Na stawy, układ krążenia, młodość, jelita, ładne nogi, czyli 5 właściwości kasztanów

Kasztany – owoce jesieni, których wciąż jest pełno na ulicach, w parkach i lasach. Dziś dowiecie się, dlaczego warto, a nawet trzeba zebrać je i zabrać do domu. Pieczone kasztany to jeden z popularnych francuskich smakołyków, jednak w Polsce pieczenie kasztanów jest ciągle mało popularne. A trzeba przyznać, że to duży błąd. Nawet jeśli nie lubicie ich smaku możecie upiec je i przygotować z nich przyprawę lub wraz z naturalnym słodzikiem słodzić napoje. Z kasztanów można także przygotować pyszną nalewkę, która wspomaga stawy, układ krążenia, wątrobę, jelita i odporność. O tym, jak jeszcze można wykorzystać kasztany i jak poprawiają zdrowie przeczytajcie poniżej. Zapraszam do lektury!

5 WŁAŚCIWOŚCI KASZTANÓW

1.NALEWKA NA STAWY – zacznijmy od czegoś mocnego, czyli nalewki z kasztanów. Zapewne niektórzy mieli okazję ją wypróbować, żeby wzmocnić odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Jeżeli borykacie się z Candidą albicans, szczególnie polecam tejże nalewki. Niewiele osób jednak wie, że tą samą nalewką można zwalczać bóle i zapalenia stawów. W tym celu zamiast pić nalewkę, należ ją wcierać w bolące miejsca, pomaga także przy bólach mięśni. W celu pozbycia się bólu należy wcierać nalewkę w bolące miejsca i przynajmniej przez 1 godzinę nie wystawiać się na chłodne temperatury. W celu wzmocnienia odporności lub zwalczenia infekcji i stanów zapalnych stawów należy pić 3 razy dziennie przed posiłkiem 5 kropli nalewki rozpuszczone w kieliszku wody.

PRZYGOTOWANIE: Kilkanaście dojrzałych kasztanów utłucz, przełóż do większego słoika i zalej 1 szklanką przegotowanej ciepłej (nie gorącej) wody i 1/2 litra spirytusu bądź 40% czystej wódki. Zamknij szczelnie słoik i pozostaw go na miesiąc potrząsając nim przez chwilę co kilka dni w celu lepszego wymieszania składników. Po miesiącu odcedź miksturę przez gazę lub sitko i trzymaj nalewkę w lodówce.

2. PROSZEK Z PIECZONYCH KASZTANÓW – spożywanie tego proszku przynosi ulgę w problemach jelitowych oraz wspomaga działanie całego układu pokarmowego. Dzięki niemu Wasza wątroba się zregeneruje i będzie pracować na najwyższych obrotach. Stosowanie takiego proszku jest szczególnie zalecane po antybiotykoterapii lub zabiegach czy przyjmowaniu chemioterapii, a także przy nadmiernym spożywaniu używek, nawet zbyt dużej ilości kawy. Ponadto pomaga uregulować pracę żołądka oraz jelit i działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i rozkurczowo na cały układ pokarmowy. Możecie być pewni, że po kuracji tym proszkiem Helicobacter pyroli nie zaatakuje Waszego układu pokarmowego.

PRZYGOTOWANIE: Nastaw piekarnik na 200 stopni i piecz w nim kasztany przez ok. 20 minut. Wcześniej ponacinaj kasztany tworząc X. Będą gotowe, kiedy otworzą się w miejscu nacięcia, a skórka trochę się wygnie. Kilkanaście kasztanów upiecz w piekarniku, a kiedy trochę ostygną obierz je ze skórki. Następnie utłucz je dokładnie w moździerzu na proszek. Proszek możecie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku dolegliwości, które chcecie zwalczyć stosujcie go 2 razy dziennie dodając mniej więcej po 1/3 łyżeczki do różnych potraw. Możecie także powstały proszek wymieszać ze 100g naturalnego miodu i słodzić nim napoje.

3. NEUTRALIZUJĄ PROMIENIOWANIE ELEKTROMAGNETYCZNE – to najłatwiejszy sposób wykorzystania kasztanów. Wystarczy rozstawić po kilka przy urządzeniach elektrycznych, żeby pochłonęły pochodzące z nich promieniowanie. Najlepiej rozstawić je przy laptopie, komputerze, telewizorze, telefonie komórkowym lub mikrofalówce. Kasztany należy wymienić po miesiącu, dlatego najlepiej zebrać ich dużą ilość i niewykorzystaną część przechowywać w zaciemnionym chłodnym miejscu. Ponadto, wg. wierzeń ludowych kasztany pochłaniają negatywną energię, dlatego jeśli chcecie włóżcie kilkanaście do lnianego woreczka i połóżcie pod łóżko. Tak wykorzystane kasztany należy wymieniać co rok.

4. NA MŁODĄ NAPIĘTĄ SKÓRĘ TWARZY I CIAŁA – nalewka lub proszek z pieczonych kasztanów wspomaga też utrzymanie lub uzyskanie gładkiej skóry bez zmarszczek i wyprysków. Kasztany ze względu na wysoką zawartość flawonoidów, fenokwasów, związków mineralnych czy saponin triterepenowych przeciwdziałają procesom starzenia, ponieważ niszczą wolne rodniki i ich niszczący wpływ na komórki organizmu. Dzięki spożywaniu kasztanów lub wykorzystywaniu kosmetyków z wyciągiem z kasztanowca możecie przez długi czas zachować piękną, napiętą skórę twarzy oraz zmniejszyć lub ochronić skórę nóg, pośladków czy brzucha przed cellulitem.

5. POPRAWIAJĄ KRĄŻENIE KRWI – kasztany oraz suplementy diety zawierające wyciąg z kasztanów wspomagają pracę układu krążenia. Kto ma wiecznie zmarznięte stopy i dłonie powinien jak najszybciej biec do parku i przygotować nalewkę lub proszek z pieczonych kasztanów. Kasztany sprawiają, że krew krąży szybciej, a przez to organizm produkuje więcej ciepła. Ponadto lekko rozrzedzają krew, zmniejszając tym samym jej lepkość i opóźniając proces krzepnięcia. Zawarta w kasztanach escyna poprawia elastyczność naczyń włosowatych, hamuje ich rozszerzanie i pękanie oraz ulepsza ich szczelność. Kasztany wykazują także pozytywny wpływ na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu powinny być jak najczęściej spożywane przez osoby cierpiące na żylaki, hemoroidy, zakrzepowe zapalenie krwi czy skurcze mięśni.

Mam nadzieję, że po tym wpisie nie dacie kasztanom bezczynnie leżeć na ziemi i wprowadzicie je do swojej diety. Zyska na tym Wasz układ pokarmowy, układ krążenia, skóra, ciało, odporność, mięśnie i stawy, a na nogach nie pojawią się nigdy nieestetyczne „pajączki” i żylaki.

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz