10 produktów spożywczych potrzebnych w trakcie oczyszczania z toksyn

Z pewnością wiecie jak ważne jest regularne oczyszczanie organizmu. Nie raz pisałam Wam o konieczności oczyszczania z toksyn i przeróżnych metodach oraz środkach, które detoksykują organizm. Dziś przedstawię Wam produkty, które sprawią, że oczyszczanie przebiegnie szybciej i skuteczniej. 

Oto lista 10 produktów łatwo dostępnych produktów spożywczych, których spożycie powinniście zwiększyć w trakcie oczyszczania z toksyn, oczywiście nie dotyczy to głodówki. Nawet jeżeli nie macie czasu na kuracje oczyszczające, włączenie tych produktów do diety sprawi, że toksyny będą powoli wydalane z organizmu, a Wy poczujecie przypływ nowej energii, zmniejszy się zmęczenie, poprawi odporność i wygląd skóry, a sylwetka stanie się bardziej smukła.

1. Zielone warzywa

Wszystkie zielone warzywa to prawdziwe kopalnie chlorofilu, który posiada silne właściwości oczyszczające krew. Ponadto wzmaga procesy krwiotwórcze, oczyszcza wątrobę, zmniejsza stany zapalne stawów, wzmacnia organizm i go odkwasza. Po chlorelli, spirulinie oraz młodym jęczmieniu najwięcej chlorofilu znajdziecie w brokułach, kapuście, pietruszce, sałacie, szpinaku, zielonym groszku czy jarmużu. Najlepsze byłoby picie zielonych koktajli lub soków, ale ich spożywanie w formie surowej czy po obróbce cieplnej będzie także pomocne przy oczyszczaniu.

2. Świeże owoce

Owoce dostarczają organizmowi całe mnóstwo niezbędnych substancji odżywczych: witamin, antyoksydantów i błonnika. Owoce są prawdziwym jadalnym błogosławieństwem. Oczyszczają, usprawniają trawienie, odżywiają, są pełne błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit i usuwanie złogów pokarmowych. Po ciężko strawnym posiłku i tłustym obiedzie, zawsze warto skusić się na soczysty owoc.

3. Rzeżucha

Doskonale oczyszcza krew oraz jest skarbnicą witaminy C- silnego przeciwutleniacza, który wymiata wolne rodniki z organizmu. Warto zasiewać tę roślinkę i jeść ją przez cały rok. Częste jedzenie rzeżuchy pomaga w pozbyciu się trądziku, który nierzadko jest objawem nadmiaru toksyn w organizmie. Ponadto rzeżucha dostarcza sporo witaminy grupy B oraz witaminę A, PP i K.

4. Woda z cytryną

Cytryna to kolejne bogate źródło witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Jest wrogiem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się wszystkich komórek w organizmie oraz pomaga zahamować rozwój tkanki nowotworowej. Picie ciepłej wody z cytryną tuż po przebudzeniu wzmacnia organizm, oczyszcza z toksyn, odkwasza, wspomaga pracę układu pokarmowego oraz dodaje mnóstwo energii, która jest niezwykle potrzebna w trakcie detoksykacji.

5. Kapusta

Warzywo pełne dobrodziejstwa dla ludzkiego organizmu. Niesamowicie odżywcza i odtruwająca. Kapusta regeneruje przewód pokarmowy i wspomaga jego funkcje, w tym głównie wątroby odpowiedzialnej za przerabianie toksyn dostarczanych do organizmu oraz ich usuwanie. Jeśli połączycie kapustę, jabłka i kminek usprawnicie pracę wątroby jeszcze bardziej i wzmocnicie efekty detoksykacji.

6. Karczochy

Karczochy, a właściwie ich ekstrakt jest często wykorzystywany w lecznictwie, gdyż skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu. Ponadto optymalizuje pracę wątroby oraz dróg żółciowych. Karczochy chronią wątrobę przed marskością oraz zapobiegają miażdżycy i zakrzepicy. Jedzcie je jak najczęściej, a wątroba będzie sprawnie pracować i oczyszczać ciało z toksyn.

7. Imbir i czosnek

Jedzenie jednego, jak i drugiego posiada silne właściwości oczyszczające krew z toksyn. Skutecznie wspomagają odtruwanie organizmu oraz działają przeciwzapalnie. Ponadto wzmacniają organizm, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz stanowią doskonałą profilaktykę schorzeń układu pokarmowego.

8. Buraki czerwone

Uruchamiają kaskadę reakcji uwalniania enzymów antyoksydacyjnych. Dzięki nim organizm sam rozpoczyna skuteczną walkę z wolnymi rodnikami oraz toksynami. Buraki odtruwają narządy układu pokarmowego z zalegających resztek pokarmowych. Ponadto buraki zawierają sporo błonnika, witamin oraz minerałów, dzięki czemu wzmacniają organizm w trakcie detoksykacji.

9. Zielona herbata

O właściwościach oczyszczających zielonej herbaty można by pisać w nieskończoność. Zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce wśród herbat, dzięki efektywnemu odtruwaniu organizmu. Pijąc minimum 1 filiżankę herbaty zielonej dziennie poprawicie kondycję skóry, spowolnicie procesy starzenia i usuniecie złogi pokarmowe z naczyń krwionośnych oraz narządów wewnętrznych.

10. Pełnoziarniste pieczywo

Osoby dbające o zdrowy tryb życia na pewno włączyły już dawno do swojej diety pieczywo pełnoziarniste. Ziarna dostarczają niezliczone składniki odżywcze. Twój posiłek będzie bogaty w substancje niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W dodatku pieczywo pełnoziarniste jest wrogiem numer 1 wolnych rodników. Jego główną bronią jest błonnik, który pomaga zrzucić zbędne kilogramy i wydalić szkodliwe substancje.

Wszystkie wymienione produkty spożywcze oprócz właściwości oczyszczających, wspomagają pracę całego organizmu. Włączając je do diety wzmocnicie odporność, poprawicie kondycję włosów i skóry, przyśpieszycie odchudzanie, uregulujecie pracę jelit i dostarczycie mnóstwo witamin i minerałów.

Brak powiązanych wpisów.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz