Zdrowy, domowy, bezglutenowy chleb gryczano – amarantusowy

Domowy chleb, szczególnie ten bezglutenowy, może niejednokrotnie stanowić duże wyzwanie. Niektóre przepisy są tak skomplikowane, że od samego ich czytania przechodzi ochota na domowe wypieki. Jednak dziś podsuwam Wam pomysł na chleb, którego wykonanie jest tak proste, że może go wykonać nawet ktoś, kto chleba nigdy nie piekł.

Chleb gryczano – amarantusowy to pyszna alternatywa dla białego pieczywa. Posiada ciekawy, niecodzienny smak i dosłownie rozpływa się w usta. Jednak nie sam smak jest jego największą zaletą, a fakt, że mogą go spożywać osoby cierpiące na celiakię. Jest także doskonały dla osób odchudzających się, dzieci oraz cierpiących na schorzenia układu pokarmowego lub tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale smacznie. Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:

1 szklanki mąki amarantusowej

2 pełne szklanki mąki gryczanej

3 szklanki ciepłej wody

1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego

25 g drożdży

3 łyżki masła klarowanego

1 łyżeczka ksylitolu/ cukru trzcinowego

1 łyżeczka soli himalajskiej

garść pestek dyni i słonecznika (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże utrzyj z ksylitolem i niewielką ilością ciepłą wody, po czym odstaw w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut.

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z solą, siemieniem lnianym, masłem i ciepłą wodą wraz wcześniej utartymi drożdżami i również odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyłóż papierem do pieczenia prostokątną formę i przełóż do niej powstałe ciasto, a następnie wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Po tym czasie możesz sprawdzić patyczkiem czy chleb jest gotowy, jeśli nie piecz go jeszcze przez kilka minut. Możesz też przed pieczeniem posmarować wierzch ciasta masłem i posypać ziarnami lub dodać je do ciasta. Smacznego 🙂

Podziel się na:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • Blip
  • Blogger.com
  • Gadu-Gadu Live
  • Twitter
  • Wykop
  • Śledzik

, , , , , , , , ,

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz