Właściwości zdrowotne kasz, dla których warto je jeść nawet codziennie

Bulgur, jaglana, gryczana, jęczmienna, kuskus, owsiana, manna, kukurydziana, komosa ryżowa i amarantus. To najbardziej znane i najpopularniejsze rodzaje kasz. Każda z nich różni się od siebie smakiem, sposobem przygotowania oraz zawartością składników odżywczych i właściwościami zdrowotnymi. Jednak wszystkie mają kilka elementów wspólnych, które powinny przekonać wszystkich do częstego spożywania kasz. Najzdrowszym wyborem byłoby oczywiście codzienne jedzenie kaszy. Przy tylu rodzajach raczej nie ma mowy o tym, żeby się znudziła, a jelita, mózg, serce czy cały organizm udałoby się nieźle podreperować lub wzmocnić. Dziś przedstawię Wam wspólne cechy, dla których kasze to niekwestionowane królowe wśród pokarmów.

WŁAŚCIWOŚCI WSZYSTKICH KASZ:

1. DOSTARCZAJĄ CENNYCH WITAMIN I MINERAŁÓW – wszystkie kasze stanowią niemal kopalnie niezbędnych substancji odżywczych. Każda z nich to bogate źródło związków mineralnych, tj. wapń, cynk, magnez, żelazo, mangan, fosfor czy potas. To od związków mineralnych zależy stan naszych kości, zębów, włosów, skóry, paznokci, praca mięśni, przewodnictwo nerwowe, jakość krwi, prawidłowy metabolizm czy podatność na stres. Ponadto kasze zawierają także sporo witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Częste spożywanie kasz zapewni Wam zatem piękną, gładką skórę bez zmarszczek i trądziku, lśniące, mocne włosy (warto jeść kasze przy wypadaniu włosów), zdrowe paznokcie (skończycie z ich łamliwością), silne serce, kości i świetną pamięć oraz zdrowy organizm, które będzie pracował na najwyższych obrotach.

2. ZAWIERAJĄ MNÓSTWO BŁONNIKA – każda kasza to bardzo bogate źródło błonnika, który jest niezbędny do zachowania zdrowia. Błonnik wspomaga przede wszystkim cały układ pokarmowy: poprawia trawienie, reguluje cykl wypróżnień, usprawnia pracę jelit, zapobiega wzdęciom, oczyszcza organizm z niestrawionych resztek pokarmowych, które zalegają w jelitach, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe jelit. Dodatkowo błonnik zmniejsza ochotę na podjadanie, ponieważ wypełniając żołądek zapewnia uczucie sytości na długi czas. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik znacząco wspomaga i przyśpiesza odchudzanie. Jeżeli walczycie z niechcianymi kilogramami lub macie problemy z jelitami gorąco polecam Wam wszystkie rodzaje kasz.

3. ZAPEWNIAJĄ DŁUGOTRWAŁĄ ENERGIĘ – kasze zawierają dużą ilość skrobi, która dostarcza organizmowi energię. Skrobia należy do zdrowych węglowodanów złożonych, które są potrzebnemu naszemu organizmowi. Skrobia jest rozkładana w organizmie najpierw na cukier skrobiowy, czyli maltodekstrynę, a później na cukier prosty – glukozę. Skrobia nie spożywana w nadmiarze nie szkodzi sylwetce ani nie podnosi ryzyka zachorowania na cukrzycę. Dlatego przy jedzeniu kasz ważne jest, to, żeby zmniejszyć spożycie innych węglowodanów w ciągu dni, szczególnie cukrów prostych. Źródłem tych ostatnich są oczywiście słodycze, rafinowany cukier biały i brązowy oraz białe pieczywo. Spożywanie kasz zapewnia organizmowi długotrwałą energię oraz zwiększa wydajność energetyczną organizmu. Możecie być pewni, że po posiłku z kaszą nie będziecie ospali, tylko zaczniecie tryskać energią przez resztę dnia.

4. PASUJĄ DO WSZYSTKICH POTRAW – sporo ludzi unika kasz, ponieważ uważa, że jest mało potraw, do których można je dodać. Prawda jest taka, że nie ma potrawy, do której któraś z kasz nie pasuje. Istnieje tyle poszczególnych rodzajów kasz, że można je dopasować i do schabowego, kurczaka czy nawet ryby. Są nawet tacy, którzy nie wyobrażają sobie zjedzenia ryby bez kaszy jaglanej czy gryczanej. Wystarczy raz przyrządzić potrawę z kaszą, żeby przekonać się, że ziemniaki czy ryż się do niej nie umywają. Jeżeli macie problem z dopasowaniem kaszy do potraw, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę internetową rodzaj potrawy, do której chcecie dodać kaszę i sprawdzić, który rodzaj kaszy pasuje do niej najbardziej.

5. CHRONIĄ PRZED WIELOMA CHOROBAMI – kasze ze względu na swój unikalny i bogaty skład odżywczy pomagają utrzymać organizm w bardzo dobrym zdrowiu. Wspomagają odporność, przyśpieszają metabolizm, dodają energii, pomagają utrzymać smukłą sylwetkę i piękną cerę oraz zapobiegają wielu chorobom. Jedzenie kasz nawet 3 razy w tygodniu zdecydowanie pomaga zmniejszyć ryzyko nadwagi, otyłości, anemii, niedokrwistości złośliwej, niskiej odporności na infekcje i stres, miażdżycy, schorzeń skórnych (łuszczyca, trądzik), przedwczesnych zmarszczek, chorób serca, wysokiego poziomu „złego” cholesterolu, cukrzycy, zaparć, hemoroidów, chorób nowotworowych, schorzeń jelit, zaburzeń układu pokarmowego, demencji czy depresji.

Kto szczególnie powinien zwiększyć spożycie kasz?

Częste jedzenie kasz polecam wszystkim, którzy chcą zachować świetne zdrowie, piękny i młody wygląd oraz ochronić organizm przed wyżej wymienionymi chorobami. Jednak najbardziej zachęcam do tego osoby, które cierpią na nadwagę, otyłość, alergie, anemię, nadciśnienie, choroby nowotworowe, miażdżycę, choroby serca, cukrzycę schorzenia i zaburzenia jelit lub mają zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi. Zwiększenie spożycia kasz jest także zalecane osobom ze skłonnością do nastrojów depresyjnych, narażonym na ciągły stres oraz dzieciom, osobom starszym i przechodzącym rekonwalescencję.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz