Właściwości czerwonej herbaty – pogromcy tłuszczyku i zmęczenia

Znana w Chinach od 1700 r.p.n.e. W Polsce powszechnie użytkowana i dostępna  w czasach PRL-u . Wówczas chyba nikt nie zdawał sobie sprawy, że tania herbata Ulung o niezbyt przyjemnym zapachu i gorzkim smaku to prawdziwy frykas, zwany nie bez przyczyny na dalekim wschodzie „czerwonym złotem”. Co ciekawe w dynastii Tang (618-907) herbatę czerwoną mógł spożywać jedynie cesarz. Produkowano ją w grotach w niewielkich ilościach, zabraniając choćby posmakowania cesarskiego eliksiru zwykłemu „śmiertelnikowi”…

Jak otrzymuje się ten herbaciany rarytas?

Niepowtarzalny aromat uzyskuje się w wyniku częściowej fermentacji i dzięki temu brzegi liści zabarwiają się stopniowo na czerwony kolor. Dojrzewa wraz z upływem czasu. Najdroższe odmiany czerwonej herbaty osiągają swoje właściwości nawet po 60 latach! Ważnym jest utrzymanie odpowiednich warunków suszenia i dojrzewania liści w ciemnych, wilgotnych pomieszczeniach. Proces produkcji herbaty opracowano już 2000 lat temu i zasady niepowtarzalnej receptury są ściśle przestrzegane do dnia dzisiejszego. Dzięki temu możemy spożywać napój bogaty w rozmaite, niezwykłe dla naszego zdrowia związki.

WŁAŚCIWOŚCI SKŁADNIKÓW:

Liście drzewa Oingmao zawierają liczne substancje mające zaskakujący wpływ na ludzki organizm:

1. Alkaloidy – w tym kofeinę, pobudzającą procesy umysłowe, poprawiającą samopoczucie. Teina zawarta w czerwonej herbacie jest wolniej przyswajana w porównaniu do kawy, dlatego też wywiera dłuższe działanie.

2. Flawonoidy – o szerokim spektrum działania, m. in. wykazują działanie moczopędne, usprawniają procesy trawienne, mają korzystny wpływ na skórę.

3. Garbniki – wyjątkowe substancje przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, hamują sekrecję wydzielania wewnętrznego, antyseptyczne, przeciwkrwotoczne.

4. Aminokwasy – tworzą strukturę białek, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie wszystkie organizm jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego potrzebne jest dostarczanie ich wraz z żywnością.

5. Wapń – gwarantuje dobrą kondycje kości i zębów, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi i zapewnia prawidłową pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego.

6. Magnez – wzmaga procesy myślowe, koncentracje, niweluje bolesne kurcze łydek, działa uspokajająco, jego niedobór objawia się m.in. bezsennością, bolesnym miesiączkowaniem, rozdrażnieniem, nudnościami.

7. Żelazo – znajduje się w wielu istotnych białkach, np. w hemoglobinie, a także stanowi centrum aktywne licznych enzymów, biorących udział w procesach warunkujących życie człowieka. Zapotrzebowanie na żelazo rośnie w okresie krwawień miesięcznych u kobiet i podczas ciąży.

8. Selen – w organizmie tworzy silny antyutleniacz, chroniący czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

9. Witamina E – zwana witaminą młodości, zalecana szczególnie u kobiet w czasie menopauzy.

WPŁYW NA ORGANIZM

Głównym opisywanym działaniem czerwonej herbaty jest wzmaganie procesów trawienia, dlatego zalecana jest szczególnie jako dodatek do diety osób walczących z nadwagą. Utrata zbędnych kilogramów podczas picia herbaty Pu-Erh spowodowana jest przyspieszonym, bardziej wydajnym spalaniem tłuszczów, głównie dzięki obecnej dużej ilości flawonoidów. Nie należy jednak zapominać o innych istotnych właściwościach liści czerwonej herbaty. Przytoczony przeze mnie skład sugeruje jasno, że herbata jest dobra zarówno w okresie dojrzewania jak i przekwitania. Uzupełnia dietę, dostarczając potrzebne związki mineralne:

  • chroni zęby przed próchnicą,
  • przyspiesza metabolizm alkoholu.
  • oczyszcza organizm, jednocześnie pobudzając funkcje myślowe.
  • udowodniono, iż herbata zmniejsza skutecznie poziom złego cholesterolu – LDL, co również wiąże się z redukcją tkanki tłuszczowej i wymiataniem wolnych rodników, dzięki właściwościom przeciw-utleniającym, co pozwala na skuteczną eliminację toksyn z organizmu.
  • jeżeli walczysz z nadciśnieniem, mam również dobrą wiadomość dla Ciebie! Udowodniono normalizację ciśnienia pod wpływem regularnego spożywania czerwonej herbaty.
  • japońscy naukowcy dowiedli natomiast, iż picie czerwonej herbaty łagodzi skutki niezaawansowanych postaci nowotworów.

ZASADY SPOŻYWANIA:

Uważa się, że picie 3-5 filiżanek herbaty dziennie pozwala na utratę nawet kilku kilogramów miesięcznie. W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą pije się na czczo, tę należy popijać po jedzeniu. Nie należy słodzić czerwonej herbaty, gdyż cukier neutralizuje działanie większości związków aktywnych. Warto wiedzieć, że liście można zalewać 2-3 razy wrzącą wodą i pić po upływie 2-5 minut.

ODMIANY:

Liście herbaty czerwonej są mięsiste, ostro zakończone, utrzymujące swój aromat nawet po kilku zalaniach. W Polsce dostępnych jest wiele odmian herbaty Pu-Erh. Najlepiej kupować jednak te z atestem SANEPID-U, żeby mieć pewność, iż spożywany napój wyprodukowany był w odpowiednich warunkach i nie zawiera najniższego gatunku odpadów powstałych przy wytwarzaniu gotowej herbaty.

GATUNKI:

1. Oolung – pochodzi z Tajwanu, posiada złoty lub ciemnobrązowy kolor ( w zależności od długości parzenia), bukiet różnorodnych smaków i intensywny aromat.

2. Jade Oolung – zdobywana w południowym Tajwanie, herbata o złotej barwie, kwiecistym zapachu i przyjemnym dla podniebienia smaku.

3. Pu-Erh – produkowana w Chinach, fermentowana w 70% przez trzy miesiące.

4. Roiobos – wywodzi się z rośliny Aspalathus linearis- „czerwony krzew”, również zaliczana do grona herbat czerwonych. Liście czerwonokrzewu podlegają dojrzewaniu, suszeniu, a następnie tnie się je na drobniejsze kawałki.

Zamiast spijać niezliczoną ilość czarnej herbaty, warto urozmaicić swoją dietę o czerwoną herbatę, która nie tylko wzbogaci nasze ciało o komplet leczniczych związków, ale i poprawi doskonale nastrój- w końcu jest to smakołyk samego cesarza…

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz