ochotę na podjadanie. Ponadto błonnik przyśpiesza usuwanie zalegających w jelitach niestrawionych resztek pokarmowych, które spowalniają odchudzanie, zaburzają perystaltykę jelit oraz powodują wzdęcia.
  3. Łagodzi schorzenia układu pokarmowego – siemię lniane jest niezwykle pomocne przy różnego rodzaju zaburzeniach układu pokarmowego: łagodzi zgagę oraz wrzody żołądka i dwunastnicy, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych, pomaga usunąć zaparcia oraz zapobiega ich powstawaniu.
  4. Pomaga uzyskać gładką cerę i lśniące włosy – duża ilość przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych zawarta w siemieniu lnianym wygładza cerę oraz chroni ją przed działaniem wolnych rodników, a także pomaga zlikwidować zmarszczki i wypryski i zapobiega ich powstawaniu. Regularne picie siemienia lnianego wspomaga uzyskanie lub utrzymanie przez długie lata gładkiej, zdrowo wyglądającej, jędrnej i odpowiednio nawilżonej skóry, a także wygładza, nawilża i wzmacnia włosy oraz przyśpiesza ich porost.
  5. Chroni przed chorobami nowotworowymi – codzienne spożywanie siemienia lnianego jest niezwykle istotne dla wszystkich osób, które chcą ochronić swój organizm przed najgorszym rodzajem chorób, czyli nowotworami. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy bardzo skutecznie pomaga w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
  6. Obniża poziom „złego” cholesterolu – liczne badania przeprowadzana w ostatnim czasie wykazują bardzo ciekawą zależność między spożywaniem siemienia lnianego, a niskim poziomem „złego” cholesterolu. Okazuje się, że wystarczy spożywać 3 łyżki tych ziaren dziennie lub 1 łyżkę oleju lnianego, żeby obniżyć wysoki poziom LDL. Jest to ewidentna zasługa wysokiej zawartości fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w siemieniu lnianym w ogromnych ilościach.
  7. Opóźnia procesy starzenia siemię lniane wykazuje doskonały wpływ na zachowanie młodego wyglądu oraz sprawnego organizmu przez długie lata. Regularne spożywanie siemienia lnianego zapobiega rozpadowi komórek na skutek działania wolnych rodników, ponieważ powyższe ziarna stanowią prawdziwą kopalnię przeciwutleniaczy. Jedząc siemię lniane możecie stanowczo opóźnić nadejście starości i zachować wysoką sprawność umysłową oraz fizyczną. Przeciwutleniacze zawarte w siemieniu lnianym nie tylko pomagają spłycić istniejące zmarszczki, ale także wspomóc pracę mózgu oraz serca tak, aby zachowały młodzieńczą sprawność, a także chroni je przed udarem i zawałem.

Jak sami zdążyliście zauważyć wcale nie trzeba stosować drogich kuracji wspomagających różne aspekty zdrowia, kupować luksusowych kremów przeciwzmarszczkowych lub coraz nowszych, tabletek zmniejszających cholesterol. Czasem wystarczy sięgnąć po małe ziarenka za kilka złotych i regularnie je spożywać, np. w postaci naparu, żeby wzmocnić swoje zdrowie i bardzo skutecznie wzmocnić swoją odporność na infekcje czy choroby nowotworowe.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz