Prozdrowotna rozgrzewająca herbatka imbirowa

W minionych dniach aura nas nie rozpieszczała. Deszcz i temperatury poniżej 15 stopni Celsjusza nie należały do przyjemnych. Co gorsze sprzyjały zachorowaniom na przeziębienie lub zapalenie gardła lub zatok. Po powrocie z pracy lub szkoły do domu aż chciało się wypić coś rozgrzewającego, dlatego dziś przedstawiam Wam herbatkę imbirową. Jest to bardzo rozgrzewający napój, który nie tylko pomaga szybko poczuć ciepło, ale przede wszystkim wzmacnia odporność. Pomaga także zwalczyć przeziębienie i inne infekcje, ponieważ imbir i kurkuma posiadają właściwości przecibakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto napój wykazuje działanie przeciwzapalne, co pomaga zahamować infekcje, ale także zmniejsza bóle stawów. Jeśli cierpicie na reumatyzm, artretyzm lub intensywnie uprawiacie sport pijcie tą herbatkę jak najczęściej.

Imbir – główny składnik herbatki – to jedna z najzdrowszych roślin świata, która cechuje się niezwykłą ilością korzystnych właściwości. Regularne spożywanie imbiru wspomaga odporność, zmniejsza stany zapalne oraz przyśpiesza metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Imbir, dzięki zawartości olejków eterycznych (gingerol, shogaol, zingeron), wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciw pasożytnicze.

Herbatka imbirowa, na którą przepis Wam dziś przedstawiam, jest niezwykle pomocna przy grypie, przeziębieniu, bólach mięśni i głowy. Ponadto, wypijana co najmniej 1 raz dziennie, silnie wzmacnia odporność, oczyszcza krew z toksyn, zmniejsza ryzyko udaru, poprawia krążenie krwi i wspomaga odchudzanie. Niezaprzeczalnym plusem herbatki imbirowej są jej właściwości rozgrzewające i pobudzające oraz niesamowity smak. Mogę się założyć, że przy obecnej aurze herbatka imbirowa stanie się Waszym ulubionym napojem rozgrzewającym i pokochacie ją tak jak ja.

SKŁADNIKI:

1 szklanka wody

1 łyżka mleka kokosowego (przepis) lub innego roślinnego

1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy

1/2 łyżeczki naturalnego miodu

 

PRZYGOTOWANIE:

Wlej wodę do garnka i zagotuj, wsyp imbir oraz kurkumę i szybko zmniejsz ogień. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 8 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe, dokładnie wymieszaj i całość przelej przez sitko do kubka lub filiżanki. Smacznego 😉

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz