Odżywcze lody spirulinowe na oleju kokosowym

spirulinowelody

Naturalne lody w kolorze morskim to gratka dla dorosłych i dzieci. Jednak w przypadku naszych lodów to nie kolor jest największym atutem, tylko niezwykła wartość odżywcza. Co istotne, lody mogą spożywać także osoby nie tolerujące laktozy oraz weganie i osoby odchudzające się. 100% naturalny skład i brak białego cukru sprawia, że poniższe lody to najlepszy wybór na deser dla dzieci. Dodatkowo możecie przemycić w lodach mega zdrowy składnik, czyli spirulinę, za której smakiem dzieci niezbyt przepadają. Będą zachwycone niemal niebieskim kolorem, przypominającym popularne smerfowe lody dostępne w lodziarniach, ale przepełnione masą sztucznych składników.

Lody spirulinowe stanowią nie tylko smaczny deser, ale przede wszystkim są niesamowicie zdrowe. Dodatek spiruliny sprawia, że dostarczają do organizmu całkiem potężna dawkę witamin i minerałów, a także oczyszczający krew chlorofil oraz fikocyjaninę – silny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Lody spirulinowe, dzięki tym składnikom oraz zawartości oleju kokosowego dodają mnóstwo nowej energii, spowalniają procesy starzenia i wspomagają odchudzanie. To także dodatkowa porcja błonnika i łatwoprzyswajalnego białka oraz wzmocnienie odporności i zwiększenie wytrzymałości organizmu na wysiłek fizyczny, a także psychiczny.

Lody spirulinowe to najlepszy wybór dla osób odchudzających się, sportowców, wegan i wegetarian oraz osób nietolerujących laktozy i glutenu, a przede wszystkim dla tych, którzy ponad wszystko cenią swoje zdrowie. Poniższe lody możecie spożywać tak często jak chcecie. Jeżeli będziecie dodawać do lodów mleczko kokosowe możecie zmieniać banany na dowolne owoce.

SKŁADNIKI:

3 duże zamrożone banany

2 łyżeczki spiruliny w proszku

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

200 ml mleczka kokosowego (opcjonalnie)

2 łyżki miodu naturalnego/ 1 łyżka ksylitolu

kilka listków mięty (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Obierz banany ze skórki i włóż w pojemniczek, a następnie wstaw do zamrażalki na co najmniej 6 – 8 godzin. Po tym czasie pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj lekko rozpuszczony olej kokosowy, wybrany naturalny słód, miętę i spirulinę. Jeżeli nie masz spiruliny w proszku, możesz rozkruszyć parę tabletek, tak aby uzyskać 2 łyżeczki proszku. Spirulinę możesz także zastąpić chlorellą. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Jeżeli lubisz bardzo kremowy lody dodaj do składników mleczko kokosowe. Możesz także zwiększyć ilość spiruliny, żeby uzyskać bardziej intensywny kolor lodów. Jednak wówczas jej smak może być bardziej wyczuwalny. Zmiksowane masę przelej do foremki i wstaw do zamrażalki na co najmniej 6 godzin. Gotowe lody możesz przełożyć do wafelków Smacznego.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz